A lakáspénz várható változásai 2021-ben

A lakaspenz várható valtozasai 2021-ben

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Ahogyan azt olvashattátok korábban a katonák számára elérhető lakáspénz jogosultsági körét kibővítik és bizonyos esetekben meg is fogják emelni. A mai cikkben arról lesz szó, hogy milyen változások várhatóak és ez milyen hatással lehet a katonák által igénybe vehető lakáslízing lehetőségeire.

A katonák lakáspénz támogatását – mely többek között a lakáslízing törlesztésére is felhasználható – a 10/2014 -es HM rendelet szabályozza. Aki nem szereti a száraz jogszabályokat böngészni, annak összefoglaltam táblázatos formában, hogy mekkora összegre is számíthat havi szinten. A változások március 15. -i hatállyal életbe is léptek. Amit nem találsz meg ebben a cikkben, arról itt olvashatsz.

Különbség lakáslízing és lakáshitel között

Először nem árt tisztázni mi is az a lakáslízing és miben különbözik egy hiteltől.

A lakáslízing egy hitel termék, ami magánszemélyek esetében kizárólag a katonák részére elérhető a cikk írásának pillanatában. Vagyis azzal, hogy valaki katona, máris teljesítette az egyik alapfeltételét a lakáslízing igénylésének.

Jogszabályi hátteret illetően a lakáslízing és a lakáshitel között nincs nagy különbség. Van azonban egy nagyon fontos, amit igyekszem a lehető legegyszerűbben megfogalmazni. Lakáshitel esetén te vagy a lakás tulajdonosa és a bank van széljegyen, míg a lakáslízing éppen fordítva működik. Ott ugyanis a bank a tulajdonos és te vagy a széljegyen.

Amennyiben ennél is bővebben szeretnéd hallani a kettő közötti egyéb eltéréseket és ezek hatásait akkor vedd fel velem a kapcsolatot.

Fontos ugyanakkor különbséget tenni a lakáspénz és a lakáslízing között. Jelenleg ugyanis a kollégák között a közbeszédben összemosódott a két fogalom. Ahogy fentebb említettem a lakáslízing egy piaci hiteltermék, amit pénzintézetek értékesítenek. A lakáspénz ellenben a Magyar Honvédség egyik béren kívüli támogatási formája, amelyet – egyéb lehetőségek mellett – a lakáslízing törlesztőjére is fel lehet használni.

Most, hogy az alapokat tisztáztuk lássuk a számokat, hogy miről is beszélünk tulajdonképpen.

A lakáspénz összegei

A legénységi és altiszti állomány esetében (a képre kattintva megjelenik a teljes méret):

Lakáspénz a legenysegi allomany és az altisztek részére

A tiszti kar pedig ezzel kalkulálhat:

Lakáspénz a tiszti állomány részére

Kiegészítő juttatások

A fentebb látható összegeket még tovább lehet növelni, amennyiben az igénylőnek van gyermeke vagy gyermekei. Minden vele együtt költöző gyermek után 5 000 forinttal növekszik a támogatás összege. Maximálisan 4 gyemrek vehető figyelembe, így a lakáspénz összesen 20 000 forinttal növelhető.

Egy példán keresztül bemutatva. Szentendrén lízingel ingatlant egy két gyermeket nevelő főtörzsőrmester. Az alap összege a lakáspénznek 77 000 forint, ami a két gyermek miatt 87 000 forintra növekszik.

Amint az elsőre is jól látható, a jelenleg érvényben lévő rendelet, éppen a piramis alján és a legalacsonyabb jövedelmi helyzetben lévők számára nem ad semmit. Ugyanakkor az egyáltalán nem vitatható el, hogy már egy kisebb városban vagy faluban lakást kereső őrmester számára is nagy segítséget jelent a havi törlesztésben az elérhető 60 000 Ft támogatás.

Mire elég a jelenlegi lakáspénz egy lakáslízing során?

Én úgy gondolom, hogy két módon nyújthat segítséget a lakáspénz.

Az első esetben a számunkra elérhető támogatás mértékére állítjuk be a lakáslízing havi törlesztő részletét. Ha így döntünk, akkor a futamidő alatt gyakorlatilag a Magyar Honvédség fogja helyettünk kifizetni a lakásunkat. A fenti példában említett főtörzsőrmester ezen logika mentén, akár 18 millió forintny hitelben gondolkodhat. (Ez az összeg természetesen függ a választott kamatperiódustól és a futamidőtől is.)

A második esetben pedig azt határozzunk meg, hogy mennyivel egészítjük ki a lakáspénz címen kapott támogatást a lakáslízing során. Ezáltal a számunkra elérhető lakás minőségét emeljük meg. Ilyen lehet a lakás helyett családi ház, vagy panel helyett ikerház. Tovább gondolva a főtörzsőrmester példáját. Ha úgy dönt, hogy a támogatás összegét ő még kipótolja 50 000 Ft-tal, vagyis 137 000 Ft törlesztőt hajlandó fizetni, akkor akár 28 millió Forint is lehet a hitelként felvehető összeg.

A lakáspénz értéke pedig akkor mutatkozik meg igazán ha azt nézzük meg, hogy mekkora összeget tudna lízingelni a támogatás nélkül, vagyis mire elég az 50 000 Ft. Az előző két számításból hamar kikövetkeztethető, hogy nagyjából 10 millió Ft-ot tudna lízingelni.

A lakáspénz tervezett módosításai

2020 -ban már nagy erőkkel folyt a kampány a laktanyákban, a lakáspénz változásainak megismertetése érdekében. Sajnos a jelenlegi járványhelyzet nem könnyítette meg a tájékoztatást, de úgy gondolom, így is sok emberhez sikerült eljutattni az információkat. Akihez pedig még nem ért oda, annak ez a cikk nyújthat segítséget.

A változtatás legfőbb indoka a lakásárak folyamatos emelkedése. Magyarán igyekszik a támogatás lépést tartani az egyre magasabb hiteltörlesztőkkel.

Mi változik?

A változtatás legnagyobb nyertesei – összhangban a kormány intézkedéseivel – a családosok és a legénységi állomáy.

Lakáspénz tervezett változása

A fenti táblázatból annyi derül csak ki, hogy végre a legénységi állomány is támogatottá válik. Ez véleményem szerint egy hiánypótló intézkedés volt, amit nagy örömmel üdvözlök.

Ami viszont nem látszik az a két kiegészítő szabály, amivel tovább növelhetőek ezek az összegek.

Az első, hogy a házastársak és élettársak esetében a fenti összegek automatikusan 20 000 forinttal növekszenek.

A második pedig, hogy a gyermekek után járó plusz támogatás mértéke 5 000 forintról 10 000 forintra növekszik és várhatóan nem lesz meghatározva felső határ. A következő táblázatban néhány példát hoztam szemléltetésképpen. Természetesen mindenki gyorsan ki fogja tudni számolni, hogy mit is jelent ez rá nézve konkrétan.

Példák a lakáspénz növekedésének mértékére

Példák a lakáspénz változásának hatásaira

Végül vizsgáljuk meg, hogy kiknek és milyen segítséget jelentenek ezek a változások.

A családosok és gyermeket nevelők részére egyértelmű a pozitív hatás. Attól függően, hogy mennyi gyermeket nevelnek legalább 20 000 és 35 000 forint közöti összeggel növekszik a lakáspénz mértéke.

Akik már jelenleg is lízingelnek, azoknak érdmes átgondolni, hogy egy szerződésmódosítás keretein belül lerövídítsék a futamidejüket, hogy kihasználják a támogatás maximális értékét. Még ha 100 000 Ft körüli összeget számolunk a módosítás költségeire, akkor is 3-5 hónapon belül visszakapjuk a megemelt támogatási összegből.

Azok pedig, akik most gondolkodnak lakáslízingben, akár 4 – 7,5 millió forinttal több hitelhez is hozzájuthatnak.

A legénységi állományra gyakorolt pozitív hatását azért több szűrőn keresztül kell vizsgálni. Egy legénységi állományú katona alap bére valahol 145 000 és 170 000 forint között mozog. Ehhez hozzá kell adni a lakáspénz összegét (54 000 – 63 000 Ft). A jelenlegi szabályok alapján maximálisan 99 000 – 116 000 forint közötti törlesztővel kalkulálhat. Ez körülbelül 14 – 17 millió forintnyi hitelösszeget jelent a számára.

Mivel a minimáis önerőt is figyelembe kell venni, ezért ez a hitelösszeg nagyságrendileg 17 – 20 millió forintos vételárat tesz lehetővé. Innen nézve, azért nem a legegyszerűbb ebben az árkategóriában megfelelő ingatlant taláni. Úgy gondolom, hogy valós segítséget jelent az a keleti országrész lehet. Budapesten, vagy a nyugati határ mentén lényegesen nehezebbnek látom a lakhatási igényeknek megfelelő ingatlant találni.

Bízom benne, hogy a tervezett változásokat tartalmazó jogszabályt minél korábban aláírják és ezek a változások életbe is lépnek.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor