Élethelyzetek

Egy élet tűnhet hosszúnak és rövidnek. Lehet tartalmas és üres. Akárhogy is felosztható bizonyos életszakaszokra, amelyekre más és más a jellemző. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és maga feladatai. Ebben bejegyzésben ezeket vesszük végig.

Sziasztok!

Sokféleképpen lehet csoportosítani az életünk szakaszait. Én most a pénzügyi tennivalók alapján osztottam fel 10 szakaszra. Lehet ezzel vitatkozni, kiegészíteni, de akár egyet is érthettek vele. Bármelyik legyen az igaz írd meg a cikk végén a hozzászólások között.

Ma Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam körülbelül 75 év. A nőké magasabb (79 év) a férfiaké alacsonyabb (72 év). A tendencia alapján ez a szám évről – évre emelkedik. Ezt tovább lehet bontani régiókra, megyékre, de akár még városokra is kinek, hogy tetszik. A lényegen érdemben nem változtat. A szórás 1 éven belüli.

Az életünk első szakasza a gyermekkor. Én ezt nagyjából az általános iskola 6. osztályával zárnám be. Ha életkorhoz kötöm, akkor olyan 10 – 12 éves kor között ér véget. Ebben az időszakban a gyermeknek célszerű bemutatni a pénzt. Megtanítani neki a pénz értékét, fokozatosan bevezetni számára a pénzkezelést. Ez megtehető akár zsebpénz formájában, de úgy is, hogy bizonyos feladatok elvégzéséért cserében pénzt kap, kvázi fizetést.

A legjobb ebben az időszakban különböző játékok formájában megtenni mindezt. Nagyon fontos, hogy az első pillanattól kezdve a gyermek a saját kis pénzét önmaga kezelje. Hagyjuk, hogy arra költse, amire csak akarja. Ha neki minden nap csoki kell és van rá elég pénze, akkor engedd, hogy megvegye. Az első pillanattól be kell vezetnünk szabályokat, amelyik közül a legfontosabb, hogy a pénz nem jár azonnal ha kinyitja a száját. Erre példa a heti zsebpénz túl gyors elköltése. Hétfőnként kap zsebpénzt, szerdán már nincs belőle, akkor bármennyire sír zokog, toporzékol, akkor sem kaphat korábban zsebpénzt.

Szintén szabályozni kell a pénzkereseti lehetőségeit. Ez azért fontos, mert kellenek olyan feladatok, amiket azért végez, mert a család tagja, de kellenek olyanok is, amikért pénzt kaphat. Ezt mindenkinek magának kell megtalálnia.

Itt tanítsuk meg neki a megtakarítás fontosságát és a kamatos kamat erejét. Ennek egyik remek eszköze a papabank (vagy anyabank) intézménye, valamint a három borítékos módszer. Ezekről későbbi posztokban bővebben is lesz szó.

Az időszak vége felé már el lehet jutni addig, hogy a gyermekre bizonyos felelősség is jut a zsebpénzzel együtt. Rá lehet például bízni a bérlete megvételét, vagy az ebédje kifizetését.

A következő időszak a kamaszkor. Ez talán a szülők számára legnehezebb időszak. Én még előtte állok, ezért nincs tapasztalatom csak a saját hasonló időszakomból, de onnan már csak a szépre emlékszem. 🙂

Ez az időszak a középiskola végig tart az én meglátásom szerint, vagy a 18. életév betöltésééig.

A legfontosabb feladat a gyermek számára, hogy megtanuljon felelősséget vállalni, a szülő számára pedig, hogy erre megtanítsa. A felelősségvállalás nem csak a pénzügyekre vonatkozik, hanem az élete minden területére. Ennek legjobb módszere a személyes példamutatás.

A gyermekkor végén elérkeztünk oda, hogy a tisztában van a pénz értékével, a megtakarítás (késleltetett jutalmazás) fontosságával és bizonyos pénzügyi feladatok elvégzésével.

