A HM lakásrendelet 2021 -es változásai

A HM lakásrendelet 2021-es változásait a 10 parancsolatot tartó Mózes szemlélteti

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Ahogy azt néhány napja jeleztem változik a HM lakásrendelet. Lánykori nevén “A lakáspénz és az egyszeri pénzbeli támogatás bevezetéséről” szóló 10/2014 (VII. 25.) HM rendelet. A módosítás hatálya 2021. 03. 15.

A lakáspénz összegét érintő legfontosabb változásokról korábban már volt szó, most azokat a területeket igyekszem megvilágítani, amelyek a legutóbb kimaradtak.

A HM lakásrendelet lakáspénzt érintő változásai

Első lépésben tisztázni szeretném, hogy milyen célra használhatod fel a lakáspénzt, ha jogosult vagy rá:

 • lakásbérlet
 • kereskedelmi szálláshely bérlet
 • lakáslízing fenntartása

2019 óta a HM lakásrendelet szerint a lakáslízing fenntartása akkor is támogatható, ha lakáscélú hitel kiváltására vetted igénybe.

Vegyük sorra a legfontosabb változásokat:

 1. Bővül a jogosultak köre a legénységi állománnyal
 2. Akár már próbaidő alatt is kaphatsz lakáspénz támogatást. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ha a próbaidő alatt megszűnik a katonai szolgálati jogviszonyod, akkor a kapott támogatást vissza kell fizetned.
 3. A legénységi állomány rendfokozati szorzója 0,9. Erről bővebben itt olvashatsz.
 4. Megjelenik a párkapcsolati pótlék, ami házastársaknak és élettársaknak juttat havonta 20 000 Ft-ot.
 5. A gyermekek után járó kiegészítés 5 000 Ft-ról 10 000 Ft-ra emelkedik és megszűnik a gyerekek számának felső korlátja, ami eddig 4 volt. A jogosultság feltétele a családi pótlékra való jogosultság. Magzatra tehát nem vehető igénybe.
 6. Amennyiben korábban igénybe vetted a vissza nem térítendő juttatást vagy az egyszeri pénzbeli támogatást, akkor ez eddig kizárt a lakáspénzre való jogosultak köréből. Az új HM lakásrendelet, azonban lehetőséget biztosít a mentesülésre. Ennek módja nagyon egyszerű. Vissza kell fizetned a kapott támogatást és akkor teljes összegű lakáspénzre lehetsz jogosult.
 7. Egyszerűsödik és ezáltal várhatóan gyorsul az igénylés menete.
 8. Ha nem sikerül 30 napon belül bemutatnod az új lakcímkártyádat, akkor nem lehet megszüntetni a lakáspénzt.
 9. Megszűnik a 80 km-es visszafolyósítási határ. Mit jelent ez a gyakorlatban? Például Debrecenben lízingelsz és Budapestre helyeznek át. Ha szeretnéd továbbra is fenntartani a debreceni lízinget a honvédség támogatásával, akkor erre megvan a lehetőséged. Ennek a feltétele, hogy az új helyőrségben a támogatott szállón kívül más támogatást nem veszel igénybe.

Miként lehetsz a HM lakásrendelet változtatásának nyertese?

A jogosultsági kör bővülésével és a lakáspénz összegének lehetséges emelésével a HM lakásrendelet közelebb vitte a támogatás mértékét az aktuális piaci viszonyokhoz.

Lássuk most, hogy milyen esetben tartozol a legnagyobb nyertesek közé:

 • Legénységi állományú katonaként egyértelműen.
 • Amennyiben házasságban, élettársi kapcsolatban élsz és/vagy gyermeket nevelsz.
 • Ha most kezded a katonai karriered és még próbaidőn vagy.
 • Eddig az albérleted, vagy a lakáslízinged fenntartásához jelentős önerőre is szükséged volt.
 • Áthelyeztek 80 km -nél távolabbra.
 • Korábban vissza nem térítendő támogatást kaptál.

Mit tegyél ha nem egyértelmű számodra, hogy téged milyen mértékben érint a HM lakásrendelet változása?

Mindenekelőtt olvasd el ezt a néhány tanácsot:

Amennyiben eddig lakáscélú hitelt fizettél önerőből és a fennálló tartozás összege legalább 3,5 millió Ft, akkor érdemes lehet átgondolni a lízngre történő kiváltást. Segítek kiszámolni, hogy megéri-e ez neked. Kattints ide és írd meg nekem a problémád.

