Autócsere 2 nap alatt? Én így csináltam.

Egy autóban ülve nézünk ki a jobb első ablakon, ahol egy fekete sportautó látszik. A kép a autócsere utáni vágyat szimbolizálja.

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Az autócsere alapjai

Az autócsere mindig egy érdekes kérdés. Abban az esetben pedig, amikor mindezt a pénz szemszögéből vizsgáljuk, akkor egy nagyon megosztó színezetet kap.

Az első dolog, amit tisztázni kell, hogy milyen célból vásárolod az autót. Ez többféle is lehet:

  • magán használat
  • befektetési cél (tovább értékesítés)
  • cégautó
  • szükséges a mindennapokhoz (munkába járás, gyermek edzésre, tanfolyamra hordása)

Az én esetem az első és a negyedik keveréke egy kicsit. A munkahelyemre bejáráshoz nem feltétlenül szükséges és a gyermekeim iskolába/óvodába jutása is megoldható más úton. Ami miatt fontos, hogy legyen egy megbízható autónk, mert a szüleinktől messze lakunk és a közösségi közlekedés használata 5-6 órán keresztül több átszállással és két kis gyerkőccel nem éppen leányálom.

20190822 075627 1024x768 2
Néhány nappal az autócsere előtt

Az autócsere indoka esetemben, hogy a – fenti képen látható – meglévő 2001 –es évjáratú Skoda Fabia típusú autóm erre már nem volt alkalmas, nagyjából 3 éve. Miért húztam mégis eddig?

Mert megfogadtam, hogy autót többé nem veszek hitelre. Márpedig annyi pénzem nem volt, amiből érdemi cserét tudtam volna végezni. Emiatt az utóbbi három évet arra fordítottam, hogy valahogyan életben tartsam a lassan nagykorú váló autómat. A mottó nagyjából az volt, mint a magyar narancs esete „A tanú” című filmben: kicsit sárga kicsit savanyú, de a mienk. Magyarán mondva igaz, hogy nem jó az autó, de legalább tudjuk mik a hibái.

Persze mivel tudtuk, hogy a csere tényleg szükséges, ezért törekedtünk arra, hogy tegyünk félre egy új autóra is. Viszont ez elég nehéz akkor, ha mindig mikor egy kicsit több pénz összegyűlik azt 80 – 100 százalékban elviszi a javítási költség.

A fordulat

A nyár elején éppen ékes fővárosunk útjain autóztam, amikor a kis kocsim gasztronómiai babérokra törve, elkezdte forralni a vizet. Mivel éppen egy szűk 4 sávos utcán autóztam az Astoria környékén így könnyen és gyorsan félreálltam. Néhány liter vízzel és 1-2 órával később azért sikerült hazaérnem, és pár nappal későbbre már szerviz időpontom is volt. A hiba javítása nagyjából 150 000 Ft-ba és 3 hétbe került. Mindent egybevéve közel 1 hónapig voltunk autó nélkül.

Azért örültem, mert bár megint lenulláztam az autócsere keretet, ezáltal jobbá vált az autóm és úgy gondoltam, hogy egy ideig megint el tudunk vele menni. Így is történt nagyjából két hónapig, amikor augusztus elején újra arra lettem figyelmes, hogy a hűtővíz hőfokát jelző mérőóra mutatója megint elindul felfelé. Itt telt be a pohár nálam és azt mondtam, hogy eddig és nem tovább. Ennek már sok értelme nincs, mert így se pénzünk se használható autónk nincs.

Eldöntöttem: Autócsere lesz

Nagyjából egy héttel a második főzőcskézés előtt az egyik kollégám, aki autókereskedéssel is foglalkozik ajánlott nekem egy olyan autót, ami nem volt messze az általunk vágyottól. El is gondolkodtam rajta, de mivel nem akartam kompromisszumot, és persze hitelt sem felvenni így azt mondtam, hogy köszönöm nem.

Nos, amikor hazaértem akkor azonnal telefonáltam a fent említett kollégámnak, hogy a korábban ajánlotthoz hasonló autóra lenne szükségem. Szerencsémre még megvolt az ajánlott is így másnap át is mentünk megnézni és meg is állapodtunk. Szóval alig 24 órával azt követően, hogy fogalmam sem volt arról, hogy autót fogok cserélni már meg is volt a számomra új Opel Zafira.

Még egy kis kiegészítés. Amikor elindultunk megnézni az új autót, akkor a Skoda még egy utolsót rúgott az amúgy is halódó kapcsolatunkba. A mellettem lévő ablak szépen lassan beesett az ajtóba és ott is maradt.

Az autócsere is pénz kérdés

Viszont itt szeretném kiemelni a Raiffeisen Bankot, és annak is konkrétan az Újbuda Központban lévő fiókját. Mert egy hétfőn délután sikerült telefonon leegyeztetnünk mindent, kedden reggel voltam a fiókban és szerdán délben már a pénz a számlámon is volt, pedig volt még egy hiánypótlásom is. Le a kalappal előttük, hogy ezt ilyen gyorsan sikerült megoldaniuk.

2022 decemberig egyébként alternatíva lehet a babaváró hitel is az utócsere esetében. Persze csak akkor ha egyébként is olyan élethelyzetben vagy, amelyben a babavárót felvennétek.

Bürokrácia

Az új autó külföldről lett behozva. Mivel úgy állapodtunk meg, hogy a kollégám mindent elintéz, nekem pedig kulcsra készen adja át így csak felületesen láttam bele a bürokrácia útvesztőjébe. Amikre biztosan szükség van az autócsere során. Egy eredetvizsgálat, egy műszaki vizsga (ha nincs rajta érvényes külföldi) vámoltatás, regisztrációs adó kifizetése, rendszám beszerzése, forgalmi engedély, törzskönyv és persze a biztosítás. Nem feltétlenül ebben a sorrendben. Természetesen minden mozzanatnak megvannak a különböző feltételei, amiket csak hiánytalanul teljesítve lehet tovább lépni. A kollégámnak ez nagyjából 3 hétbe telt. Ha laikusként látsz neki, szerintem két hónap is lehet.

Búcsú

Felmerült a kérdés, hogy mi legyen a Skodával, mert ebben a formában és állapotban csak viszi a pénzt és foglalja a helyet az udvaron. Bár az eszmei értéke számomra nagy, hiszen 14 éven és közel 200000 km-en keresztül voltunk együtt, a valós pénzben kifejezett értéke nagyon csekély. Végül sikerült egy helyi kereskedővel megállapodni és 100 000 Ft-ért odaadtam neki. Amikor utoljára láttam, ahogy kiálltak vele az udvarról bevallom, hogy elmorzsoltam 1-2 könnycseppet, hiszen sok közös emléket gyűjtöttünk össze. Vele hoztam haza a gyermekeimet a kórházból, ott volt az esküvőmön. Segített az építkezésen. Sok közös családi rendezvényen állt a ház előtt. Rengeteg helyre jutottunk el vele. Ezúton is köszönöm még egyszer.

Autócsere után üdvözlet itthon

Egy vargabetűt leírva a bürokrácia résznél leírt folyamatban, végül megkaptuk az Opelt. A kollégám nagyon szépen előkészítette. Szerintem többet is tett annál, mint amit egy autókereskedőtől várna az ember. Olyan érzés volt bele ülni, mintha egy szalonban próbálgatnám a még új illatú autókat. Bízom benne, hogy hosszú időn és sok élményen keresztül vezet majd a közös utunk.

20190827 144559 e1568908212656 1024x534 1
Az “új” autó hazaért.

Tapasztalatok

Amit az autócsere során megtanultam. Sokkal jobban oda kell figyelnem az autómra, ha azt szeretném, hogy sokáig hű társam maradjon. Ugyanakkor bármennyire is figyelek, előbb-utóbb eljön az a pont, amikor el kell váljanak az útjaink és erre fel kell készülni, elsősorban anyagilag. Úgy vélem nekünk 5 – 6 évente lesz szükségünk autó cserére, de ez mindenkinél más és más lehet. A megelőző karbantartás mindig olcsóbb, mint ha próbáljuk megmenteni még valahogy azt a lelakott ócskavasat, ami korábban a szeretett autónk volt.

Hogyan cserélnék autót ma?

Amikor első alkalommal fordult meg a fejemben, hogy eladom az autót, akkor meg is kellett volna tennem. Akkor 3 év alatt a megtakarított benzin költségből és biztosítási díjakból összejött volna az Opel vételárának több mint a fele. Ha pedig az elmúlt három év szerviz díjait is ide veszem, akkor nagyjából a 80%-a. Így most nem lenne újabb felvett személyi kölcsönöm, vagy legalábbis jóval kisebb összegű, mert ismerve magam biztosan nem bírtam volna ki három évet autó nélkül.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

A vésztartalék összegyűjtésének alapja a malacperselyben gyűjtögetett pénz, ami a képen is látható.

Miért fontos a vésztartalék?

Mi is az a vésztartalék? Alapvetően egy olyan könnyen hozzáférhető pénzösszeg, amit előzetesen félreteszel egy bizonyos élethelyzet bekövetkezésének esetére.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor