Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ban

A honvédségi lakhatási támogatások 2023-ban változatlan feltételekkel vehetők igénybe. A feltételeket és a részletszabályokat több jogszabály együttesen határozza meg, amelyek a következők:

 “A lakáspénz és az egyszeri pénzbeli támogatás bevezetéséről” szóló 10/2014 (VII. 25.) HM rendelet

“A Honvédelmi Minisztérium által nyújtott lakhatási támogatásokról” szóló 19/2009 (XII. 29) HM rendelet

“A Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és nem lakáscélú helyiségek elidegenítésének feltételeiről” szóló 8/2013 (VII.9) HM rendelet

A cikkben a teljesség igénye nélkül, csak azokkal a honvédségi lakhatási támgatásokkal foglalkozom, amelyekkel a leggyakrabban megkerestek. Akit érdekelnek a részletszabályok elolvashatja a jogszabályban, vagy keresse fel a helyi lakásügyes kollégát az alakulatnál, aki biztosan tudni fogja az “apró betűs” részekre vonatkozó kérdésekre a választ.

A honvédségi lakhatási támogatások 2023-ban

Nézzük először, hogy milyen lehetőségeket említenek a jogszabályok:

 • szolgálati lakás juttatás
 • szálló és garzonelhelyezés
 • lakáspénz
 • egyszeri pénzbeli támogatás
 • munkáltatói kölcsön
 • lakásüzemeltetési hozzájárulás
 • albérleti díj hozzájárulás

1. Szolgálati lakás

Az egyik első lehetőség a honvédségi lakhatási támogatások közül, ha igényjogosult vagy, akkor a honvédség szolgálati lakás juttatásban részesíthet. Ebben az esetben az a cél, hogy neked illetve családodnak egy számotokra megfelelő lakást tudjon biztosítani a honvédség a számára elérhető portfólióból. Ezen a területen sok lehetőség van, mert akár önkormányzati lakások is szóba jöhetnek, ha a bérlő kijelölésének a joga a honvédségnél van. A honvédség szolgálati lakást csak azoknak a katonának, kormánytisztviselőnek, közalkalmazottnak, köztisztviselőnek, honvédelmi alkalmazottnak, munkavállalónak ad, akiknek a honvédelmi szolgálati jogviszonya 2014. augusztus 01. előtt keletkezett. A lakást a területileg illetékes lakásgazdálkodási szerv döntése alapján ajánlják fel az igénylőnek.

Amennyiben szolgálati lakásban laksz, azt bizonyos feltételek teljesülése esetén meg is vásárolhatod. Ha más megoldást szeretnél választani a honvédségi lakhatási támogatások közül, akkor vissza is adhatod. Ekkor kiürítési térítésre vagy jogosult. Ha esetleg cserélni szeretnél, akkor pedig cseretérítésre. A honvédség által biztosított szolgálati lakásokkal kapcsolatban rengeteg egyéb részletszabály olvasható még a 19/2009-es HM rendeletben, ezért a témában felmerülő kérdéseiddel kapcsolatban a legjobb, ha a helyileg illetékes lakásügyes kollégához fordulsz. Ha valamiért őt nem éred el, akkor írj nekem és a kérdésedet továbbítom a megfelelő helyre.

2. Honvédségi szálló elhelyezés

Ez egy elsősorban ideiglenesnek szánt lakhatási megoldás. Ilyenre lehetsz jogosult, ha például 1 évnél rövidebb időre másik helyőrségbe vezényelnek. Az állandó szolgálati helyen is részesülhetsz szálló elhelyezésben, ha más lakhatási támogatást nem veszel igénybe, vagy ha igénybe veszel mást, de valamiért rászorulsz erre a lehetőségre ideiglenes.

A szálló elhelyezésről a helyi lakásgazdálkodási szerv vezetője dönt.

Ezt a típusú elhelyezést leginkább egy kollégiumhoz tudnám hasonlítani, ahol jellemzően közös a vizesblokk és talán még a konyha is, de ez természetesen az egyes szállók esetén változhat.

A bérleti díjról és az igénylés feltételeiről a 19/2009-es HM rendeletben olvashatsz bővebben.

3. A lakáspénz, mint honvédségi lakhatási támogatás

A honvédségi lakáspénz aktualitásáról egy másik cikkben már írtam bővebben ezért itt csak címszavakban teszek említést róla.

Első lépésben tisztázni szeretném, hogy milyen célra használhatod fel a lakáspénzt, ha jogosult vagy rá:

 • lakásbérlet
 • kereskedelmi szálláshely bérlet
 • lakáslízing fenntartása

2019 óta a lakáslízing fenntartása akkor is támogatható, ha lakáscélú hitel kiváltására vetted igénybe. 2021-ben a 10/2014-es HM rendelet egy elég komoly ráncfelvarráson esett át. A legfontosabb változásokat 9 pontban szedtem össze:

 1. Bővült a jogosultak köre a legénységi állománnyal
 2. Akár már próbaidő alatt is kaphatsz lakáspénz támogatást. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ha a próbaidő alatt megszűnik a katonai szolgálati jogviszonyod, akkor a kapott támogatást vissza kell fizetned.
 3. A legénységi állomány rendfokozati szorzója 0,9. Erről bővebben itt olvashatsz.
 4. Megjelent a párkapcsolati pótlék, ami házastársaknak és élettársaknak juttat havonta 20 000 Ft-ot.
 5. A gyermekek után járó kiegészítés 5 000 Ft-ról 10 000 Ft-ra emelkedik és megszűnt a gyerekek számának felső korlátja, ami eddig 4 volt. A jogosultság feltétele a családi pótlékra való jogosultság. Magzatra tehát nem vehető igénybe.
 6. Amennyiben korábban igénybe vetted a vissza nem térítendő juttatást vagy az egyszeri pénzbeli támogatást, akkor ez eddig kizárt a lakáspénzre való jogosultak köréből. A módosítás viszont lehetőséget biztosít a mentesülésre. Ennek módja nagyon egyszerű. Vissza kell fizetned a kapott támogatást és akkor teljes összegű lakáspénzre lehetsz jogosult. 
 7. Egyszerűsödött és ezáltal várhatóan gyorsul az igénylés menete.
 8. Ha nem sikerül 30 napon belül bemutatnod az új lakcímkártyádat, akkor nem lehet megszüntetni a lakáspénzt.
 9. Megszűnt a 80 km-es visszafolyósítási határ. Mit jelent ez a gyakorlatban? Például Debrecenben lízingelsz és Budapestre helyeznek át. Ha szeretnéd továbbra is fenntartani a debreceni lízinget a honvédség támogatásával, akkor erre megvan a lehetőséged. Ennek a feltétele, hogy az új helyőrségben a támogatott szállón kívül más támogatást nem veszel igénybe.

Mielőtt továbbmennénk érdemes néhány szót ejteni a méltányolható lakásigényről, ami a honvédségi lakhatási támogatások jelentős részénél fontos a jogosultság megállapítása esetén. Az alábbi táblázatban összefoglaltam a legfontosabb számokat.

A honvédségi lakhatási támogatások esetén fontos améltányolható lakásigény

Miért fontos ez? Mert például ez fogja eldönteni, hogy van-e olyan ingatlan a tulajdonodban, ami megoldja a te lakhatási problémádat. Például ha 3-an vagytok és van a neveden egy 20 négyetméteres egyszobás garzon a helyőrségben akkor az olyan, mintha nem lenne.

Ugyanakkor ha te például örökölsz egy 5 szobás lakást a helyőrségben, miközben igénybe veszed a honvédségi lakhatási támogatások közül a lakáspénzt például lízingtámogatásra, akkor onnantól elveszíted a jogosultságodat. Szóval ezért érdemes erre odafigyelni.

Mikor érheti meg neked a lakáspénzt igénybe venni?

