Balatonkenese honvéd üdülő 2022 őszén

Balatonkenese Honvéd Üdülőben töltöttem a november 01-i hosszú hétvége egy részét a feleségemmel egy baráti összejövetelen. Mielőtt megosztom veletek a tapasztalataimat gyorsan tegyünk tisztába egy fontos kérdést. Mi az üdülő neve?

A teljesen hivatalos, ahogy az a weboldalán is látszik: Magyar Honvédség Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ. (Rövidítve: MH RKKK) Ugyanakkor a katonák körében legtöbbször balatonkenesei honvéd üdülőnek nevezik. Az utóbbi néhány évben pedig kicserélődött Balatonkenese neve Balatonakarattyára. Akárhogy is, az elhelyezkedése nem változott. A Balaton Keleti Partján fekszik és bár nem mértem le, de a honvéd üdülők közül szerintem ez a legnagyobb.

Összesen közel 20-an voltunk gyerekek nélkül. Ugyanakkor családapaként igyekeztem úgy járni – kelni a helyszínen, hogy ha mondjuk családdal jönnénk vissza, akkor miként tudnánk eltölteni itt néhány napot.

Ebben a cikkben a személyes tapasztalatimat foglalom össze és osztom meg veletek. A cikk végén pedig azt is elárulom, hogy mennyibe is került ez nekünk. Amikor megírtam a Honvéd Üdülőkről szóló összefoglaló cikket, akkor elhatároztam, hogy lehetőség szerint mindegyiket fel is fogom keresni, amint lehetőségem adódik. Ez az összefoglaló a sorozat második része. Az első részt itt olvashatod el.

Foglalás

A rendezvényt, amire mentünk nem mi szerveztük, ezért a foglalással kapcsolatban csak annyi tenndőnk volt, hogy a kijelölt dátum megjelölésével el kellett küldeni a kitöltött igénylő lapot. Ezt valamikor tavasz végén intéztük. Ugyanakkor ha családdal szeretnék visszamenni, akkor ugyanazt a metódust követném, mint, amit legutóbb, vagyis a foglalás során az időpont kapcsán rugalmas lennék. A cikk írásának pillanatában sajnos napi szinten téma a fűtési költségek megemelkedése és az erre adandó válasz sok esetben az, hogy bezárnak egyes intézményeket. Könnyen előfordulhat, hogy a Balatonkenese Honvéd Üdülő is erre a sorsra fog jutni, ezért foglalás és indulás előtt célszerű többször is tájékozódni. 

A foglalás visszaigazolása nagyjából 1-2 héttel az időpont előtt történt. Erre akkor is lehet számítani, ha nem konkrét időpontra foglalsz Így pedig tervezhető az utazás.

Érkezés Balatonkenese Honvéd Üdülőbe

Pénteken kora délután érkeztünk meg a Balatonakarattya Honvéd Üdülő területére. A bejelentkezés természetesen simán ment és a szobák elfoglalás is rendben volt. Egyetlen probléma volt, az pedig a fűtés teljes hiánya. Bár előre szóltak, hogy erre lehet majd számítani, így nem ért minket váratlanul. A szobákban extra takarók voltak bekészítve, ha nagyon fázunk éjszaka. Alváshoz egyébként jó volt a hőmérséklet. Átöltözni már nem esett olyan jól.

A rendezvény keretein belül volt lehetőségünk megismerni Balatonkenese Honvéd Üdülő konferenciákra szánt részét is. Legalábbis az egyik termet mindenképpen. Amit láttam, hogy párhuzamosan akár több rendezvény megtartására is van lehetőség, mert legalább 3 különböző méretű helyiség áll rendelkezésre.

Ellátás Balatonakarattya Honvéd Üdülőben

Első este külön ellátást kaptunk, amire nem lehetett panaszunk sem mennyiségi, sem minőségi értelemben. Többféle hús, köretek és saláták közül választhattunk. A fogyás függvényében többször újratöltötték, ezért még másnap reggel is tudtak a később ébredők válogatni belőle.

Az árban foglalt reggeli és vacsora kapcsán az átlagos honvédségi menü jutott eszembe. Ezzel nekem jellemzően nincs is semmi problémám és legalább könnyebb volt ellenállni a kilométeres svédasztal csapdájának. Vagyis a mindenből eszek egy kicsit és máris 3000 kalóriával indul a nap.

Itt is volt hideg reggeli, meleg reggeli, sajttál, zöldségek, többféle pékáru. Meleg tea. Ami nekem ugyanakkor nagyon hiányzott az a kávé. Persze átmehettem megvenni a szomszédos bisztróba a reggeli feketémet és még az a 100 Ft sem vágott földhöz, amibe került, de én úgy gondolom, hogy ennek a reggeli elválaszthatatlan részének kellene lennie.

Szintén problémát okozott, hogy elég lassan történt a pótlás. Érkezéskor is várni kellett, hogy legyen mit reggelizni, és amíg ott ettünk addig is elég lassan került csak feltöltésre az elfogyott étel.

Második reggel nyitásra ott voltunk, akkor mindenből volt megfelelő mennyiség.

Szintén zavaró volt, hogy szombaton – valószínűleg rendezvény miatt – a nagy étterem zárva volt és a személyzeti étkezdében volt a reggeli és a vacsora is szervezve. Az tisztán látszott, hogy ez a hely nem erre a célra van kitalálva. Szűkös volt, ha egyszerre többen érkeztünk, akkor percekig tartó sorbanállás alakult ki az ételek előtt.

Ugyanakkor vasárnap reggel az étterem megnyitása ezt a problémát semmissé tette. Az tehát látszik, hogy megvannak a feltételek az ellátáshoz, de ha túlvállalja magát az üdülő, akkor előfordulnak kellemetlenségek.

A szobák

A Balatonkenesei Honvéd Üdülőben több épületben lehet szállást kapni. Mindegyik épületnek külön neve van. Hotel Aranyhíd, Hotel Platán, Hotel Napfény és Hotel Sirály. Ezen kívül van lehetőség faházas szállást is elfoglalni, valamint néhány kilométerre az üdülőtől egy kemping is rendelkezésre áll májustól szeptemberig. Mi most a Hotel Napfényben kaptunk helyet. Ez úgy néz ki kívülről, mint egy panelház. (Valószínűleg az is.) 5 emeletes, amiből mi és a csapatunk legtöbb tagja is a harmadikon kapott szobát. Az erkélyes szoba a Balatonra néző panorámát biztosít, ami szép időben felemelő látványt tud nyújtani.

A balatonkenese honvéd üdülőeben lévő Hotel Napfény egyik szobájából a kilátás

A szoba maga felújítottnak tűnt, legalábbis részben. A fürdőszoba eléggé retró benyomást keltett. A lakótérben lerakott laminált padlóra pedig még azt sem mondhatom, hogy közepes minőségben lett lerakva. Olyan hullámos volt, hogy kb 5-6 centit simán felemelkedett. Felvetődik a kérdés, hogy ezt a gyatra kivitelezés okozta, vagy a fűtés hiánya. Utóbbi esetben érdemes lehet elgondolkodni az ár/érték arányon, előbbiben pedig azon, hogy ki vette át ezt a munkát.

Az ágyak újszerűek voltak és kényelmesek. Ide igazából csak aludni jártunk, ezt a funkcióját pedig tökéletesen betöltötte a szoba.

Szolgáltatások

Az idő szűkössége miatt ennek a területnek annyira nem jártunk utána. Az ugyanakkor tisztán látszott még ebben az őszi tetszhalott állapotban is, hogy nyáron úgy el lehet tölteni a Balatonkenesei Honvéd Üdülőben 1-2 hetet, hogy ki sem kell menni a falakon kívülre.

Saját partszakasszal rendelkezik. Ha jól tudom, akkor ide pár éve már nem is engednek be külsős (értsd nem igényjogosult) vendégeket napijeggyel.

A teljesség igénye nélkül, amit láttam: Csúszda, kültéri medence, játszótér, kültéri edzőterem, rekortán futópálya, különböző játékok gyerekeknek. Saját büfésor, ami most zárva tart. Öltözőszekrények, ha nem szeretnénk mindig a szobánkba járni.

Egy játszótér a balatonkenese honvéd üdülő területén

Második este lefoglaltuk az üdülő játéktermét. Itt van lehetőség bowlingozni. Két pálya áll a rendelkezésre. Ezen kívül csocsó, billiárd, darts, léghoki is rendelkezésre áll. A teremben van egy presszó is, ahol lehet a szomjunkat oltani. Étkezni sajnos nincs lehetőség, mert olyannyira vigyáznak a hely tisztaságára, hogy vagy lábzsákot, vagy váltócipőt kell hordani.

Az üdülő egész területén elérhető wifi szolgáltatás is. Bár nem sokat használtam a telefonomat a hétvége során, amikor mégis, akkor azt tapasztaltam, hogy szinte mindenhol elérhető a Balatonkenesei Honvéd Üdülő által biztosított ingyenes wifi szolgáltatás. A szobák lefedettsége ilyen szempontból rendben volt, legalábbis a miénk biztosan.

Korábbi látogatásaimból tudom, hogy van szauna és szolárium is, amit normál esetben lehet használni, jelenleg azonban a rezsicsökkentés áldozata lett.

A Balatonkenesei Honvéd Üdülő pénzügyi szemmel

Lássuk most, hogy mennyibe kerül egy hosszú hétvége és egy nyaralás a balatonkenesei Honvéd Üdülőben. A legdrágább opciót számolom ki mindkét esetben és ránk vonatkoztatva, de az alábbi árlista alapján te is ki tudod számolni, hogy mennyibe kerülne ez neked és a családodnak.

balatonkenese honved udulo arlista

Egy hosszú hétvége csütörtöki érkezéssel és vasárnapi távozással előszezonban igényjogosultként. 2 felnőtt és 2 gyermek (3-14 közötti életkor mindkettő) 3 éjszakára teljes ellátással, idegenforgalmi adó nélkül 43.044 Ft volt. Szerintem van olyan szálláshely a Balatonakarattyai Honvéd Üdülő 5-10 kilométeres-es körzetében, ahol ez az ár fő/éj-re lenne vonatkoztatva.

Nyáron 1 hétig ugyanezen feltételek mellett 126.784 Ft -ba kerül. Az idegenforgalmi adó mértéke 500 Ft/fő összeggel számolva még naponta 1.000 vagy 2.000 Ft. Attól függően, hogy a gyerekek után kell-e fizetni. Ezt is hozzáadva a fenti árakhoz. A hosszú hétvége 49.000 Ft-ba kerül, míg a nyári egy hét 140.000 Ft-ba.

Ehhez természetesen hozzá jön még a fogyasztás. A hétvégén túl sokat nem kellett büfébe járni, mert külön ellátást kapunk. Mindenesetre, amikor vasárnap reggel a bisztróban vettem 4 kávét az 500-asból még kaptam is vissza. A játékteremben 1 óra bowling 500 Ft/fő volt. Szóval két órányi szórakozás is 4.000 Ft-ban megáll. Mivel a büfék jelenleg zárva tartottak így a strandon lévő árakkal kapcsolatban nincs tapasztalatom, de a fentiekből kiindulva aligha kell 1.000 Ft feletti lángos vagy sör árakra számítani. Bízom benne, hogy jövő nyáron ezzel kapcsolatban is tudok friss információkkal szolgálni.

Miért jó ez neked pénzügyileg tudatos katonaként?

A hitelmentes élet kapcsán már szóba került, hogy ahol csak lehet, ott törekedj arra, hogy a lehető legköltséghatékonyabban old meg az életed. A nyaralás klasszikusan az a terület, ami sok embert visz teljesen felesleges hitelbe. Félpanziós ellátással egy wellnes szállodában akár 1 millió Ft is lehet egy hét, és akkor még nem is fogyasztottál semmit. 

A Balatonkenesei Honvéd Üdülőben minden rendelkezésedre áll a teljes wellness élményhez. Mindamellett kiváló bázis lehet egy Balaton környéki aktívabb pihenéshez is. Teljes ellátás mellett (reggeli, ebéd, vacsora) nem hiszem, hogy túl sokat kellene még a parton kajára költeni. Ugyanakkor ha minden na különböző szolgáltatásokra elköltesz 20.000 Ft-ot, akkor is 300.000 Ft körül lesz a teljes költséged. (Ez most magunkra vetítve került kiszámításra.) Az, hogy te ezek mellett miket szeretnél még csinálni abban az egy hétben teljesen rajtad múlik, így az esetleges többlet költségek is.

Ugyanakkor nem hiszem, hogy megéri akár ötször annyi pénzért pihenni valahol a közelben, mert abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy nem kapsz érte ötször akkora értéket.

Összefoglalás

A Balatonkenesei Honvéd Üdülőben töltött hétvége során remek élményekkel gazdagodtunk. Ennek természetesen a nagy részét a barátokkal töltött idő adta, de az Üdülő ehhez több mint jó háttérként szolgált.

Ha szeretnéd optimalizálni a költségvetésedben a nyaralásra szánt összeget, akkor a Balatonkenesei Honvéd Üdülő éppen úgy, mint bármelyik másik kiváló alternatívát jelentetnek.

Foglalással kapcsolatban ide kattintva érdeklődhetsz: Szállásfoglalás

Hitelgyilkos hadművelet

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több érdekesség a témában

Legnépszerűbb blog cikkek

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget biztosítanak a katonák részére

Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ben

A honvédségi lakhatási támogatások sok katona életét teszik könnyebbé. Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legjobb megoldás?

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Te sem szereted a nehezen megszerzett jövedelmed feleslegesen elszórni? Akkor az ingyenes bankszámla nyitás a megoldás.

A lakáslízing számodra is lehetősvé teszi egy 150 millió forintos vagyon felépítését

Hogyan építs 150 milliós vagyont honvédségi lakáslízing és CSOK segítségével?

Létezik megoldás arra, hogy a lakásvásárlás és/vagy gyermekvállalás előtt álló katonák a honvédségi lakáslízinget és a CSOK-ot is igénybe tudják venni? Nézzük!