Katonai missziók: Fizetés 2023-ban

A külföldi katonai misszió több szempontból is remek lehetőséget jelent. Egyrészt megismerkedhetsz más kultúrákkal. Kipróbálhatod magad nemzetközi környezetben és értékes tapasztalatokat szerezhetsz a katonai karriered további építéséhez. Végül, de nem utolsósorban megalapozhatod az anyagi biztonságod.

A katonai missziók fajtái

A jogszabályi hátteret a 8/2018-as HM rendelet adja a külföldi missziók elszámolásával kapcsolatban. A jogszabályban kifejtve megtalálhatóak a részletszabályok az összes lehetőséggel kapcsolatban. Most ezek közül igyekszem a legfontosabbakat megemlíteni. Ugyanakkor felhívom a figyelmet, hogy mielőtt jelentkezel valamelyik lehetőségre, előtte a pénzügyön vagy a személyügyön tájékozódj a misszióval kapcsolatos konkrét ellátások kapcsán.

Összefoglaló néven katonai missziónak fogom nevezni mindazokat a lehetőségeket, amelyek kapcsán ki lehet utazni külföldre. Ilyen lehetőségek:

 • egy néhány napos megbeszélés vagy értekezlet,
 • kiképzések
 • tanfolyamok
 • gyakorlatok
 • békefenntartó missziók
 • több éves kiküldetések

Amint látjátok elég széles a paletta. A cikkben elsősorban békefenntartó missziókra fogok összpontosítani. Ha érdekelnek a friss hírek a katonai missziók kapcsán, akkor ide kattintva tájékozódhatsz.

Katonai missziók 2022-ben

2022-ben mintegy 700 magyar katona teljesít szolgálatot hazánktól távol. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül sorolok fel néhányat:

Koszovóban, NATO által vezetett KFOR-békefenntartó erőben vannak a legtöbben. Nagyságrendileg 500 fő.

Bosznia-Hercegovinában, NATO misszióban tanácsadói és koordinációs jogkörrel

Olaszországban, ahol törzstiszti, logisztikai és hadműveleti jellegű feladatokat végeznek.

Irakban támogatják a helyi védelmi szervezeteket tanácsadói, kiképző- és képességfejlesztő szerepkörben,

Megfigyelői feladatokat végeznek a katonák Georgiában és Nyugat-Szaharában,

Kiképzési, felkészítési feladatokat hajtanak végre Maliban,

A fentieken kívül jelen vannak még magyar katonák Kuvaitban, Libanonban, Németországban, Spanyolországban, Angliában és az USA-ban is.

A külszolgálati ellátmány

A több éves katonai missziók során az illetményt a külszolgálati ellátmány biztosítja. Ez két részből tevődik össze az ellátmányból és az ellátmánypótlékból. Az ellátmány szintén tovább bontható két részre. Az alapellátmány és az alapellátmány-kiegészítés összege határozza meg. Az alapellátmány-kiegészítés havi nettó összegét az alapellátmány és az állomáshely szerinti országra meghatározott élhetőségi index szorzata határozza meg.

Az alábbi táblázat a rendelet 2. mellékletének Afrikai országokra vonatkozó részlete.

A képen az afrikai országokban teljesített katonai missziókra vonatkozó élhetőségi indexek láthatóak.

Ez alapján Ghánában a kiegészítés mértéke 51,65 €; míg a Dél-afrikai Köztársaságban 178 €. Ezen összegekhez hozzáadva az ellátmányalap összegét megállapítható, hogy ha csak ez a két tétel határozná meg a külföldi misszióban kapható illetményt, akkor Ghánában 1084,65 €, míg Dél-Afrikában 1068 € lenne a havi illetmény.

Ugyanakkor a fenti összegeket az is befolyásolja, hogy az adott országban mit biztosít a fogadó fél. Ha például egész napos térítésmentes étkezési ellátást kap a katona, vagy a munkába járását megoldják, akkor az ezzel kapcsolatos ellátmányra nem tarthat igényt.

A fentieken kívül nagyon sok egyéb ellátmány kiegészítés vagy költségtérítés vehető még igénybe, melynek körülményeit a jogszabály részletesen leírja. Ilyenek lehetnek:

 • gépjárműhasználat
 • különböző előlegek és kölcsönök
 • iskoláztatási és óvodáztatási költségek
 • egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó költségek
 • speciális feladatok végzése esetén
 • lakhatással összefüggő költségek
 • szállítási költségek
 • utazási költségek
 • családi átalány költségtérítés
 • egyéb költségek (pl. posta)

Béketámogató külföldi katonai missziók

Ezek a műveletek jellemzően 6 hónapig tartanak. A katona ezen időszak alatt a hazai illetménye mellet az alábbi összegekre lehet jogosult. A felszámítási alap 2023-ban 48 895 Ft.

Az állomány tagja a katonai missziók időtartamára külszolgálati ellátmányra jogosult. A külszolgálati ellátmány 3 elemből tevődik össze. Az alapellátmányból, a vezetői ellátmánypótlékból és az alapellátmány-kiegészítésből. 

Az alapellátmány havi nettó összegét a rendfokozat határozza meg elsősorban. A rendelet 4. melléklete tartalmazza a szorzószámokat. 

Az alábbi képen ennek egy részlete látható.

Ez a táblázat azt mutatja meg, hogy egy katonai misszió során rendfokozati bontásban milyen szorzószámokkal kell kalkulálni a havi ellátmány megállapításához.

Nem túl bonyolult kalkulációval kiszámolható, hogy az alapellátmány a rendfokozat függvényében 266 ezer és 619 ezer Ft között mozog.

A vezetői ellátmánypótlék az altiszti és a tiszti állománykategóriát érintheti, amennyiben vezető beosztást lát el. Ennek mértéke az alapellátmány 4%-10% -a lehet. Összegszerűen: 11 ezer – 62 ezer Ft között.

A következő tétel az alapellátmány kiegészítés. A jogszabályalkotó ebben az esetben két dolgot vesz figyelembe.

 • a biztonsági körülményeket,
 • az éghajlatot.

A biztonsági körülmények tekintetében a mérsékelten veszélyeztetett kategóriától a rendkívüli veszélyeztetettségű kategóriáig bezárólag 8 szintet különböztet meg. A szorzószámok 0-9,7 között mozognak. Ez 0 – 474 ezer Ft közötti összeg lehet.

Az éghajlati viszonyokat 4 csoportba osztja. A hazánkhoz hasonlótól az extrémig. Ebben a tekintetben 0-2,42 közötti a szorzószám, ami maximálisan 118 ezer Ft lehet.

Ezáltal ha valaki rendkívül veszélyes helyen és extrém időjárási viszonyok között teljesíti szolgálatát egy külföldi misszióban, akkor akár 468 ezer Ft többlet juttatásra is jogosult lehet.

Egy katonai misszió vagyonteremtő képessége

Ahogy azt fentebb említettem. A katonai misszió ideje alatt is jogosult vagy a hazai illetményedre. Ennek mértékéről itt olvashatsz többet. Mivel aktuálisan az itthoni feladataidat nem látod el, ezért természetesen egyes pótlékoktól eleshetsz erre az időszakra. A pontos mértékről tájékozódj a személyügyön vagy a pénzügyön.

Így tehát a katonai misszió során kapott ellátmányod akár teljes egészében is megmaradhat. Természetesen ez csak az ideális eset és azért feltételezhetően a misszió során is fogsz költeni, de pénzügyileg tudatos katonaként ez nem lesz több, mint a bevételed 30%-a.

Lássuk mire lehet elég ez a legénységi, az altiszti és tiszti állománykategória számára.

Legénységi katona katonai misszióban

Az alábbi szempontrendszer szerint fogok kalkulálni.

 • A katonai misszió során 6 havi ellátmányt kap
 • Minden esetben hazánktól eltérő éghajlati viszonyok között szolgál (0,44 a szorzó)
 • Jelentősen veszélyeztetett a helyszín biztonsági szempontból (4,40 a szorzó)
 • A tiszt és az altiszt is katonai karrierje elején tart, ezért őrmester és hadnagy lesz a rendfokozata
 • A hadnagy vezetői beosztásban szolgál. (5%)
Egy legénységi katona katonai missziók fizetése

Lássuk mire juthat a legénységi állományú katona. Havonta mindösszesen több mint 500 ezer Ft a katonai misszióban a fizetése, aminek a nagy részét megtakarítja. Az otthoni jövedelmével, ebben az esetben nem számoltam, mert lehet, hogy azt a család használja, akiket hátrahagyott, vagy azt is elkölti még a 30%-on kívül. A lényeg, hogy több mint 2,1 millió Ft-tal gazdagabban térhet haza a 6. hónap végén.

Őrmester katonai missziós fizetése

A kezdő altiszt lehetőségeit a következő táblázat mutatja meg.A kiegészítés mindig ugyanannyi marad, így az alapellátmány és a vezetői pótlék lesz az, ami a különbséget fogja okozni a 3 állománykategória között. Mivel itt még nagy különbség nincs a szorzószámokban sem, ezért a megtakarítási képességben sem lesz érdemi változás. Az emberi tényezőt kizárva és pontosan ugyanazt feltételezve mindkét katonáról végeredményben alig 80 ezer Ft a különbség.

Végül, de nem utolsó sorban a fiatal tisztet is vizsgáljuk meg.

Hadnagy katonai missziós fizetése

Ő már vezető beosztásban szolgál a katonai misszió során és az alapilletménye is jelentősen magasabb. Ennek eredményeként a misszió végén több mint 2,9 millió Ft állhat a rendelkezésére.

A fenti kalkulációk csak az alap összegeket tartalmazzák. Nem kalkulálok semmi egyéb, még elérhető költségtérítéssel, vagy ellátmány növelő tétellel, ami a jogszabály alapján elérhető lehet.

A katonai misszió során elérhető a hosszabbítás lehetősége is. Ez azt jelenti, hogy 6 hónap helyett 1 évet tölt a katona külföldi misszióban. Ennek egyik eredménye, hogy a fenti összegek a duplájára nőhetnek.

A katonai missziós vagyon felhasználása

Attól függően, hogy milyen élethelyzetben vagy éppen az így megszerzett pénzt sok célra fel lehet használni.

Az első ezek közül a vésztartalék. Erről már írtam korábban egy cikket, amit ide kattintva érhetsz el. Ez nagyságrendileg 3-6 havi bevételednek megfelelő összeg kell legyen, amit arra a célra takarítasz meg, ha elveszíted a munkádat, vagy a munkaképességed csökken, legyen mihez nyúlni. Időt adsz megadnak a felmerülő probléma megoldására.

Másik alternatíva, hogy ha vannak meglévő hiteleid, akkor ezeket elő-, vagy végtörleszted. Lezárod a hitelkártyáidat és a folyószámla hitelkeretet ha van. Ezáltal tehermentesíted a havi bevételeid és megtakarítási képpességet adsz magadnak.

Egy harmadik lehetőség, hogy megalapozol vele egy megtakarítási célt. Ez lehet a nyugdíjad, vagy lehet egy ház önerejének összegyűjtése. Azzal kapcsolatban, hogy miként láss neki a befektetésnek bővebb információt itt találhatsz.

Összefoglalás a katonai misszió vagyonteremtő képességéről

A cikkből megtudhatod, hogy milyen előnyei vannak egy katonai missziónak. Most nem a szakmai hanem elsősorban anyagi oldalról vizsgálva a kérdést.

Betekintést kaptál a külföldön elérhető lehetőségekbe, majd ízelítő gyanánt felsoroltuk a több évre szóló kiküldetések során elérhető juttatásokat.

Ezt követően megvizsgáltuk, hogy a legtöbb katona számára elérhető 6 hónapos külföldi katonai misszió során milyen tételekből tevődik össze az ellátmány. Amint láthattad sok tényező befolyásolja, amelyek között az éghajlat és a biztonsági körülmények is szerepelnek.

A következő lépésben megpróbáltuk megbecsülni, hogy az egyes állománykategória katonái mekkora vagyont gyűjthetnek össze egy 6 hónapos katonai misszió során.

Végül kaptál néhány tippet ezen vagyon felhasználási lehetőségeire is.

Hitelgyilkos hadművelet

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több érdekesség a témában

Legnépszerűbb blog cikkek

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget biztosítanak a katonák részére

Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ben

A honvédségi lakhatási támogatások sok katona életét teszik könnyebbé. Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legjobb megoldás?

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Te sem szereted a nehezen megszerzett jövedelmed feleslegesen elszórni? Akkor az ingyenes bankszámla nyitás a megoldás.

A lakáslízing számodra is lehetősvé teszi egy 150 millió forintos vagyon felépítését

Hogyan építs 150 milliós vagyont honvédségi lakáslízing és CSOK segítségével?

Létezik megoldás arra, hogy a lakásvásárlás és/vagy gyermekvállalás előtt álló katonák a honvédségi lakáslízinget és a CSOK-ot is igénybe tudják venni? Nézzük!