Amennyiben eddig lakáscélú hitelt fizettél önerőből és a fennálló tartozás összege legalább 3,5 millió Ft, akkor érdemes lehet átgondolni a lízngre történő kiváltást. Segítek kiszámolni, hogy megéri-e ez neked. Kattints ide és írd meg nekem a problémád.

Amennyiben korábban igénybe vetted a honvédségi lakhatási támogatások közül a vissza nem térítendő támogatást, akkor el lehet gondolkodni, hogy megéri-e neked visszafizetni a kapott összeget a lakáspénzre való jogosultság érdekében.

Jelenleg is kapod a lakáspénzt lízing fenntartására. A HM lakásrendelet változásainak hatására jelentős emelésre számíthatsz és emiatt magasabb összegű havi törlesztőt is tudnál fizetni. Ebben az esetben azt célszerű átszámolni, hogy megéri-e módosítani a lízingszerződést. Egy példán keresztül szemléltetem, hogy miként érdemes végiggondolni mindezt a döntés érdekében. 100 000 Ft-ba kerül számodra a szerződés módosítása, melynek eredményeként havonta 25 000 Ft-tal több támogatást kapsz. A módosítás díját 4 hónap alatt kitermeli a plusz támogatás, miközben a futamidőd 2 évvel csökken. (A példa fiktív számokat tartalmaz és csak a gondolatmenet szemléltetésére szolgál.) 

Jogosult vagyok-e lakáspénzre ha van lakástulajdonom?

Még egy témáról érdemes szót ejteni a honvédségi lakhatási támogatásokra való jogosultság vizsgálatakor. Ez pedig az esetlegesen meglévő lakástulajdon kérdése. A HM lakásrendelet ezt a kérdést egyértelműen szabályozza. Elmondom mi az a négy kérdés, amit fel kell tenned magadnak.

 1. Van-e lakástulajdonom?
 2. Hol van ez a lakás?
 3. Beköltözhető-e a lakás?
 4. Hány szobás a lakás?

Menjünk végig a kérdésekre adható válaszokon:

 1. Csak a lakóingatlan számít. (telek, nyaraló, erdő nem). Fontos, hogy haszonélvezeti vagy tulajdonjog kell legyen. Mindkettő lehet saját vagy közös. Saját tulajdont jelent az 1/1 -ben a te neveden, a feleséged vagy élettársad nevén, vagy a veled közös háztartásban élő kiskorú gyermek nevén lévő ingatlan. Közös tulajdonnak az alábbiak számítanak:
  • te és házastársad/élettársad
  • te és a kiskorú gyermeked
  • gyermeked és élettársad/házastársad
  • vagy mindannyian együtt
 2. Csak akkor lehet probléma, ha a vonzáskörzeten (40 km és 1 óra tömegközlekedéssel) belül van.
 3. A beköltözhetőség szempontjából két területet kell elkülöníteni egymástól
  • műszaki: Amennyiben az ingatlan olyan állapotban van, hogy nem lakható, akkor olyan, mintha nem lenne. Ezt az építésügyi hatóság állapítja meg és igazolja.
  • jogi: Amennyiben van egy harmadik személy, akinek olyan joga van a lakáson, ami lehetetlenné teszi a beköltözést. Ilyen például a haszonélvezettel terhelten örökölt lakás. 
 4. A szoba számmal kapcsolatban az együttlakók száma határozza meg a méltányolható lakásigényt. A méltányolható lakásigénnyel kapcsolatban a táblázatot fentebb megtalálod.

Amennyiben a fentiek után még vannak kérdéseid, vagy csak szeretnéd ellenőrizni, hogy jól gondolkodtál -e, akkor kattints ide és írd meg nekem a problémád.

4. A letelepedési támogatás

A következő a honvédségi lakhatási támogatások közül a köznyelvben csak letelepedési támogatásnak hívott vissza nem térítendő juttatás. Vizsgáljuk meg, hogy mikor van lehetőséged igénybe venni ezt.