Amennyiben korábban igénybe vettél a honvédségtől vissza nem térítendő támogatást, akkor el lehet gondolkodni, hogy megéri-e neked visszafizetni a kapott összeget a lakáspénzre való jogosultság érdekében.

Jelenleg is kapod a lakáspénzt lízing fenntartására. A HM lakásrendelet mostani változásainak hatására jelentős emelésre számíthatsz és emiatt magasabb összegű havi törlesztőt is tudnál fizetni. Ebben az esetben azt célszerű átszámolni, hogy megéri-e módosítani a lízingszerződést. Egy példán keresztül szemléltetem, hogy miként érdemes végiggondolni mindezt a döntés érdekében. 100 000 Ft-ba kerül számodra a szerződés módosítása, melynek eredményeként havonta 25 000 Ft-tal több támogatást kapsz. A módosítás díját 4 hónap alatt kitermeli a támogatás, miközben a futamidőd 2 évvel csökken. (A példa fiktív számokat tartalmaz és csak a gondolatmenet szemléltetésére szolgál.)

Jogosult vagyok-e lakáspénzre ha van lakástulajdonom?

Még egy témáról érdemes szót ejteni a jogosultság vizsgálatakor. Ez pedig az esetlegesen meglévő lakástulajdon kérdése. A HM lakásrendelet jelenlegi módosításai ezt a témát változatlanul hagyták. Elmondom mi az a négy kérdés, amit fel kell tenned.

 1. Van-e lakástulajdonom?
 2. Hol van ez a lakás?
 3. Beköltözhető-e a lakás?
 4. Hány szobás a lakás?

Menjünk végig a kérdésekre adható válaszokon:

 1. Fontos, hogy csak a lakóingatlan számít. (telek, nyaraló, erdő nem). Az is fontos, hogy haszonélvezeti vagy tulajdonjog kell legyen. Mindkettő lehet saját vagy közös. Saját tulajdont jelent az 1/1 -ben a te neveden, a feleséged vagy élettársad nevén, vagy a veled közös háztartásban élő kiskorú gyermek nevén lévő ingatlanról van szó. Közös tulajdonnak az alábbiak számítanak:
  • te és házastársad/élettársad
  • te és a kiskorú gyermeked
  • gyermeked és élettársad/házastársad
  • vagy mindannyian együtt
 2. Csak akkor lehet probléma, ha a vonzáskörzeten (40 km és 1 óra tömegközlekedéssel) belül van.
 3. A beköltözhetőség szempontjából két területet kell elkülöníteni egymástól
  • műszaki: Amennyiben az ingatlan olyan állapotban van, hogy nem lakható, akkor nem kell figyelembe venni. Ezt az építésügyi hatóság állapítja meg és igazolja.
  • jogi: Amennyiben van egy harmadik személy, akinek olyan joga van a lakáson, ami lehetetlenné teszi a beköltözést. Ilyen például a haszonélvezettel terhelten örökölt lakás.
 4. A szoba számmal kapcsolatban az együttlakók száma határozza meg a méltányolható lakásigényt. Erről bővebben a HM lakásrendelet 1§. 2. bekezdésének a) – h) pontjai a mérvadóak. Amennyiben a ti méltányolható lakásigényetek 2 szoba, neked pedig csak egy 1,5 szobás lakásod van, szintén nem kell aggódni miatta.

Amennyiben a fentiek után még vannak kérdéseid, vagy csak szeretnéd ellenőrizni, hogy jól gondolkodtál -e, akkor kattints ide és írd meg nekem a problémád.

A HM lakásrendelet változásai az egyszeri pénzbeli támogatásra vonatkozólag

A köznyelvben letelepedési támogatásnak hívott vissza nem térítendő juttatás kapcsán is történtek változások. Mielőtt azonban erre rátérnék nézzük mikor van lehetőséged igénybe venni ezt.

Két alapvető feltétele van:

 • 52 éves kor
 • 10 év folyamatos honvédelmi foglalkoztatotti jogviszony

Vannak ezen kívül egyéb jogszabályi feltételek is, melyeket a 19/2009 HM rendelet munkáltatói kölcsönre vonatkozó rendelkezései tartalmaznak.

Mennyi a maximális összege?

A HM lakásrendelet szabályai szerint az alábbi képlettel tudod kiszámolni, hogy mekkora lehet a maximális összeg, amit felhasználhatsz:

70 000 Ft * lakáspénz szerinti rendfokozati szorzó * 50.

