Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Valószínűleg neked sem ingyenes bankszámla van a birtokodban. A legtöbben évekkel ezelőtt nyitották meg a bankszámlájukat, amikor először akart nekik valaki pénzt utalni. Ezek a bankszámlák azonban mára már elavultak és sokszor – észrevétlenül – több (tíz)ezer forintot vesznek ki a zsebedből havonta.

Mindezek ellenére a bankszámlák tekintetében is legalább olyan röghöz kötöttek vagyunk, mint az ingatlanok esetében. Ennek oka a legtöbb esetben a “lustaság”. Mert nem akarjuk az egyszer már beállított csoportos beszedési megbízásokat újra megadni, vagy a munkáltató felé jelezni, hogy máshová kérjük a fizetésünket.

Ugyanakkor 2023-ben akár már a saját otthonodból is könnyedén tudsz ingyenes bankszámla nyitást kezdeményezni.

Ezért ma megosztom veled, hogy miként találd meg azt a bankszámlát, amivel akár 0 Ft-ra is redukálhatod a bankszámla költségeidet. Ráadásul abban is segítek, hogy neked ez a legkisebb utánajárással elérhető legyen.

Hogyan lehet ingyenes bankszámlád?

A bankok piaci részesedését alapul véve feltételezhető, hogy a legtöbbünknek az OTP bank a számlavezetője. Ami még szintén megállapítható, hogy nagy valószínűség szerint a bankszámlavezető banknál van vagy volt hiteled. Szerintem az is feltételezhető, hogy ez egy olyan bank, amelyiknek az egyik fiókja a legközelebb volt az otthonodhoz, vagy a munkahelyedhez, amikor éppen aktuálissá vált a számlanyitás

Én 2008 -ban döntöttem úgy, hogy bankot váltok, mert az OTP már akkoriban sem volt rest havi 2.000 – 3.000 Ft közötti összeget lecsipegetni a számlámról.

Rászántam néhány napot, hogy megtaláljam a számunkra legjobb döntést, de megérte, mert 2008 óta nincsenek bankszámla költségeim.

Ha azt vesszük alapul, hogy ezzel havonta 3.000 Ft-ot takarítottam meg, akkor az elmúlt 14 évben összesen 504.000 Ft maradt a számlámon. Ez az összeg, azonban biztosan jóval magasabb, mert jelentősen megváltoztak azóta a bankolási szokásaim. Erről lentebb bővebben is lesz szó.

Mennyi az átlagos magyar bankszámla költség?

A pénzcentrum cikke alapján az átlagos magyar 1.600 Ft-ot fizet bankszámla költségként, ha azonban ad egy átutalási megbízást is havonta, akkor ez az összeg 2.000 Ft-ra növekszik. Ez évente 19.200 – 24.000 Ft teljesen felesleges kiadás. Ha pedig egy házaspár két tagja külön bankszámlát vezet, akkor ez a költség máris duplázódik.

ingyenes bankszamla nyitas sporolas

Bankszámla nyitás

A bankszámlanyitást sokan nyűgös feladatnak tartják. Nem is feltétlenül azért mert be kell menni miatta egy bankfiókba, hanem inkább a többi mellékes feladat miatt. Ha bankváltással egybekötve történik mindez, akkor a munkáltató értesítése, hogy máshová kell utalnia. Csoportos beszedési megbízások újra megadása. Ugyanez igaz az állandó átutalásokra is. Ráadásul a régi számlát meg is kell szüntetni, ha már nincs rá szükség.

A jó hír, hogy ezeket ma már rá lehet bízni az új bankra. Vagyis kicsit olyan mint a számhordozás a mobiltelefonok esetében. Persze a számlaszámod ebben az esetben változni fog.

Kinek érdemes bankszámlát nyitni? Napjainkban szerintem már teljesen életszerűtlen, ha egy háztartásban nincs legalább egy bankszámla. Sőt úgy gondolom, hogy néhány év múlva már nem is nagyon fog boldogulni az, aki kizárólag készpénzt akar használni. Hiszen már ma is egyre több olyan hely van, ahol kizárólag bankkártyával lehet fizetni.

Ingyenes bankszámla nyitás

Most, hogy ilyen sok szó esett a drága bankszámlákról, jogosan merül fel a kérdés, hogy van-e lehetőség ingyenes bankszámlát nyitni. A rövid válasz igen. A kicsit hosszabb válasz lényege is az, hogy igen, de ehhez jellemzően valamilyen feltételt vagy feltételeket kell teljesíteni.

Melyek lehetnek ezek a feltételek? Jellemzően jövedelem érkeztetése a számlára és/vagy valamilyen megtakarítási összeg megléte a banknál. Erre a legjobb példa a K&H bank egyik számlacsomagja. Aminek a működése alábbiak szerint épült fel. (A számok nem pontosak csak példaként szerepelnek.) A számlacsomag alapdíja 998 Ft. Ha érkezik a bankhoz havonta 300.000 Ft vagy abban a hónapban van a bankban 2 millió Ft megtakarítás, akkor 499 Ft. Ha pedig mindkét feltétel teljesül, akkor 0 Ft.

Ingyenes alapdíjak és kártyahasználat

A bankszámlák vezetésekor a bankok sok dologért számíthatnak fel díjakat. Ilyen díjak lehetnek az alapdíjak, mint a bankszámlavezetés, a kártyahasználati díjak vagy a számlahasználati díjak.

Mi a különbség az utóbbi kettő között? Amikor bankkártyával fizetsz, akkor az kártyahasználat, amikor utalást indítasz telefonon, vagy netbankon keresztül, az pedig számlahasználat. 

Őszintén szólva én még nem nagyon hallottam olyan bankszámláról, ahol a kártyás vásárlásért díjat számított volna fel a bank. Legalábbis annak nem, aki fizet. Mert a bankkártyát elfogadó fél esetében bizony súlyos pénzek kerülnek levonásra.

A bankkártyához kapcsolódó díj lehet még magának a kártyának a díja, amiért éves szinten néhány ezer Ft-ot számítanak fel. Ebben is lehetnek eltérések, mert van ahol ezt elengedik az első egy vagy két évben, de olyan számla is van, ahol például a főkártya – bizonyos feltételek teljesülése esetén – teljesen díjmentes. Ha társkártyára is szükség van, akkor annak szinte mindenhol van díja.

A számlahasználati díjak kétfélék lehetnek. Állandó és változó. Ezt nevezik utalási díjnak is. Például így is kinézhet. 120 Ft + az átutalt, vagy felvett összeg 1,49%-a. Mit jelent ez a gyakorlatban? Felveszel a bankszámládról 100.000 Ft-ot. Ezért fizetsz 120 Ft alapdíjat + 1.490 Ft-ot a felvett összeg után. Összesen tehát 1.610 Ft-ot.

A tranzakciós illeték

2013. január 01- én bevezetésre került egy új adónem a tranzakciós illeték. Ezt gyakorlatilag a pénzmozgások után kell megfizetni. Legyen az készpénzfelvétel, átutalás, vagy bankkártyás vásárlás.

A mértéke a tranzakció típusának függvényében más és más lehet. Készpénzfelvétel esetén a felvett összeg 0,6%-a. A fenti 100.000 Ft-os példa esetén ez újabb 600 Ft díjat jelent számodra. Így máris 2.210 Ft-od úszott el egy készpénzfelvételkor. Ja, és ebben az esetben nincs is felső határa a díjnak.

Az ingyenes bankszámla nyitás látszólag filléreket ment meg, valójában gyorsan összeállnak forintokká.

Átutalás esetén a mértéke 0,3%, de maximum 10.000 Ft (Ez az összeg 2022. július 01-ig 6.000 Ft volt). 20.000 Ft alatti utalások esetén nem szükséges ezzel a díjjal számolni. Felette pedig csak a 20.000 Ft feletti részre vetik ki. A maximális összeget akkor éred el, ha 3.333.334 Ft-ot utalsz egyszerre.

Legolcsóbb bankszámla 2023

Azt gondolom, arra a kérdésre, hogy melyik a legolcsóbb bankszámla 2023-ban Magyarországon, nem lehet egyértelmű választ adni. Ugyanis ahogyan azt te is láttad egy bankszámla költségét elsősorban az határozza meg, hogy miként használod.