Két alapvető feltétele van:

 • 52 éves kor
 • 10 év folyamatos honvédelmi foglalkoztatotti jogviszony

Vannak ezen kívül egyéb jogszabályi feltételek is, melyeket a 19/2009 HM rendelet munkáltatói kölcsönre vonatkozó rendelkezései tartalmaznak.

Mennyi a maximális összege?

Az alábbi képlettel tudod kiszámolni, hogy mekkora lehet a maximális összeg, amit felhasználhatsz:

70 000 Ft * lakáspénz szerinti rendfokozati szorzó * 50

Az alábbi táblázatban láthatod, hogy mekkora összeggel kalkulálhatsz, ha szeretnéd igénybe venni.

A letelepedési támogatás is egy az elérhető honvédségi lakhatási támogatások közül.

A táblázatban láthatod a házastársi támogatás oszlopot. Ezzel akkor kalkulálhatsz, ha a házastársad/élettársad is jogosult a támogatásra.

Mire használható?

A letelepedési támogatás felhasználhatósági területei:

 • lakás vásárlás
 • építkezés
 • pénzintézeti hitel elő- vagy végtörlesztésére, ha a kölcsön célja lakásvásárlás vagy lakásépítés volt.

Azért érdekes az utolsó rész, mert nem csak lízing végtörlesztésre lehet használni, hanem akár hiteltörlesztésre is. Ezzel a megoldással, pedig havi szinten elég nagy összeget lehet a családi kasszában bent hagyni. Lízing előtörlesztés, továbbra sem tud működni, mert a HM elidegenítési tilalmat jegyez be az ingatlanra, ami lízingelt ingatlan esetében nem lehetséges.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, amit már fentebb is írtam, hogy a letelepedési támogatás igénybevételével elveszted a jogosultságodat a honvédségi lakhatási támogatások közül a lakáspénzre.

Kombinálhatóság

Nagy előnye a letelepedési támogatásnak, hogy párhuzamosan igénybe vehető az összes olyan támogatás és hitel, ami a lakáslízing esetén nem. Értem ez alatt a CSOK -ot és a kamattámogatott hiteleket.

Ha jól gondolkodsz, akkor felhasználhatod a piaci hitel összegének csökkentésére. Amennyiben ezen az úton indulsz el, akkor érdemes a munkáltatói kölcsön felvételén is elgondolkodni. Erről a következő fejezetben lesz szó.

Az igénylés menete a jogalkotó szándéka szerint itt is egyszerűsödött. Fontos ugyanakkor, hogy az állományilletékes parancsnoknak támogatnia kell a kérelmedet, különben nem vagy támogatható.

5. Honvédségi munkáltatói kölcsön

A lakáscélú munkáltatói kölcsön felhasználásának céljai lehetnek:

 • építés
 • vásárlás
 • ilyen célú pénzintézeti hitelek kiváltása

A kölcsön maximális összege 5 millió Ft, de itt fontos megjegyezni, hogy különböző célokra, különböző összegek vehetőek igénybe. Felhasználható hitelkiváltásra és az úgynevezett eszközkezelős lakások bérlői megvásárlásához is.

Felhasználhatod válás esetén az exed kivásárlására. Kombinálhatod felújítási hitellel, vagy akár önállóan is építhetsz,  vagy bővíthetsz belőle.

A rendelet a támogatási célokat és a maximális összegeket az alábbiak szerint foglalja össze:

A bekerülési költség 70%-a, maximum 5 millió Ft vehető igénybe az alábbi esetekben:

 • magántulajdonú lakás vásárlása, cseréje
 • építés (legalább 50%-os készenlét esetén)
 • önálló lakást eredményező emelet ráépítés (legalább 50%-os készenlét esetén)
 • vásárlási, vagy építési célú pénzintézeti hitel elő- vagy végtörlesztése esetén (függ a fennálló tartozástól is)

A bekerülési költség 70%-a, maximum 2,5 millió Ft vehető igénybe az alábbi esetekben:

 • Meglévő lakás önálló lakást eredményező műszaki megosztása
 • Öröklési tulajdonközösség megváltása
 • Válás esetén az ex kivásárlása
 • Bővítés ha legalább 12 m2 alapterületű szobával bővül a lakás
 • Korszerűsítés
 • Bővítési vagy korszerűsítési célú pénzintézeti hitel elő- vagy végtörlesztése (függ a fennálló tőketartozástól)

A bekerülési költség 15%-a, maximum 2,5 millió Ft vehető igénybe az alábbi esetekben:

 • Önkormányzati tulajdonú lakás megvásárlása
 • Nemzeti Eszközkezelős lakás megvásárlása

A fenti összegek 25% -al vagy akár 50% -al is növelhetőek, ha 2 vagy több együtt költöző személy is külön-külön jogosult a munkáltatói kölcsön igénylésére.

A honvédségi kamatmentes hitel igénylése

A honvédségi munkáltatói kölcsön a köznyelvben gyakran honvédségi kamatmentes hitel néven kerül említésre. Itt ugyanarról van szó. A kölcsönnyújtás feltételei elsősorban attól függnek, hogy milyen célra szeretnéd igénybe venni a honvédségi kamatmentes hitelt. Különbség van a hivatásos és a szerződéses jogviszony között az igénylés során. A hivatásos katonákra vonatkozó 52 éves életkori korlát csak a letelepedést segítő célból igényelt munkáltatói kölcsön esetén áll fenn. Meglévő otthon esetében nincs életkori korlát.

Honvédelmi alkalmazottak esetében már 2 év után igényelhető a munkáltatói kölcsön. Ugyanez igaz a kormánytisztviselőkre is.

A szerződéses állomány (tisztek, altisztek) esetében 5 év letöltött és további 5 év vállalt szolgálat esetén igényelhető a munkáltatói kölcsön és kikerült a 2014. 08. 01 előtti jogviszony kezdést előíró rész is.

Összegezve, hogy milyen célra és milyen alap feltételekkel veheted igénybe a munkáltatói kölcsönt:

Célok 1: magántulajdonú, önkormányzati, eszközkezelős lakás vásárlása (előbbi cseréje) és építés, emeletráépítés (önálló lakás keletkezik)

 • Hivatásos katona: 52 éves kor
 • Szerződéses: 5+5 év
 • honvédelmi alkalmazott, munkavállaló, kormánytisztviselő: 2 év meglévő jogviszony

Célok 2: Műszaki megosztás, öröklés kivásárlás, válás kivásárlás, bővítés, korszerűsítés

 • Hivatásos katona: próbaidő után
 • Szerződéses: 5+5 év
 • honvédelmi alkalmazott, munkavállaló, kormánytisztviselő: 2 év meglévő jogviszony

Az alap feltételeken túl egyéb személyi feltételeknek is meg kell felelni.

A támogatott lakás elhelyezkedése

Két esetet szükséges megkülönböztetni. Amennyiben a végleges letelepedésed segítése a kölcsön célja, akkor az ország bármely területén lehet a lakás. Ugyanakkor minden más esetben a 40 km -es határ a mérvadó.

Futamidő, költségek, havi törlesztő, kedvezmények

A HM lakásrendelet alapján a munkáltatói kölcsön maximális futamideje 25 év lehet, de a havi törlesztőrészlet nem lehet kevesebb, mint 10 000 Ft. A munkáltatói kölcsön kamatmentes ugyan, de a folyósításban szerepet vállaló pénzintézet (OTP) 1%-os kezelési költséget számít fel. A munkáltatói kölcsönben a futamidő csökkenthető a szolgálati idő alapján jóváírható kedvezményekkel.

A munkáltatói kölcsön nyújtásakor a Honvédelmi Minisztérium javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilelmat jegyeznek be. Ez ugyanúgy működik, mint bármely pénzintézeti hitel esetén.

Ahogyan a letelepedési támogatás, úgy a munkáltatói kölcsön is kombinálható a CSOK-kal és minden más otthonteremtési és kamattámogatott hitellel.