Az alábbi táblázatban láthatod, hogy mekkora összeggel kalkulálhatsz, ha szeretnéd igénybe venni.

Ez egy táblázat, amiben a HM lakásrendelet alapján kiszámított letelepedési támogatási összegek láthatóak.

 

A táblázatban láthatod a házastársi támogatás oszlopot. Ezzel akkor kalkulálhatsz, ha a házastársad/élettársad is jogosult a támogatásra.

Mire használható?

A HM lakásrendelet módosítása bővítette a letelepedési támogatás felhasználhatósági területeit az alábbiak szerint:

 • lakás vásárlás (ez eddig is megvolt)
 • építkezés (szintén megvolt)
 • pénzintézeti hitel elő- vagy végtörlesztésére, ha a kölcsön célja lakásvásárlás vagy lakásépítés volt. (ez az új elem)

Azért érdekes az utolsó rész, mert nem csak lízing végtörlesztésre lehet használni, hanem akár hiteltörlesztésre is. Ezzel a megoldással, pedig havi szinten elég nagy összeget lehet a családi kasszában bent hagyni. Lízing előtörlesztés, továbbra sem tud működni, mert a HM elidegenítési tilalmat jegyez be az ingatlanra, ami lízingelt ingatlan esetében nem lehetséges.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, amit már fentebb is írtam, hogy a letelepedési támogatás igénybevételével elveszted a jogosultságodat a lakáspénzre.

Kombinálhatóság

Nagy előnye a letelepedési támogatásnak, hogy párhuzamosan igénybe vehető az összes olyan támogatás és hitel, ami a lakáslízing esetén nem. Értem ez alatt a CSOK -ot és a kamattámogatott hiteleket.

Ha jól gondolkodsz, akkor felhasználhatod az önerőd kiegészítésére, vagy más értelmezésben a piaci hitel összegének csökkentésére. Amennyiben ezen az úton indulsz el, akkor érdemes a munkáltatói kölcsön felvételén is elgondolkodni. Erről a következő fejezetben lesz szó.

Az igénylés menetének egyszerűsítése a HM lakásrendelet megalkotóinak szándéka szerint itt is egyszerűsödik. Fontos ugyanakkor, hogy az állományilletékes parancsnoknak támogatnia kell a kérelmedet, különben nem vagy támogatható.

A HM lakásrendelet munkáltatói kölcsönre vonatkozó változásai

A lakáscélú munkáltatói kölcsönt illetően elég sokrétű változásokat tartalmaz az új HM lakásrendelet. Megpróbálom az összeset értelmezni, de ez akár egy önálló cikket is megérdemelne.

A munkáltatói kölcsön felhasználásának céljai lehetnek:

 • építés
 • vásárlás
 • ilyen célú pénzintézeti hitelek kiváltása

A kölcsön maximális összege 5 millió Ft-ra emelkedett, de itt fontos megjegyezni, hogy különböző célokra, különböző összegek vehetőek igénybe. Hitelkiváltás esetén már nincs olyan megkötés, hogy a kiváltandó hitel nem lehet 10 évnél régebbi. Akkor is igénybe veheted, ha úgynevezett eszközkezelős lakást vásárolnál meg.

Felhasználhatod válás esetén az exed kivásárlására. Kombinálhatod felújítási hitellel, vagy akár önállóan is felhasználhatod építésre, bővítésre.

A HM lakásrendelet a támogatási célokat és a maximális összegeket az alábbiak szerint foglalja össze:

A bekerülési költség 70%-a, maximum 5 millió Ft vehető igénybe az alábbi esetekben:

 • magántulajdonú lakás vásárlása, cseréje
 • építés (legalább 50%-os készenlét esetén)
 • önálló lakást eredményező emelet ráépítés (legalább 50%-os készenlét esetén)
 • vásárlási, vagy építési célú pénzintézeti hitel elő- vagy végtörlesztése esetén (függ a fennálló tartozástól is)

A bekerülési költség 70% -a, maximum 2,5 millió Ft vehető igénybe az alábbi esetekben:

 • Meglévő lakás önálló lakást eredményező műszaki megosztása
 • Öröklési tulajdonközösség megváltása
 • Válás esetén az ex kivásárlása
 • Bővítés ha legalább 12 m2 alapterületű szobával bővül a lakás
 • Korszerűsítés
 • Bővítési vagy korszerűsítési célú pénzintézeti hitel elő- vagy végtörlesztése (függ a fennálló tőketartozástól)

A bekerülési költség 15%-a, maximum 2,5 millió Ft vehető igénybe az alábbi esetekben:

 • Önkormányzati tulajdonú lakás megvásárlása
 • Nemzeti Eszközkezelős lakás megvásárlása

A fenti összegek 25% -al vagy akár 50% -al is növelhetőek, ha 2 vagy több együtt költöző személy is külön-külön jogosult a munkáltatói kölcsön igénylésére.

