Lakástakarék kalkulátor

Csak egyetlen rossz kérdés van. Amit nem tesznek fel.

Amit tudni érdemes a lakástakarékról

Mi a lakástakarék?

A lakástakarék egy megtakarítási forma, amelynek keretében a kapott kamatok mellé a pénzintézetek, akár 30% -os bónuszt is fizethetnek. Ezen kívül a megtakarítási idő végén lehetőséged van FIX összegű és FIX kamatozású hitelt is igényelni.
Ez a hitelkamat már a szerződéskötéskor rögzítésre kerül, éppen ezért a lakástakarék nagy előnye a kiszámíthatóság.
Lakástakarék megtakarítási számlát Lakástakarékpénztáraknál tudsz kötni, melyek kifejezetten erre a célra létrehozott úgynevezett szakosított hitelintézetek.

Mennyi lakástakarékpénztár működik jelenleg a magyar piacon?

2023 -ban Magyarországon 3 Lakástakarékpénztár működik.

– Erste Lakástakarékpénztár Zrt.
– Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
– OTP Lakástakarékpénztár Zrt.

Mekkora összegű havi megtakarítást lehet vállalni?

Ez a három pénzintézetnél eltérő.

– Erste: 20.000 Ft – 50.000 Ft
– Fundamenta: 5.000 Ft – 100.000 Ft
– OTP: 10.000 Ft – 50.000 Ft

Ugyanakkor nincs korlátozva, hogy egy személy hány szerződést köthet. Ezért ha te nagyobb összeget szertnél lakástakarékban megtakarítani, akkor van lehetőséged több szerződést is kötni, akár több hitelintézetnél is.

Mennyi hozamot kaphatok a lakástakarékpénztári megtakarításaimra?

A lakástakarékpénztári hozam 2 részből tevődik össze.

Egyrészt a kamatból, amit a teljes bent lévő összegre kapsz. Ez jelenleg 0,1%
Másrészt a bónuszból, amit az adott évi befizetéseid után kaphatsz, ha teljesíted a bónusz feltételeit. A bónusz mértéke pénzintézetenként és módozatonként változik.

– Erste: 30%, vagy 15%
– Fundamenta: 5%, 5% – 22,5% között, vagy 30%
– OTP: 10% vagy 30%

Amit szintén fontos megjegyezni, hogy a lakaástakarékpénztári számlán megtakarított pénz kamatadómentes.

Mennyi pénzt kaphatok egy lakástakarékpénztári szerződés keretében?

A teljes elérhető összeget a szerződéses összeg mutatja meg. A szerződéses összeg négy részből tevődik össze:

– Saját befizetés
– Betéti kamat
– Kamatbónusz (ezt a három cég különböző névvel illeti, az egyszerűség kedvéért én így fogom nevezni végig)
– Lakáskölcsön összege

Lássunk erre egy példát:

Havi 50.000 Ft megtakarítás az OTP lakástakaréknál 96 hónapos megtakarítási idővel számolva.
A saját befizetés 4.800.000 Ft.
A betéti kamat: 20.095 Ft.
Kamatbónusz: 1.440.000 Ft
Felvehető hitel: 3.739.905 Ft
Szerződéses összeg: 10.000.000 Ft

A szerződéses összegek ugyanazon megtakarítási összeghez az egyes pénzintézeteknél eltérőek lehetnek. A fenti lakástakarék kalkulátor megmutatja neked az eltéréseket.

Milyen költségekkel kell számolni egy lakástakarékpénztári számlánál?

A lakástakarékpénztári számláknak alapvetően két költségtételük van. Az első és egyúttal jelentősebb a számlanyitási díj, a második a számlavezetési díj.

A számlanyitási díj egy egyszeri tétel, ami mindhárom cég esetében a szerződéses összeg 1%-a. A fenti példában említett 10 millió Ft-os szerződéses összeg esetében ez 100.000 Ft. ( Jelen pillanatban különböző feltételek teljesítése esetén ezt az összeget az Erste elengedi.)

A számlavezetési díj ezzel szemben egy havi díj, ami jelen az alábbiak szerint alakul:

Erste: 300 Ft/hó
Fundamenta: 192 Ft/hó
OTP: 150 Ft/hó

Egy havi 50.000 Ft-os lakástakarékszámla esetén az utaláskor a számlavezetési díjjal megnövelt összeget kell befizetni, Fundamenta esetében például 50.192 Ft-ot.

Mire használható fel a lakástakarék?

A lakástakarék megtakarítás lakáscélra használható fel, ami lehet:

Lakás, építési telek, családi ház, tanya, vásárlás, csere
Lakás, családi ház, tanya építés
Lakásbérleti, lakáshasználati jog vásárlása (Ideértve nyugdíjasházban élethosszig tartó bérleti jog)
Lakáslízing, lakáshitel önerő finanszírozása
Lakás felújítása, korszerűsítése

Néhány példa ezekre a teljesség igénye nélkül:

Nyílászárók, és a hozzájuk kapcsolódó munkák
Ablakok újraüvegezése, bejárati kapu, biztonsági rács, biztonsági üvegfólia, biztonsági zár, garázsajtó, harmonikaajtó, kilincsek nyílászárók cseréje, nyílászárókhoz szigetelőanyag (purhab, szilikon), redőny, reluxa, szúnyogháló, távirányító bejárati kapuhoz, teraszra napellenző (kézi, elektromos), védőrács