6. Albérlet támogatás

A honvédségi lakhatási támogatások közül a következő az albérlet támogatás. A honvédség ezen keresztül adhat albérleti díj hozzájárulás formájában a honvédelmi szervezet állományába tartozó kormánytisztviselő és kormányzati ügykezelő részére támogatást. A juttatás mértéke alapvetően a lakás méretétől függ, összegét pedig a kormánytisztviselői illetményalapból számítják.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az állomány azon része, aki jogosult lakáspénz juttatásra, a kapott összeget arra is felhasználhatja, hogy az albérleti díját finanszírozza belőle.

7. Lakásüzemeltetési hozzájárulás

A lakásüzemeltetési hozzájárulás az utolsó a honvédségi lakhatási támogatások közül, amivel a mai cikkben foglalkozom. A támogatás keretében a honvédség abban segít, hogy a rezsidet tudd fizetni. Alapvetően akkor igényelheted, ha a szolgálati viszonyod 2014 augusztus 1. előtt indult, szerződéses tiszt esetleg altiszt vagy, szolgálat érdekében áthelyeztek és az előző évben a fűtésre, valamint vízre a bruttó illetményed 15%-át meghaladó összeget fizettél ki. Ezen kívül is vannak még feltételek, de talán ezek a legfontosabbak.

Összefoglalás

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget teremtenek tehát az állomány részére, hogy megoldják a lakhatási problémáikat, vagy javítsanak a jelenlegi helyzetükön, ha nem elégedettek vele. Természetesen mivel én nem vagyok jogász, ezért a jogszabályok értelmezése során előfordulhat részemről is tévedés, ezért kérek mindenkit, hogy ne a cikk elolvasása alapján hozzon meg évtizedekre szóló pénzügyi döntéseket.

A honvédségi lakhatási támogatások közül megismertük a szolgálati lakás juttatást, aminek keretében az MH által elérhető lakások közül juttathat egyet az arra jogosultaknak.

A lakáspénz tekinthető a legkönnyebben elérhetőnek a honvédségi lakhatási támogatások közül, hiszen már a szolgálati jogviszonyod első napjától jogosult lehetsz rá.

A szállóelhelyezés alapvetően ideiglenes megoldásnak tekinthető, de nagyon sok esetben jelent valódi segítséget, az arra jogosultaknak.

Sokkal kisebb kört érint a lakásüzemeltetési hozzájárulás és az albértlet támogatás, ennek ellenére úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes beszélni róluk és neked sem árt átgondolni, hogy igénybe tudod-e venni őket.

A munkáltatói kölcsön és a letelepedési támogatás az a kettő a honvédségi lakhatási támogatások közül, amelyek igénybevétele a legsokoldalúbb. Ezek segítségével akár építkezhetsz vagy bővíthetsz, de használhatod vásárlásra, esetleg a korábban felvett hiteled törlesztésére is.

Ha nehezen igazodsz el a honvédségi lakhatási támogatások között, akkor keress bizalommal, mert biztos vagyok benne, hogy egy személyes konzultáció során meg tudom találni a számodra legjobb lehetőségeket, és ennek köszönhetően ki fogod tudni használni a számodra elérhető összes honvédségi lakhatási támogatást a fentiek közül. Ha érdekel a lehetőség, akkor jelentkezz egy díjmentes konzultációra.

Hitelgyilkos hadművelet

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több érdekesség a témában

Legnépszerűbb blog cikkek

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget biztosítanak a katonák részére

Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ben

A honvédségi lakhatási támogatások sok katona életét teszik könnyebbé. Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legjobb megoldás?

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Te sem szereted a nehezen megszerzett jövedelmed feleslegesen elszórni? Akkor az ingyenes bankszámla nyitás a megoldás.

A lakáslízing számodra is lehetősvé teszi egy 150 millió forintos vagyon felépítését

Hogyan építs 150 milliós vagyont honvédségi lakáslízing és CSOK segítségével?

Létezik megoldás arra, hogy a lakásvásárlás és/vagy gyermekvállalás előtt álló katonák a honvédségi lakáslízinget és a CSOK-ot is igénybe tudják venni? Nézzük!