Rengeteg bankszámlaválasztó kalkulátor érhető el az interneten. Ezeket célszerű fenntartásokkal kezelni, mert előfordulhat, hogy a kalkulátor készítőjének anyagi érdeke fűződik egy-egy bankszámla értékesítéséhez, vagy a kalkulált eredmények elejére hirdetések kerülnek. Így pedig, ha nem figyelsz oda kellőképpen, akkor mellé is nyúlhatsz a választásoddal.

Természetesen ezeknek lehetnek előnyei is, mert előfordulhat, hogy kizárólagosságot sikerült kiharcolniuk egy-egy pénzintézetnél és ennek köszönhetően, olyan számlacsomag is elérhetővé válik, amit az utcáról besétálva nem kaphatnál meg.

Kiindulásnak javaslom az MNB bankszámla kalkulátorát, melyet IDE KATTINTVA érhetsz el. A használathoz készítettem egy kis segítséget:

Hol érdemes bankszámlát nyitni?

Erre a kérdésre elég egyszerű válaszolni. Ott ahol a te pénzkezelési szokásaidra szabottan a legjobb ajánlatot kapod. Szerencsés esetben ez egy ingyenes bankszámla lesz.

Fontos azonban már a legelején meghatározni, hogy meddig is tart ez az ingyenesség. A legtöbb esetben maximum 2-3 évig. Szóval legalább ilyen időközönként célszerű megvizsgálni, hogy még mindig az a legjobb számlacsomag, amelyiket éppen használod?

Ingyen szeretnék készpénzt felvenni. Mit kell tennem hozzá?

Jelen állás szerint havonta két alkalommal maximum 150.000 Ft -ig díjmentes a készpénzfelvétel. Ennek érdekében azonban nyilatkozatot kell tenned a bankodnál. Sok esetben elég ha rákattintasz a netbankban a nyilatkozom gombra. Erra jogszabályilag kötelezték a bankokat, mégis a legtöbben kiemelten hirdetik, hogy a fenti szabályok szerint ingyenessé teszik a készpénz felvételét.

Kevés olyan bank van aki ettől eltér, de azért lehet találni ilyet is.

Mire van szükség egy gyors és sikeres számlanyitáshoz?

A bankszámlanyitáshoz az irataidon kívül nincs szükség másra. Személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya. Bizonyos esetekben, ha egy bank a munkáltatóddal partnerségi megállapodást kötött, akkor szükséges lehet a munkaviszonyod igazolása. Technikailag tehát minden ott van a zsebedben. Ugyanakkor a legjobb számla kiválasztásához célszerű szakértő segítséget is igénybe venni, mert ennek köszönhetően biztosan megtalálod a számodra elérhető legjobb lehetőséget.

Mit jelent az ingyenes bankszámla a mindennapokban?

Kíváncsiságból megvizsgáltam, hogy a kiadott kondíciós lista alapján mennyibe kerülne nekem, ha a jelenlegi bankom helyett az OTP Prémium számlacsomagját választottam volna. Szándékosan nem írom le, hogy hol bankolok, mert attól, hogy nekem ez a legjobb döntés a saját bankolási szokásaim alapján, még korántsem biztos, hogy számodra is ez lesz az. 

Amennyiben szeretnéd te is megtudni, hogy melyik a legjobb bankszámla amit elérhetsz, akkor írj egy üzenetet.

Számlavezetési díjam nincs. Ezzel szemben az OTP esetében 1.153 Ft, ami a 6. hónaptól 1.613 Ft-ra emelkedik. Mindkét esetben feltételekkel jár, hogy a jelenlegi díjakat kelljen fizetnem, illetve a számlám ingyenes maradjon.

A bankom, van olyan kedves, hogy kifizeti helyettem a tranzakciós illetéket is. A vizsgált időszakban így 4.149 Ft-ot hagyott a zsebemben.

Én elég aktívan használom a számlámat A vizsgált időszakban 9 db csoportos beszedési megbízásom, 10 db állandó átutalásom, 8 db eseti átutalásom és 2 db készpénzfelvételem volt. Ezeknek az összköltsége 0 Ft.

Lássuk mennyibe került volna ugyanez, ha az OTP-nél bankoltam volna.

Készpénzfelvétel. Mindkettő meghaladta a 150.000 Ft-ot, így csak az első egy része lett volna díjmentes. Összesen erre a két tételre, ha saját ATM-ből veszem fel a pénzt, akkor 5.153 Ft a költsége.