Fűtő, hűtő, berendezések
Beépített klíma, cserépkályha, gázkazán, hőszivattyú, internet-, kábeltévé-, telefonhálózat kiépítése, kandalló, központi porszívó, műholdvevő, radiátor, riasztó és beszerelése, napkollektor, napelem, szellőzőberendezés

Építkezés, felújítás, és az ehhez használatos anyagok
Csavarok, szegek, csempe, díszkő burkolat a járdára, előre gyártott kerti faház (épület), elektromos kapu, előre gyártott mobil garázs (épület), ami lefúrva rögzíthető, faanyag, garázs építése felújítása (amennyiben egy tető alatt van a házzal, és nem különálló), hőszigetelés, kerítés építése, különféle gipszstukkók, parketta, járólap, radiátorokhoz hővisszaverő, raklap, szerszámoskamra, teraszra nap- ellenző (kézi, elektromos), villanykályha vétele, beszerelése, elektromos kapu, térkő, radiátorokhoz hővisszaverő fólia, ablakok újraüvegezése, garázs építése, felújítása (amennyiben egy tető alatt van a házzal és nem különálló), különféle gipszstukkók, műholdvevő, kerti előre gyártott faház (épület), szerszámoskamra (épület, nem mobil, csak az alapra rögzített, lefúrt), tapéta, terasz építése, tetőcsere, térkő

Családi ház kert és terep rendezés
Búvárszivattyú, csatornakiépítés, épített medence, kerti dísznövények, örökzöldek, kerti öntözőrendszer, kútfúrás, parkosítás, süllyesztett medence, tereprendezés, termőföld

Lakástextíliák, szőnyegek
Padlószőnyeg, PVC padló, szalagfüggöny

Konyhai, fürdőszobai berendezések
Beépített főzőlap, beépített gáztűzhely, beépített hűtőgép, beépített konyhamalac, beépített lávaköves sütő, beépített mosogatógép, beépített szag- és páraelszívó, átfolyós vízmelegítő, beépített radiátorként funkcionáló törölköző-tartó, fürdőkád, bojler, hidromasszázskád, szauna, zuhanykabin

Beépített bútorok
Beépíthető konyhabútor, beépíthető polcrendszerek alapanyagai, galéria beépítés, beépíthető fürdőszobai szekrény

Igazoltan lakáscélú hitelbe való betörlesztés
A lakástakarék megtakarításból elő, vagy végtörleszthető a meglévő igazoltan lakáscélú hitel. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetén a lakástakarékból történő elő, végtörlesztés díjmentes.

Milyen garancia védi a lakástakarékban megtakarított pénzem?

A lakástakarékpénztárban összegyűjtött pénzt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védi. A garancia felső határa 100.000 euro

Ki használhatja fel a megtakarított pénzt?

A lakástakarékpénztárban összegyűjtött megtakarítást felhasználhatja a szerződő és – ha van – a szerződés kedvezményezettje. A kedvezményzett a Ptk szerinti közeli hozzátartozó lehet.

Közeli hozzátatozónak számít a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha és a nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, valamint a testvér.

A felhasználás célja lehet a közeli hozzátartozó lakáscélja is.

Hogyan működik a kifizetés?

A lakástakarék szerződésnek három szakasza van. A megtakarítási szakasz, a kiutalási időszak és a hiteltörlesztési időszak. Ez utóbbi csak akkor ha igénybe veszed a lakástakarékhoz tartozó hitelt is.

A lakaástakarék normál esetben a megtakarítási idő végén kerül kifizetésre az úgynevezett kiutalási folyamat végén. Ez az időszak mindhárom cégnél egységesen 2 hónap.

Amennyiben bármilyen oknál fogva szükséged lenne a pénzedre korábban, akkor a lakástakarék szerződést korábban is bármikor felmondhatod. Ebben az esetben a befizetett tőke és a kamat biztosan kifizetésre kerül. A kamatbónusz kifizetése illetve a kifizetés mértéke függ attól, hogy melyik cég melyik termékét vetted igénybe és mennyi ideje fizeted már a havidíjakat.

Melyik a legjobb lakástakarékpénztár a számomra?

Erre a kérdésre nem lehet sablon választ adni. Az ideális választás függ a megtakarítás időtartamától. Attól, hogy igénybe szeretnéd-e venni a lakástakarékhoz kapható hitelt, vagy a magasabb kamatbónusz fontos számodra? Elérhetsz-e valamilyen kedvezményt? Például a díjmentes számlanyitás lehetőségét.

Szerencsére a fenti kalkulátor lehetőséget biztosít arra, hogy összehasonlítsd a cégek különböző termékeit. Ha pedig valamelyik termék szimpatikus a számodra, akkor csak kattints a hozzá tartozó Érdekel gombra, töltsd ki a felugró ablakban az adataidat és a lehető leghamarabb keresni foglak, hogy megtaláljuk a számodra legjobb megoldást.

Még több érdekesség a témában

Legnépszerűbb blog cikkek

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget biztosítanak a katonák részére

Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ben

A honvédségi lakhatási támogatások sok katona életét teszik könnyebbé. Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legjobb megoldás?

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Te sem szereted a nehezen megszerzett jövedelmed feleslegesen elszórni? Akkor az ingyenes bankszámla nyitás a megoldás.

A lakáslízing számodra is lehetősvé teszi egy 150 millió forintos vagyon felépítését

Hogyan építs 150 milliós vagyont honvédségi lakáslízing és CSOK segítségével?

Létezik megoldás arra, hogy a lakásvásárlás és/vagy gyermekvállalás előtt álló katonák a honvédségi lakáslízinget és a CSOK-ot is igénybe tudják venni? Nézzük!