A lakáspénz 2023-as változásai

A lakáspénz az egyik legfontosabb honvédségi lakhatási támogatás. Éppen ezért fogadhatjuk nagy örömmel, hogy a jogszabályalkotók úgy gondolták ideje a támogatás mértékét megemelni. A mai cikkben arról lesz szó, hogy milyen változások lépnek életbe 2023. október 01. -én.

A katonák lakáspénz támogatását – mely többek között a lakáslízing törlesztésére is felhasználható – a 10/2014 -es HM rendelet szabályozza. Aki nem szereti a száraz jogszabályokat böngészni, annak összefoglaltam táblázatos formában, hogy mekkora összegre is számíthat havi szinten. A változások október 01. -i hatállyal életbe is lépnek. Amit nem találsz meg ebben a cikkben, arról itt olvashatsz.

Különbség lakáslízing és lakáshitel között

Először nem árt tisztázni mi is az a lakáslízing és miben különbözik egy hiteltől.

A lakáslízing egy hitel termék, ami magánszemélyek esetében kizárólag a katonák részére elérhető a cikk írásának pillanatában. Vagyis azzal, hogy valaki katona, máris teljesítette az egyik alapfeltételét a lakáslízing igénylésének.

Jogszabályi hátteret illetően a lakáslízing és a lakáshitel között nincs nagy különbség. Van azonban egy nagyon fontos, amit igyekszem a lehető legegyszerűbben megfogalmazni. Lakáshitel esetén te vagy a lakás tulajdonosa és a bank van széljegyen, míg a lakáslízing éppen fordítva működik. Ott ugyanis a bank a tulajdonos és te vagy a széljegyen.

Amennyiben ennél is bővebben szeretnéd hallani a kettő közötti egyéb eltéréseket és ezek hatásait akkor vedd fel írj írj egy üzenetet nekem

Fontos ugyanakkor különbséget tenni a lakáspénz és a lakáslízing között. Jelenleg ugyanis a kollégák között a közbeszédben összemosódott a két fogalom. Ahogy fentebb említettem a lakáslízing egy piaci hiteltermék, amit pénzintézetek értékesítenek. A lakáspénz ellenben a Magyar Honvédség egyik béren kívüli támogatási formája, amelyet – egyéb lehetőségek mellett – a lakáslízing törlesztésére is fel lehet használni.

Most, hogy az alapokat tisztáztuk lássuk a számokat, hogy miről is beszélünk tulajdonképpen.

A lakáspénz összege

Nagyobb változásra legutóbb 2021 -ben került sor. Ezek alapján 2023 szeptember 30.-ig az alábbiak szerint néz ki a legénységi és altiszti állomány esetében a lakáspénz összege:

A lakáspénz alakulása 2023. szeptember 30.-ig

A tiszti kar pedig ezzel kalkulálhat:

A lakáspénz alakulása 2023. szeptember 30.-ig

Kiegészítő juttatások

A fentebb látható összegeket még tovább lehet növelni két kiegészítő szabály alapján.

Az első, hogy a házastársak és élettársak esetében a fenti összegek automatikusan 20 000 forinttal növekszenek.

A második pedig, hogy a gyermekek után plusz támogatás jár, aminek összege gyermekenként 10 000 forint. Egy példát hoztam szemléltetésképpen. Természetesen mindenki gyorsan ki fogja tudni számolni, hogy mit is jelent ez rá nézve konkrétan, de egy példával szeretnék azért segíteni.

Budapesten lízingel ingatlant egy házas két gyermeket nevelő főtörzsőrmester. Az alap összege a lakáspénznek 77 000 forint, ami a házastárs és a két gyermek miatt 117 000 forintra növekszik.

Amint az elsőre is jól látható és egyáltalán nem vitatható el, hogy már egy kisebb városban vagy faluban lakást kereső legénységi katona számára is nagy segítséget jelent a havi törlesztésben az elérhető 54 000 Ft támogatás.

A családtámogatásokkal kiegészítve pedig, ez közel a duplájára is emelkedhet.

Mire elég a jelenlegi lakáspénz egy lakáslízing során?

Én úgy gondolom, hogy két módon nyújthat segítséget a lakáspénz.

Az első esetben a számunkra elérhető támogatás mértékére állítjuk be a lakáslízing havi törlesztő részletét. Ha így döntünk, akkor a futamidő alatt gyakorlatilag a Magyar Honvédség fogja helyettünk kifizetni a lakásunkat. A fenti példában említett főtörzsőrmester ezen logika mentén, 11 millió forint lízingben gondolkodhat. (Ez az összeg természetesen függ a választott futamidőtől is.)

A második esetben pedig azt határozzuk meg, hogy mennyivel egészítjük ki a lakáspénz címen kapott támogatást a lakáslízing során. Ezáltal a számunkra elérhető lakás minőségét emeljük meg. Ilyen lehet a lakás helyett családi ház, vagy panel helyett ikerház. Továbbgondolva a főtörzsőrmester példáját. Ha úgy dönt, hogy a támogatás összegét ő még kipótolja 50 000 Ft-tal, vagyis 167 000 Ft törlesztőt hajlandó fizetni, akkor akár 15,5 millió Forint is lehet a hitelként felvehető összeg.

A lakáspénz értéke pedig akkor mutatkozik meg igazán ha azt nézzük meg, hogy mekkora összeget tudna lízingelni a támogatás nélkül, vagyis mire elég az 50 000 Ft. Az előző két számításból hamar kikövetkeztethető, hogy nagyjából 4,5 millió Ft-ot tudna lízingelni.

A lakáspénz életbe lépett módosításai

Bár a változtatást folyamatosan kommunikálják a honvédség hivatalos csatornáin keresztül, így is előfordulhat, hogy nem jut el mindenkihez a hír. Akihez pedig még nem ért oda, annak ez a cikk nyújthat segítséget.

Mi változott?

A változtatás legnagyobb nyertesei a Budapest agglomerációjában élők. Ezen kívül megjelent új fogalomként a “helyőrségi település”.

A helyőrségi település a jogszabály megfogalmazása szerint: az a helység, amelyben honvédelmi szervezet, vagy annak szervezeti eleme működik. Első lépésként azt javaslom, hogy a lakásüggyel egyeztess abban a kérdésben, hogy adott település, ahol a te ingatlanod található, az beleesik-e ebbe a kategóriába.

Szintén fontos lesz tisztázni, hogy mit is jelent Budapest agglomerációja. Ezt a 2018. évi 139. törvény 1/1 számú melléklete tartalmazza, ahol olvasható a Budapesti Agglomerációhoz tartozó települések jegyzéke. A listán 81 település található meg. 

Kérek mindenkit, hogy a helyi lakásügyön egyeztessen arról a településről ahol lakik.

A számszerű változásokat lentebb fejtem ki bővebben.

Lássuk a két táblázatot, ami megmutatja az új összegeket.

Először az altisztek, ahogy fentebb is:

A lakáspénz alakulása 2023. október 01. -től

Majd pedig a tiszti kar:

A lakáspénz alakulása 2023. október 01. -től

Most, hogy megvannak az új összegek igyekeztem összefoglalni a változásokat egy táblázatban. Ez azonban mindenképpen kiegészítésre szorul, mert változtak egyes korábban kiemelt települések beosztásai. A táblázat alatt a részletek.

A lkaáspénz változáásai összefoglaló táblázat

Példák a lakáspénz változásának hatására

Budapest és az agglomeráció:

Mindenképpen külön kell kezelni Budapestet és Szentendrét az agglomeráció többi településétől. A támogatás alapösszege előbbiek esetében 70.000 Ft-ról 90.000 Ft-ra emelkedett. Amikor egy szorzószám alapú rendszert változtatnak meg, akkor a legnagyobb hatás mindig akkor érhető el, ha az alapot módosítják. A hatás pedig annál nagyobb lesz, minél nagyobb a szorzószám, amivel ezt az alapot megszorozzuk.

Az agglomerációban élők még ennél is jobban járnak, mert minden, ami Budapesten kívüli, kivéve Szentendre és a korábbi rendszerben Győr eddig egyéb településnek számítottak. Ez alapján tehát egyértelműen kijelenthető, hogy a változás legnagyobb nyertesei az agglomerációban élők, mert esetükben az alap 60.000 Ft-ról 90.000 Ft-ra emelkedett. Így még egy legénységi katona is 27.000 Ft emelkedésre számíthat, míg egy főtiszt esetében ez a mérték 39.000 – 42.000 Ft között mozog.

Megyei jogú városok

A 25 megyei jogú város közé bekerült még Tata, Pápa és Szentes. Győr korábban Budapesttel és Szentendrével volt egy kategóriában az emelés itt kisebb mértékű. Ki kell még emelni Érd várost, mert az ott élőkre a fenti agglomerációs érték vonatkozik.

Az alapösszeg ezen városok esetében 65.000 Ft -ról 80.000 Ft -ra emelkedett. Kivétel a fentebb említett Győr, ahol 70.000 Ft volt az alap.

Valamint, mivel korábban a megyeszékhelyek tartoztak ebbe a kategóriába, ezért néhány település esetében, amelyek eddig egyéb településnek számítottak, ott nagyobb mértékű lesz az emelés. Az alap ugyanis itt 60.000 Ft volt.

Helyőrségi települések

Ez egy teljesen új kategória. Nem tudom pontosan, hogy mennyi település tartozik ide, hiszen csak azokkal kell számolni, amelyek nem férnek be az első két kategóriába. Javaslom, hogy keresd fel a lakásügyes kollégát, a pontosítás érdekében.

Emelés esetükben akkor valósul meg, ha eddig az egyéb település kategóriában voltak. Az alapösszeg ekkor 60.000 Ft -ról 65.000 Ft -ra fog emelkedni. A szorzószámok alapján a legmagasabb mértékű emelés 8.500 Ft lesz.

Egyéb települések

Ide tartozik minden olyan település, ami nem esik bele a fenti három kategória egyikébe sem. Ezek vonatkozásában, a jelenlegi módosítás nem jelent változást. A támogatás alapösszege nem változik, marad 60.000 Ft.

Még egy fontos változás történt, de ez még 2022 végén. A lakáspénzre való jogosultság vizsgálatakor a szolgálati hely szerinti település vonzáskörzetéből kikerült az egyik feltétel. Mégpedig az, hogy tömegközlekedéssel el kell érni 1 órán belül. Így már csak a 40 km-es kitétel maradt benne.

Hogyan használd ki a lakáspénz emelést?

Mit érdemes tenni most, hogy életbe léptek a változások?

Első lépésben azt célszerű vizsgálni, hogy érint-e téged a változás. Például, ha eddig amiatt nem voltál jogosult lakáspénzre, mert a településed tömegközlekedéssel 1 órán kívül volt, de 40 km-en belül, akkor minél előbb érdemes a lakáspénz igénylést beadni.

Ha most kerestek lakást, amit megvásárolnátok, akkor érdemes lehet bővíteni a települések listáját. Akár azért, mert belefér a támogatható települések közé, akár azért, mert emelkedett a támogatás összege. Erre a legjobb lehetőség természetesen Budapest agglomerációjában nyílik.

Akik már jelenleg is lízingelnek, azoknak két dolgot érdemes megvizsgálni.

Az első, hogy jogosult-e magasabb összegű lakáspénzre. Amennyiben igen, akkor minél előbb keresd fel az illetékes lakásügyi és pénzügyi kollégát, hogy megkérdezd kell-e tenned valamit annak érdekében, hogy az emelt összegű lakáspénzt megkapd, vagy automatikusan a nagyobb összeget fogod kapni.

A második, hogy az emelés hatására magasabb összegre vagy-e jogosult, mint amennyi a jelenlegi törlesztőd. Ha igen, akkor célszerű lehet egy szerződésmódosítás keretein belül rövidíteni a futamidőt, a támogatás maximális értékének kihasználása érdekében. Még ha 100 000 Ft körüli összeget számolunk a módosítás költségeire, akkor is néhány hónapon belül visszakapod a megemelt támogatási összegből.

Mire lesz elég a lakáspénz októbertől egy lakáslízing során?

Térjünk vissza a fenti példában említett főtörzsőrmesterhez. Budapesten belül 22.000 Ft-tal növekszik rá vonatkozóan a lakáspénz összege. 117.000 Ft-ról 139.000 Ft-ra.

Ha most szeretne vásárolni és maximum ekkora törlesztőt vállalna, akkor 13 milliós lízing összegben gondolkodhat. Ez tehát nagyságrendileg 2 millió Ft-tal növelte a hitelképességét. A változás mértéke természetesen sokkal nagyobb az agglomerációban.

FONTOS!!! A fenti példa egy konkrét esetet vizsgál, nem tekinthető hitelajánlatnak és az esetleges jövőbeni kamatváltozások ettől eltérő eredményeket hozhatnak ki.

Hogyan használd ki a lakáspénz változását?

Amennyiben téged is előnyösen érint a lakáspénz változása, és ennek eredményeként több tízezer forint marad a zsebedben, jogosan merül fel a kérdés, hogy mihez kezdj vele.

Ehhez szeretnék egy ötletet adni elsősorban azoknak, akiknek jelenleg is fut a lízingje. Ez pedig egy hitelstratégia, aminek a segítségével éveket spórolhatsz a futamidőn és milliókat a ki nem fizetett törlesztőrészleten.

Egy lakástakarékpénztári számla segítségével havi 20.000 Ft segítségével is néhány év alatt 2,5 millió Ft gyűlik össze, amit előtörlesztve a lízingedbe sokat nyerhetsz a bolton. Ha pedig a még nagyobb nyertesek közé tartozol és akár 50.000 Ft havi megtakarítást is el tudsz érni a lakáspénz emelésének köszönhetően, akkor 6,2 milliót is felépíthetsz hónapról hónapra haladva.

Érdekel, hogy mire számíthatsz? Használd a Lakástakarék kalkulátort. Válaszd ki a számodra legszimpatikusabb ajánlatot, kattints az Érdekel gombra, add meg az elérhetőséged és 1-2 napon belül keresni foglak a részletekkel.

Összefoglalás

Nagy örömmel értesültünk róla, hogy a két év után újabb előnyös változás történik a lakáspénzt illetően. Bízom benne, hogy ez minél több kollégát érint.

Azok akik most keresik a megvásárolni kívánt ingatlant, egy kicsit tovább nyújtózkodhatnak. Akik már fizetik egy ideje a törlesztőket azoknak csökkenhet a rájuk eső rész, sőt akár teljesen el is tűnhet.

Ha nagyobb összegű támogatásra leszel jogosult, mint amekkora a törlesztőd összege, akkor minél előbb keresd fel a pénzintézetet, ahol lízingelsz és kezdeményezd a szerződésed módosítását, hogy minél előbb ki tudd fizetni a lízinget.

Ha a lakáspénz emelésének hatását szeretnéd hatványozni, akkor használd a lakástakarék kalkulátort majd számoljuk ki együtt, hogy mire is lehet ez elég.

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több érdekesség a témában

Legnépszerűbb blog cikkek

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget biztosítanak a katonák részére

Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ben

A honvédségi lakhatási támogatások sok katona életét teszik könnyebbé. Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legjobb megoldás?

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Te sem szereted a nehezen megszerzett jövedelmed feleslegesen elszórni? Akkor az ingyenes bankszámla nyitás a megoldás.

A lakáslízing számodra is lehetősvé teszi egy 150 millió forintos vagyon felépítését

Hogyan építs 150 milliós vagyont honvédségi lakáslízing és CSOK segítségével?

Létezik megoldás arra, hogy a lakásvásárlás és/vagy gyermekvállalás előtt álló katonák a honvédségi lakáslízinget és a CSOK-ot is igénybe tudják venni? Nézzük!