Ekkor célszerű megismertetni a gyermekkel a család anyagi helyzetét. Legyen tisztában azzal, hogy a család miként éli a hétköznapjait. Milyen áldozatokat vállalnak azért a szülők, hogy a jelenlegi életszínvonalat megtartsák vagy növeljék. Milyen megtakarításaik vannak? Mikor és miért vette fel hitelt? Milyen bevételeik vannak és milyeneket lehet még elérni. Fontos megtanítani nekik, hogy nem csak bér jellegű jövedelmek léteznek, hanem lehet vállalkozni is és bizony a pénzünket be is lehet fektetni és ezáltal szintén kamathoz juthatunk.

Ebben a korban jön el az ideje a tervezés és a célkitűzés megtanításának. Az alapvető pénzügyi szokások kialakításának. Ne arra tanítsuk, hogy spóroljon vagy költse a pénzt, hanem arra, hogy miként tudja a pénzét a legjobban a céljai elérése érdekében használni.

Ismertessük meg a legalapvetőbb pénzpiaci szereplőkkel és termékekkel. Hívjuk fel a figyelmét azokra a kis csapdákra, amik csökkenthetik a pénzét. Ilyen az infláció és a kamatadó. Ne azt tanítsuk meg neki, hogy xy pénzintézet “z” termékét válassza, hanem adott termékcsoport előnyeire és hátrányaira.

Az időszak vége felé biztassuk arra, hogy dogozzon. Nem kell feltétlenül az egész nyarat munkával töltenie. Próbálja ki magát akár több területen is. Ismerje meg a munka értékét és ezáltal eldönthesse mennyivel lenne elégedett.

A következő időszak az életkezdés előtti szakasz. Ez az időszak 18 éves korától a tanulmányai befejezésééig tart. Ezt mást jelent egy középfokú szakmát (kőműves, autószerelő, fodrász, stb.) szerző esetében és megint mást egy felsőfokú képesítést szerző életében. Mindenesetre a végét semmiképpen nem engedném 20 – 25 éves kornál későbbre.

A szülő és a fiatal felnőtt számára ez az időszak a felnőtt élet próbaideje. Itt még megosztva viselik a terheket, de évről – évre egyre jobban el kell engedni a kezét. Persze minden család más és más lehetőséget tud biztosítani a gyermeke számára ebben az időszakban. Van aki lakást vesz neki, van aki albérletet fizet a számára és olyan is előfordulhat, hogy még a kollégiumi díjat is a gyermeknek kell előteremtenie.

Mivel a kamaszkorban már a gyermek is bevonásra került a család anyagi helyzetével kapcsolatos döntések meghozásába, ezért ő is tisztában van azzal, hogy milyen lesz számára az átmenet az önálló életbe az eddig megszokott környezetéből.

Ebben az időszakban már mindenképpen szükséges, hogy ő is kivegye a részét a családi kasszából. Ezt megteheti akár egy ösztöndíjjal, vagy munkavégzéssel, de vannak olyan tanulmányi versenyek is, ahol pénzzel jutalmazzák a legjobbakat. Kreativitásra kell ösztönözni, hogy ő is fenntartsa saját magát.

Azt ugyan nem emeltem ki külön, de természetesen minden egyes életkorban a továbblépés a már elsajátított értékek megőrzésével történik. Szóval ha 7-8 éves korában a gyermekünk szépen tette félre a bevételei valamennyi százalékát, akkor ezt a szokást fenn kell tartania 21-22 évesen is. A megtakarítás aránya marad csak a célok változnak. Eddig babházra, vagy távirányítós autóra gyűjtött, most valódi autóra és valódi házra fog.

Akkor végeztünk szülőként jó munkát, ha a gyermekünk ennek az életkornak a végére el tudja kezdeni az önálló életét, akár egy albérletben, akár egy saját lakásban anélkül, hogy nekünk bármekkora összeggel is támogatnunk kellene.

Az eddigiek inkább a szülőknek szóltak. Az ezt követők már az adott életszakaszba tartozókat szólítja meg. Haladjunk is tovább.

A felnőtt élet kezdete következik ezután. Ez a szakasz 20 – 30 éves korunkban történik meg. A legfontosabb lépése, hogy leválunk a szüleink pénztárcájától. Ennek egyik leglátványosabb módja ha elköltözünk a szülői házból vagy legalábbis kiköltözünk a garázsba. A lényeg, hogy elkezdünk érte fizetni. Természetesen ha úgy tartod a legkényelmesebbnek, hogy a szüleiddel élsz még egy kis ideig, akkor ezzel sincs gond, ha őket nem zavarod. Ebben az esetben is legyen automatikus, hogy számukra is lakbért és rezsit fizetsz. A rezsibe beletartozik a kaja is. A szülők részéről legalább ennyire fontos, hogy ezt a pénzt mindenképpen be is vasalják a gyerkőcön. Akár szerződést is köthettek.

Szóval a lényeg, hogy a köldökzsinórt elvágod és elkezded az önálló életedet. Állj munkába vagy vállalkozz. Ha nem a családi vállalkozást viszed tovább, hanem indítasz egyet, akkor azt csak a saját pénzedből, vagy piaci körülmények között felvett hitelből tedd meg. Az apabank mostanra bezárta előtted a kapuit. Fogadd el.

Amennyiben jól figyeltél a szüleidre, akkor nem fognak váratlanul érni azok a kiadások, amiket az élet az utadba sodor. Szerencsés esetben a szüleid még el is láttak egy kis életkezdési pénzösszeggel, vagy ha ügyes voltál, akkor te raktad össze ezt magadnak az elmúlt években. Amennyiben rendelkezel ilyennel, akkor jól fontold meg, hogy mire használod fel, már ha egyáltalán felhasználod.

A következő élethelyzetet a párkapcsolat jelenti. Ezt nem tudom és nem is akarom korhoz kötni. Természetesen vannak akik egyedülállóként élik le az egész életüket, ők ezt és a következő részt nyugodtan kihagyhatják.

Pénzügyi szempontból ez többféleképpen jelenhet meg az életedben. Az ismerkedési időszakban a randik, az ajándékok, az utazások, a bulik és egyéb járulékos költségek jelennek meg. Ezekkel egy dolgod van. Kordában tartani őket. Ne akarj többet mutatni annál, mint amit nyújtani tudsz, mert sok szempontból ráfázhatsz erre. Ne a pénzedért szeressenek, hanem önmagadért.

Aztán amikor komolyabbra fordul a dolog, akkor már szóba jöhet az összeköltözés, vagy az esküvő is.

Kezdjük a végén. Tudom, hogy sok hölgyet megbántok ezzel, de én akkor is vállalom ezt a véleményemet. Az esküvő az tulajdonképpen nem más, mint egy nagyon drága buli, ami a napjainkban egyre magasabb számú válást figyelembe véve egyre kevésbé éri meg. Nekem is volt, nagyon jól éreztem magam és szívesen emlékszem vissza rá, szóval nem vagyok esküvőellenes, de mivel elég sok iparágat tartanak el ezek a napok, ezért mindenképpen megfontolandó, hogy miként is állunk hozzá.

A legfontosabb tanácsom vagy javaslatom ezzel kapocslatban, hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ne hitelből tarts esküvőt mondván, hogy a vendégek majd úgyis összedobják az árát, mert akkor meg is lepődhetsz, főleg ha túlbecsülöd a várható bevételt.

A másik, ami jóval fontosabb az összeköltözés. Egyébként is fontos lépés ez egy ember életében, de szükséges megbeszélni az ezzel kapcsolatos pénzügyi következményeket is. Már az első kérdés rögtön a lakásé. Ki megy kihez? Új albérlet, vagy lakásvásárlás? Aztán a mindennapok kérdései. Közös kassza vagy külön? Ki miért felel? Létrehoztok egy családi számlát és ezen kívül mindketten rendelkeztek saját pénzzel is? Később a célok és a tervek egyeztetése. Mik a közös és mik az egyéni célok? Ez még csak a felszín volt, amit kapargatok a témával kapcsolatban, mindenesetre érdekes kérdés. Ahogy az előző bejegyzésemben is írtam róla a párkapcsolatok egy jelentős része a pénz miatt megy tönkre.

A gyermek(ek) érkezése. Most, hogy már ketten összecsiszolódtatok, jellemző  élethelyzet a család bővítésének szándéka.

Napjainkban egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás. Sokan előbb szeretnének karriert és házat és tökéletes körülményeket. Nem kívánok ebben a kérdésben állást foglalni, hogy kinek mikor kellene gyermeket vállalnia. Annyit jegyzek meg, hogy pusztán élettani szempontból 25 és 35 éves kor között a legoptimálisabb a terhesség és a szülés.

Pénzügyi szempontból mire kell készülni? Elsősorban a reklámok hatásainak elkerülésére. Szintén óriási iparág épült a gyermekek ellátása köré és folyamatosan egyre több és egyre haszontalanabb dolgot vetetnének meg velünk azok, akik ebből élnek. Számomra a non plus ultra a kifejezetten csak és kizárólag koszos pelenkák számára kitalált szemetes volt közel 5 000 Ft-ért, melyhez természetesen a belevaló zacskó szintén közel 2 000 Ft volt. Érted jól egy nagyjából 300 Ft- os műanyag vödör és olyan zacskó, amibe a boltokban a gyümölcsöket válogatod. (Most kicsit túloztam.) Ezen a ponton döntöttem el, hogy nem velem fogják megfizettetni a marketing költségüket.

Ami tehát igaz volt a lakodalom körüli felhajtásra, az hatványozottan igaz a gyermekek körülire. A gyermekek költségei nagyjából ugyanúgy növekednek mint ők maguk. Az elején gyorsan nőnek, ezért a ruhatárukat kell cserélgetni és a pelenka jelent költséget. Később az óvoda, majd iskola. Elkezdődnek a tanfolyamok, edzések, amik szintén külön költséget jelent és kevés kivételtől eltekintve mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb bőrt lehúzzák a szülők pénztárcájáról.

Aztán középiskolában már a kollégiumi díj is megjelenik. Ekkor már igény van a bulikra is, ami szintén téged fog terhelni, ha nem figyeltél oda a második pontnál.

Aztán el kell indítani az életbe. Jó nagy összegekkel a lakhatásába és arról már nem is beszélve amikor házasságra kíván lépni.

Ezekre nem árt felkészülni időben. Havonta akár 10 000 Ft is 18 – 22 év alatt 1,5 millió Forinthoz juttathatja a gyermekedet, amivel már el lehet indítani az életben. Ha más nem is, akkor meglesz a hathavi tartaléka, de ebből akár elindulhat tanulni külföldre is vagy beindíthatja a saját vállalkozását.

Egy szintén érdekes élethelyzet, amikor egyszerre kell gondoskodni idősödő szüleinkről és növekvő gyermekeinkről. Utóbbit magunk vállaltuk előbbi pedig morális kötelességünk mellett néhány éve már törvényi kötelezettségünk is. A gyermekekről egy bekezdéssel korábban már beszéltem, most beszéljünk a szüleink ellátásáról.

A születéskor várható élettartam egyre növekszik, ezért egyre hosszabb ideig élünk. Ezáltal egyre tovább szükséges gondoskodni a szüleinkről, főleg ha valamilyen komolyabb egészségügyi problémával is küzdenek és emiatt nem tudják ellátni magukat.

Rengeteg élethelyzet fordulhat elő, most csak néhányat említek meg.

Az egyik amikor  viszonylag közel, vagy akár egy háztartásban élünk a szülővel. Ilyen esetben nem csak anyagi lehetőségeink vannak, hanem fizikailag is el tudjuk látni. Főzünk rá, kimossuk a ruháit, bevásárolunk, figyelünk a gyógyszerei adagolására, és így tovább.

A másik ha távol vagyunk. Ebben a szituációban meg kell fizetnünk valakit, aki a fizikai segítségnyújtást elvégzi helyettünk a mindennapokban. Ez egészségügyi helyzettől függően lehet egy ápoló, vagy egy házvezető. Ha olyan helyen lakik, ahol erre szükség van, akkor egy kertész. Ennek egyik alternatívája lehet az eltartási szerződés.

Szintén alternatíva a nyugdíjas otthon. Ezen a téren nincs tapasztalatom, de legjobb tudomásom szerint a nyugdíjas bevételeinek elég jelentős részébe kerül, valamint előfordulhat, hogy nekünk is ki kell egészíteni a havi díjat.

Ezen kívül természetesen még előfordulhat számtalan élethelyzet, amihez alkalmazkodnunk kell és elsősorban a szüleink illetve a saját anyagi helyzetünk által szabott keretek között tudunk döntéseket hozni.

A lakásvásárlás egy olyan élethelyzet, ami a statisztikák szerint 10 -ből 9 magyart érint. Jelenleg ugyanis ennyien élnek ma Magyarországon saját tulajdonú lakásban. Az EU-ban ez az arány (2014-es adat) 70% körül mozog. Svájcban viszont az 50%-ot sem éri el. (Lakás alatt minden lakóingatlant értek a paneltől a kis kastélyokig.)

A lakáskérdés egyébként nagyon érdekes. A legtöbben elég rosszul tudunk dönteni. Szintén EU-s statisztikai adat, hogy az emberek 27%- a él hitellel terhelt saját lakásban.

Mire kell odafigyelni lakásvásárláskor? Leginkább arra, hogy legyen rá elég pénzünk. Másodszor pedig arra, hogy kielégítse az igényeinket. Lakást nem feltétlenül egy életre veszünk. A felnőttkor kezdetén elegendő lehet egy kis garzon. Amikor összeköltözünk valakivel, akkor már 1-2 szobára még szükségünk lehet. A gyermekek érkezésekor szintén a nagyobb lakótérre van szükség. A gyermekek számának függvényében ez elég nagy is lehet. Aztán ahogy kirepülnek a gyermekek, úgy lehet visszatérni az 1-2 szobához.

Mind a saját háznak, mind az albérletnek vannak előnyei és hátrányai. Kezdjük a saját házzal.

Előnyök:

 • A miénk a ház, senki nem szól bele, hogy mit tehetünk vagy mit nem. Hitellel terhelt ingatlan esetén ez azért nem teljesen igaz.
 • Önmagunk számára vagyont teremthetünk.
 • Örökíthető.

Hátrányok:

 • Röghöz kötés. Ha a munkahelyünk 300 km-el arrébb van, akkor a házat nem tudjuk arrébb vinni.
 • Minden felújítási, javítási költség minket terhel.
 • Nem feltétlenül tudunk tőle gyorsan megválni.

Az albérlet esetében az előnyök:

 • Szabad ingatlanválasztás.
 • Mobilak maradunk. Ha bármilyen okból el kell költöznünk, ezt a szerződés függvényében akár napokon belül is megtehetjük.
 • A lakás javítási és felújítási költségei a tulajdonost terhelik. Ez a szerződé függvényében változhat, de szinte csak a kisebb javítási költségeket érintik

Hátrányok:

 • Az albérletre mint szolgáltatásra kifizetett összeget ablakon kidobott pénznek érezhetjük.
 • Nem a miénk az ingatlan, ezért a berendezés és a benne lévő eszközök kapcsán kompromisszumra kényszerülünk. Gyakran egy képet sem helyezhetünk el a falon.

A fentiek alapján mindenki eldöntheti, hogy számára mi a legmegfelelőbb megoldás.

Még egy fontos kérdés, amiről a későbbiekben külön bejegyzéssel is jelentkezem az a lakás megvásárlása és az ennek kapcsán felmerülő hitelfelvétel. Általános tapasztalat, hogy az emberek nagyon rosszul mérik fel pénzügyi teljesítő képességüket. Csak egy jellemző példa. Úgy érzik, hogy nem tudnak félretenni 4 éven keresztül havonta 20 000 Ft-ot 1 db lakástakarék pénztár megkötésére, hogy előtakarékoskodjanak lakáscéljaik elérése érdekében. Ugyanakkor bevállalnak 4-5 ször ekkora összeget 15 – 20 évre is hiteltörlesztésre.

Még két élethelyzet van hátra, amit érintenünk kell.

Az első a nyugdíj előtti időszak. Ez elég hosszúra nyúlhat és gyakorlatilag az első munkanapunktól kezdve el kell kezdenünk készülni erre az időszakra. Egy érdekesség a nyugdíjjal kapcsolatban rögtön az elején. Amennyiben megtalálod a szenvedélyed vagy nevezhetjük hivatásnak is, akkor nem akarsz majd nyugdíjba menni. Miért? Mert ha tényleg szereted azt, amit csinálsz, akkor nem tudod nem csinálni. Nézzük meg például a nemrégiben elhunyt Klapka Györgyöt. Halála napjának reggelén még a tévében szerepelt, később a Facebookon posztolt. Szerintem így kell aktívnak maradni.

Néhány tény.

Amennyiben 22 éves korodtól 65 éves korodig dolgozol alkalmazottként és havonta kapsz fizetést, akkor összesen 516 alkalommal  fogsz fizetést kapni. Ennyi alkalmad van, hogy jól oszd be ezt az összeget.

Amennyiben az a célod, hogy legalább 85 éves korodig élj, akkor 20 évet töltesz nyugdíjban, ami 240 hónap. Ez majdnem fele annyi idő, mint amit munkával töltöttél.

Egyre többet hallani a nyugdíjrendszer válságáról, aminek a lényege, hogy egyre nagyobb szerep hárul rád az önmagadról való gondoskodás terén. Vagyis ha fenn szeretnéd tartani a jelenlegi életszínvonaladat nyugdíjasként is, akkor legalább a fizetésed 40% -át csak nyugdíj célra kell félre tenned. (Nem számoltam inflációval és semmi egyébbel, ami még tovább növelheti ezt a számot.)

Az én javaslatom erre a célra, hogy az első fizetésedtől kezdve egy évről – évre folyamatosan növekvő összeget kezdj el félretenni a nyugdíjadra és ne nyúlj hozzá semmilyen körülmények között. Minél később kezdesz ugyanis hozzá, annál többre lesz szükséged havonta, vagy annál nehezebb életkörülmények közé szorulsz.

Még egy érdekesség. Statisztikákkal kimutatták, hogy a nyugdíjasok az első hat – hét nyugdíjban töltött évükben többet költenek, mint aktív korukban. Ennek oka, hogy több szabadidejük lett és ezt igyekeznek tartalmasan eltölteni. Rendezvényekre járnak, utazgatnak. Összejárnak a barátaikkal, és így tovább, ami mind pénzbe kerül.

Milyen költségeid lesznek ebben a korban? Megjelennek a gyógyszerekre költött súlyos forintok. Ekkor fogod csak igazán sajnálni, ha nem figyeltél oda fiatalabb korodban az egészségedre, mert most már a világ összes pénze is kevés, hogy visszavásárold.

Lehetőségeidhez mérten igyekszel segíteni a gyermekeinek, unokáidnak ha vannak. Szintén ilyenkor kell megfizetned annak az árát, ha nem jól indítottad el az életbe a gyermekeidet az életbe. Mert ha gyermekkorukban bankautomatának használtak, akkor felnőttként is így gondolnak rád. Csak a pénzösszegek nagysága növekszik a gyermekeiddel együtt, amit fel akarnak venni.

Ugye, hogy minden számít, amit teszünk vagy nem teszünk az életünk során?

Végül, elérkezünk életünk utolsó szakaszához. Amennyiben jól terveztünk és a terveinket jól vére is hajtottuk, akkor pénzügyi szempontból csak egyetlen dolgunk van: élvezni az elvégzett munkánk gyümölcsét.

Ahogy fentebb említettem célszerű minél aktívabban tölteni ezt az időszakot is. Azt mondják ez a hosszú élet egyik titka.

Mire érdemes még figyelni? Ha szeretnénk megkímélni a gyermekeinket a temetési költségektől, akkor tudunk erre a célra pénzt félretenni vagy köthetünk ilyen célú biztosítást is. Ezen kívül az életünk során összegyűjtött vagyonunkat célszerű elrendezni, amennyiben szeretnénk örökséget hagyni a gyermekeinkre.

Ezen kívül élvezzük az életet. Látogassuk meg a gyermekeinket, unokáinkat. Tegyük hasznossá magunkat minden nap. Vállaljunk közösségi szerepeket. Mozogjunk továbbra is. Fontos a testünk karbantartása, ne csak a bogyóktól várjuk a csodát, hanem mi magunk is tegyünk a boldog hétköznapjainkért.

Csak azért mert nagyon tapasztaltak lettünk még nem kell az eddigi életünk összes terhét egyszerre a vállunkon hordozni. Ettől leszünk görnyedtek. 😀 Találjunk célt minden napban. Tudjuk, hogy miért kelünk fel aznap. Nem kell semmire várni, úgyis eljön magától is.

Ezzel a végére is értünk az életünk főbb szakaszait tárgyaló bejegyzésnek. Amint olvashattátok a felnőtt életben már nem kötöttem korhoz az egyes életszakaszokat. Ennek többek között az is az oka, hogy mindenki máskor érkezik meg egy-egy helyzethez. Van akinek egy-egy állomás teljesen kimarad, mert például egész életében bérelt ingatlanokban lakik, vagy nem vállal gyermeket. Akárhogy is támpontnak mindenképpen jó ez a cikk. A későbbiekben mindegyik témát, amelyiket itt említettem ki fogom fejteni bővebben is, ezért azt javaslom továbbra is tarts velem és ha tetszett, akkor iratkozz fel a hírlevélre és kövess a facebookon is.

Mi a cikk legfontosabb tanulsága? Számomra mindenképpen az, hogy sokat segíthet ha pénzed egész életed során célzottan használod fel és minden életszakaszban gondolsz arra, hogy mi vár még rád és erre a tőled telhető legjobban felkészülsz rá.

Számodra mi volt a fő tanulság? Írd meg a hozzászólások között ahogyan azt is ha úgy érzed, hogy kihagytam valamit, vagy azt, hogy, miről hallanál még szívesen.

 

Üdv.:

Gábor

1 hozzászólás

 1. Nagyon jók a különböző időszakokról körülírt pénzügyi meglátások. Különösen a gyermekkori témában. Soha nem felejtem el: kicsik voltak kb. 6-8 évesek. Kisközségben élünk, nagy dolog a “búcsú” ahol sok játékot lehet venni. A kertes házaknál sok munka akad a kertekben, nem akarom elsorolni a lényeg nálunk a burgonya töltögetés volt.
  Azt mondták a fiúk a játékokat saját keresetükből akarják megvásárolni.
  A Nagyapjukkal megegyeztek 1 bokor burgonya töltése 10 fillér (jól írom, kb.45 éve)
  Gyönyörűség volt látni a boldogságukat és büszkeségüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.