Munkáltatói kölcsönre való jogosultság

Az új HM lakásrendelet több helyen enyhítette a kölcsönnyújtás feltételeit. Különbséget tesz a hivatásos és a szerződéses jogviszony között. A hivatásos katonákra vonatkozó 52 éves életkori korlát csak a letelepedést segítő célból igényelt munkáltatói kölcsön esetén áll fenn. Meglévő otthon esetében nincs életkori korlát.

Honvédelmi alkalmazottak esetében már 2 év után igényelhető a munkáltatói kölcsön. Ugyanez igaz a kormánytisztviselőkre is.

A szerződéses állomány (tisztek, altisztek) esetében 5 év letöltött és további 5 év vállalt szolgálat esetén igényelhető a munkáltatói kölcsön és kikerült a 2014. 08. 01 előtti jogviszony kezdést előíró rész is.

Összegezve, hogy milyen célra milyen alap feltételekkel veheted igénybe a munkáltatói kölcsönt:

Célok 1: magántulajdonú, önkormányzati, eszközkezelős lakás vásárlása (előbbi cseréje) és építés, emeletráépítés (önálló lakás keletkezik)

 • Hivatásos katona: 52 éves kor
 • Szerződéses: 5+5 év
 • honvédelmi alkalmazott, munkavállaló, kormánytisztviselő: 2 év meglévő jogviszony

Célok 2: Műszaki megosztás, öröklés kivásárlás, válás kivásárlás, bővítés, korszerűsítés

 • Hivatásos katona: próbaidő után
 • Szerződéses: 5+5 év
 • honvédelmi alkalmazott, munkavállaló, kormánytisztviselő: 2 év meglévő jogviszony

Az alap feltételeken túl egyéb személyi feltételeknek is meg kell felelni.

A támogatott lakás elhelyezkedése

Két esetet szükséges megkülönböztetni. Amennyiben a végleges letelepedésed segítése a kölcsön célja, akkor az ország bármely területén lehet a lakás. Ugyanakkor minden más esetben a 40 km -es határ a mérvadó.

Futamidő, költségek, havi törlesztő, kedvezmények

A HM lakásrendelet alapján a munkáltatói kölcsön maximális futamideje 25 év lehet, de a havi törlesztőrészlet nem lehet kevesebb, mint 10 000 Ft. A munkáltatói kölcsön kamatmentes ugyan, de a folyósításban szerepet vállaló pénzintézet (OTP) 1%-os kezelési költséget számít fel. Ugyanakkor a futamidő csökkenthető a szolgálati idő alapján jóváírható kedvezményekkel.

A munkáltatói kölcsön nyújtásakor a Honvédelmi Minisztérium javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilelmat jegyeznek be. Ez ugyanúgy működik, mint bármely pénzintézeti hitel esetén, ezért erről bővebben nem is írok most.

Ahogyan a letelepedési támogatás, úgy a munkáltatói kölcsön is kombinálható a CSOK-kal és minden más otthonteremtési és kamattámogatott hitellel. Valamint igénybe vehető, akár a lakáslízing végtörlesztésére is.

A HM lakásrendelet összefoglalása

A HM lakásrendelet március 15. -én életbe lépő változásai több lakáscélú támogatást és hitelt is érintenek és megítélésem szerint mindegyiket a katonák számára pozitívan. Természetesen mivel én nem vagyok jogász, ezért a jogszabály értelmezése során előfordulhat részemről is tévedés, ezért kérek mindenkit, hogy ne a cikk elolvasása alapján hozzon meg évtizedekre szóló pénzügyi döntéseket.

Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy egy személyes konzultáció során meg tudom találni a számodra legjobb karrier utat, mely során a lehető legoptimálisabban fogod tudni kihasználni a lehető legtöbb támogatást a fentiek közül.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor