Lakáshitel kalkulátor

Csak egyetlen rossz kérdés van. Amit nem tesznek fel.

Amit tudni érdemes a lakáshitelről

Milyen célokra használható fel ingatlanfedezetes hitel?

Új építésű vagy használt lakás, családi ház vásárlására. Építkezésre, felújításra, korszerűsítésre, bővítésre. Meglévő hitel kiváltására és szabad felhasználásra.

Milyen feltételekkel igényelhető lakáshitel?

A lakáshitel felvételének két fontos dolog szab határt. Az egyik a jövedelmed, a másik pedig a megvenni  kívánt ingatlan. 
A jövedelem kapcsán a JTM-szabályokat kell megvizsgálni (lásd következő kérdés), míg az ingatlan esetében számít az elhelyezkedése, az állapota és a többek között ezek alapján megállapított becsült piaci érték. Ez utóbbinak maximum a 80%-ára számíthatsz, de vannak olyan települések, vagy hitelcélok, amelyek esetében a bankok nem mennek még 50% fölé sem.

Mik azok a JTM szabályok?

Táblázat a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató számításáról

A JTM a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató rövidítése. Ez egy plafon, amit törvényileg határoztak meg. Ennél magasabb nem lehet egy háztartás hitelek törlesztésére fordított jövedelemhez viszonyított mértéke.
Az alábbi táblázat irányt mutat:

Példa: 2023. februárjában a nettó átlagkereset 366.400 Ft volt. Mivel ez 500.000 ft alatt van, ezért egy 10 éves kamatperiódusú hitel esetén a felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, vagyis 183.200 Ft- ot. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ebbe az összegbe minden hitelt bele kell számolni, beleértve azt is, amit már eddig felvettél.
Ha 20 évre szeretnél hitelt felvenni, akkor a 2023 májusi kalkulációk alapján nem egészen 21 millió Ft-ig mehetsz el, ha nincs semmilyen más hiteled.

Mit fogadnak el jövedelemként a bankok?

Erre a kérdésre akár bankonként lehetne válaszolni. Két fontos dologra kell figyelni. Az első, hogy vannak elsődleges és másodlagos jövedelmek. A második, hogy van egy minimálisan elvárt jövedelem, amit kizárólag az elsődleges jövedelemből lehet teljesíteni. 
Elsődleges jövedelem a munkabér, vállalkozói jövedelem, öregségi nyugdíj, végleges rokkantsági nyugdíj.
Másodlagos jövedelem, ami önmagában nem elfogadható: GYES, GYED, családi pótlék, bónusz és így tovább.
Ezekben bankonként és időszakonként lehetnek változások, ezért az igénylés előtt célszerű tájékozódni az aktuális lehetőségeket illetően.
Fontos ezen kívül, hogy amíg próbaidőn vagy, addig nem lehet elfogadni a jövedelmed, valamint az is, hogy legalább 3 hónapja kell, hogy az adott munkahelyeden dolgozz. További szigorítások merülhetnek fel, ha határozott a jogviszonyod, mert itt előírhatnak hosszabbítást, illetve az is fontos lehet, hogy mennyi van még hátra a szerződésből.

Mennyi idő alatt kaphatom meg a lakáshitelt?

Az átlagos átfutási idő 1-2 hónap. Természetesen ez akkor áll fenn, ha a bírálati folyamat során nem derül ki semmi olyan információ, ami hátráltatja az ügyletet.
Ilyen lehet egy elfelejtett hitelkártya megléte, a megvásárolni kívánt ingatlannal kapcsolatos problémák, fennálló tartozást kell rendezni a hitelből, hogy csak a leggyakoribb okokat említsem.

Milyen dokumentumokra van szükség egy hiteligényléshez?

Ezt jelentősen befolyásolja a hitel célja is, de általánosságban elmondható, hogy minden esetben szükség van az igénylő(k) személyi igazolványára, lakcímkártyájára, adókártyájára. Jövedelmet igazoló dokumentumok, ami lehet munkáltatói jövedelemigazolás, nyugdíj igazolás, bankszámlakivonat, NAV igazolás, stb.
Ingatlan dokumentumai: tulajdoni lap, szükség esetén térképmásolat és alaprajz.
Végül a kitöltött bankspecifikus  igénylő csomag.
Minden bank ad egy úgynevezett check listát, amin felsorolja tételesen az egyes hiteltípusok esetén szükséges nyomtatványokat.

Mennyi lehet a futamideje egy lakáshitelnek?

A minimális futamidő jellemzően 5 év a maximális pedig 30 év. Ettől egyedi esetekben engedhetnek eltérést.
Amit fontos megjegyezni, hogy minél hosszabb futamidőt választasz annál többet kell visszafizetned a felvett hitelre.

Mekkora önerőre van szükség egy lakáshitel igényléséhez?

Ahogy arról már volt szó a maximális finanszírozás mértéke 80%. Ez alapján tehát 20% -ra van szükséged. Ugyanakkor ez nem az ingatlan vételárára vonatkozik, hanem a becsült értékre. Mit jelent ez a gyakorlatban?
Ha egy ingatlan vételára 10 millió Ft és a becsült érték is ugyanennyi, akkor neked 2 millió Ft önerő kell. Ha azonban a vételár 12 millió, miközben a becsült érték marad 10 millió, akkor már 4 milliót kell előteremteni. Ez igaz lehet ugyanakkor fordítva is, ha a vételár 10 millió, míg a becsült érték 12,5 millió, akkor akár önerő nélkül is megvásárolhatod az ingatlant.
Amennyiben az önerő összegyűjtése gondot okoz, de van egy meglévő ingatlan, amit be lehet vonni pótfedezetként, akkor ez is lehet megoldás. Ilyenkor a két ingatlan összesített becsült értéke alapján finanszíroznak.

Milyen ingatlan lehet fedezet?

Fedezetként csak Magyarország területén lévő, magánszemély tulajdonában lévő per-, teher-, és igénymentes önállóan forgalomképes ingatlan fogadható el. Ezen kívül fontos az ingatlan műszaki állapota, rendezettek legyen a tulajdonviszonyok és az is fontos, hogy a térkép és a valóság is fedje egymást. Valamint legyen lakhatásra alkalmas ez az ingatlan.

Hogyan segítek a hitelfelvétel során?

A magyar banki ajánlatok jelentős részének összehasonlításával.
Az igényeidnek legjobban megfelelő ajánlatok bemutatásával és annak megállapításával, hogy meddig nyújtózkodhatsz.
Objektív, szakértői segítség a bank kiválasztása során.
Egyedi kamatkedvezmény lehetőség, mely bankfiókban nem elérhető.
Személyre szabott ügyintézési folyamat során a teljes banki dokumentáció kitöltésével segítek lerövidíteni az ügyintézési időt.
Folyamatos kapcsolattartás a bankfiókkal, hogy bármilyen felmerülő problémát azonnal megoldjuk, ezáltal csökkentve az időveszteséget.
Személyre szabott hitelstratégiát kapsz, melynek segítségével milliókat spórolhatsz a hitel visszafizetése során.

Még több érdekesség a témában

Legnépszerűbb blog cikkek

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget biztosítanak a katonák részére

Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ben

A honvédségi lakhatási támogatások sok katona életét teszik könnyebbé. Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legjobb megoldás?

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Te sem szereted a nehezen megszerzett jövedelmed feleslegesen elszórni? Akkor az ingyenes bankszámla nyitás a megoldás.

A lakáslízing számodra is lehetősvé teszi egy 150 millió forintos vagyon felépítését

Hogyan építs 150 milliós vagyont honvédségi lakáslízing és CSOK segítségével?

Létezik megoldás arra, hogy a lakásvásárlás és/vagy gyermekvállalás előtt álló katonák a honvédségi lakáslízinget és a CSOK-ot is igénybe tudják venni? Nézzük!