Az eseti átutalások díja 200.000 Ft-ig 0 Ft, de az afölötti részre már kellene fizetni. Ezt a határt a vizsgált időszakban nem értem el.

Csoportos beszedések: 477 Ft a 9 db alapdíja + 656 Ft az összegek alapján. Ez összesen újabb 1.133 Ft

Végül az állandó átutalások. Ennek a díja attól is függ, hogy saját bankban vezetett bankszámlára, vagy idegen bankszámlára utalunk pénzt. Mindösszesen: 1.861 Ft-ba került volna a 10 db állandó átutalásom végrehajtása.

Lássuk mennyi lett a végösszeg: 13.909 Ft (Ha ehhez még hozzávesszük a tranzakciós illetéket is, akkor 18.058 Ft áll szemben a 0 Ft-tal.) Mindezt prémium számlaként hirdetik. Meg sem merem nézni, hogy mennyibe kerülhet egy átlagos számla. Még akkor is olcsóbb a jelenlegi számlám, ha nem teljesítem a díjmentesség feltételeit.

Az ingyenes bankszámlanyitás csak akkor valósulhat meg, ha rendszeresen ellenőrzöd a számlád

Hihetetlen igaz? Ami pedig még hihetetlenebb, hogy ez az összeg néhány száz illetve néhány tíz forintos tételből állt össze. Klasszikusan az az összeg, amire csak legyintesz. Mit számít az a 87 Ft, vagy 232 Ft. Észre sem lehet venni. Éves szinten 166.908 Ft lenne. (Tranzakciós illetékkel: 216.696 Ft) Természetesen nem minden hónap egyforma, de ez ad egy jó közelítést. A nettó havi minimálbér 1,4-szerese tűnne el egy év alatt.

Ezek után szerintem megéri átgondolni, hogy te biztosan jó helyen bankolsz-e. Ha te sem szeretnél a saját megkeresett és leadózott jövedelmedből tízezreket költeni a semmire, akkor írj egy üzenetet és lenullázom a számlaköltségeidet.

Összefoglalás

2023 elején a csapból is a problémák folynak. Háború, gazdasági válság, energiaválság és sor még folytatható. Amit pedig talán mindannyian a saját bőrünkön is tapasztalunk az a bevásárlások során a kasszánál realizálódik. Óriási mértékű a drágulás és még koránt sincs vége.

Ebben a helyzetben nagyon fontos kiemelten odafigyelni a pénzügyeinkre és megtalálni minden olyan lyukat a költségvetésedben, ahol észrevétlenül csepegnek vagy folynak el a forintok. (A költségvetés készítéséről itt olvashatsz bővebben.)

A legkézenfekvőbb lehetőség erre ha megnézed a bankszámládat. Ahogy fentebb is láthattad éves szinten akár százezres nagyságrendű is lehet az az összeg, amit megtakaríthatsz, anélkül, hogy a számla váltáson kívül bármin is változtattál volna.

Úgy gondolom azt a kis időt, amit rá kell szánni az optimális számla kiválasztására mindenképpen megéri.

Annak érdekében, hogy elkerüld a számlanyitás során felmerülő esetleges buktatókat célszerű szakértő segítséget igénybe venni. Ennek a jutalma az is lehet még pluszban, hogy olyan lehetőséghez juthatsz, amit egyébként nem érnél el.

Hitelgyilkos hadművelet

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több érdekesség a témában

Legnépszerűbb blog cikkek

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget biztosítanak a katonák részére

Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ben

A honvédségi lakhatási támogatások sok katona életét teszik könnyebbé. Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legjobb megoldás?

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Te sem szereted a nehezen megszerzett jövedelmed feleslegesen elszórni? Akkor az ingyenes bankszámla nyitás a megoldás.

A lakáslízing számodra is lehetősvé teszi egy 150 millió forintos vagyon felépítését

Hogyan építs 150 milliós vagyont honvédségi lakáslízing és CSOK segítségével?

Létezik megoldás arra, hogy a lakásvásárlás és/vagy gyermekvállalás előtt álló katonák a honvédségi lakáslízinget és a CSOK-ot is igénybe tudják venni? Nézzük!