A 8 legjobb honvéd üdülő 2022-ben

A 8 legjobb honvéd üdülő 2021-ben, hogy te is ki tudd pihenni a fárasztó munkanapokat

Megosztom a cikket!

Mindegyik honvéd üdülő – összhangban az országos intézkedésekkel – jelenleg zárva tart. Az utolsó módosítás szerint május 31 -ig. Így sajnos az elmúlt évhez hasonlóan idén húsvétkor is a pihenés szorul háttérbe, mert a lezárások éppen ezeket a lehetőségeket vették el tőlünk. Ugyanakkor talán most már joggal reménykedhetünk abban, hogy hamarosan újra elmehetünk kikapcsolódni. A könnyebb tervezés érdekében összegyűjtöttem, hogy hol lehet igénybe venni egy-egy honvéd üdülő szolgáltatásait.

Annak érdekében, hogy a cikk több legyen egyszerű felsorolásnál megosztom veled a honvéd üdülőkben szerzett tapasztalataimat. Legalábbis azok tekintetében, amelyikben jártam már.

Balatonakarattya

A sort a legnagyobb bemutatásával kezdem.

A honvéd üdülő a Balaton keleti oldalán található. Sokáig Balatonkenese nevével kötötték össze, de néhány éve már Balatonakarattyával említik együtt. Helyileg természetesen ugyanott található, mint eddig.

Néhány tudnivaló az üdülőről. Közlekedés szempontjából remek helyen van, hiszen nincs messze az M7-es autópálya és vonattal is könnyen elérhető Budapestről a Déli Pályaudvarról indulva.

Normál helyzetben egész évben nyitva van és folyamatosan megújuló programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. Nyáron természetesen a strandolásé a főszerep, de minden évben szerveznek szilveszteri bulikat is.

A Balatonyakarattyai honvéd üdülő több mint 100 éves múltra tekint vissza és már könyv is jelent meg róla. Ugyanakkor a folyamatos felújításoknak és bővítéseknek köszönhetően tartani tudja a lépést a mai kor kihívásaival is.

hotelek latkepe szinte a tobol e1632492585110

 

Az üdülő területén 4 hotel (Hotel Sirály, Hotel Aranyhíd, Hotel Platán, Hotel Napfény), több apartman jellegű faház és néhány kilométerrel északabbra egy kemping is található.

Személyesen legutóbb nagyjából 10 éve jártam ott nyáron. Családi 1 hetes kikapcsolódás volt, amit nagyon élveztünk. Már akkor is remek lehetőségekkel lehetett élni. Medence is van a tóparton a kisebb gyerekekre gondolva. Hatalmas területen fekszik, rengeteg árnyékos pihenőhely. Horgászási lehetőség is van. Úgy el lehet ott tölteni egy egész hetet, hogy ki sem mozdulsz a honvéd üdülő területéről.

Amennyiben még több dolog is érdekel, akkor kattints ide.

Csopak Honvéd Üdülő

Maradva a Balaton környékén a következő helyszín a csopaki honvéd üdülő.

A festői település a tó északi partján fekszik. Bár a 23 darab teraszos, fürdőszobás faházakból álló üdülőnek nincs saját partszakasza, de nagyjából 10-15 perces sétával elérhető a helyi strand. Valamint van két kis medencéje is.

Az üdülő nincs nyitva egész évben, csak április közepétől október közepéig fogad vendégeket.

Nekem az egyik személyes kedvencem a hely. Remek hangulatú továbbképzéseken többször is voltam már itt. Azoknak ideális, akik az aktívabb pihenést részesítik előnyben és a környéken található nevezetesebb helyek (Veszprém, Balatonfüred, Tihanyi félsziget) felkereséséhez keresnek egy bázist. A Balatont körülvevő kerékpárút a komplexum kapuja előtt halad el, szóval remek kiindulópont kerékpáros túrákhoz is.

A honvéd üdülőről szóló bővebb információkért kattints ide.

csopaki medencek e1632492620381

Badacsonylábdihegy

Még mindig a Balaton északi partján maradva, a 71-es főúton Csopaktól Nyugati irányban folytatva utunkat érjük el a Badacsonylábdihegyi Honvéd Üdülőt.

Az 1 hektáros területen 19 faház áll a vendégek rendelkezésére április közepe és október közepe között.

1-2 alkalommal jártam csak az üdülőbe és annak is már több mint 5 éve. A véleményem az, hogy nagyon hasonló Csopakhoz, de nekem valamiért szimpatikusabb Csopak. A honvéd üdülő saját partszakasszal rendelkezik, így ez is egyike azon helyeknek, ahonnan nem is kell feltétlenül kimozdulni ahhoz, hogy egy aktívabb üdülést megoldj.

Amennyiben még kíváncsi vagy több mindenre az üdülővel kapcsolatban, akkor kattints ide.

Mályi Honvéd Üdülő

Elhagyva a Balaton környékét, egy nagy ugrással máris Miskolctól 10 km-re találjuk magunkat a Mályi Honvéd Üdülőben. Itt sem tudunk egész évben pihenni, mert a létesítmény márciustól novemberig fogad vendégeket.

A 2 hektáros terület közvetlenül a Mályi-tó partján helyezkedik el. A vendégek a 11 faház és az 5 kőház egyikében kerülhetnek elszállásolásra.

Mivel nem messze az üdülőtől nőttem fel, ezért itt mindig csak munka miatt voltam. Ugyanakkor nagyon szerettem mindig is ide járni. A körülmények nagyon jók és szívesen tértem vissza mindig. Ideális lehet ha szeretsz horgászni és akkor is, ha aktívabb pihenésre vágysz és a környéket szeretnéd bejárni. 1-2 órás autózással elérhető Eger és Aggtelek is, míg Miskolc 20 perces autózás van.

További tudnivalókért kattints ide.

Mátraháza honvéd üdülő

Következzen a személyes kedvencem a Mátraháza honvéd üdülő. 730 méteres tengerszint feletti magasságával a legmagasabban fekvő létesítmény. Egy katlanban helyezkedik el a 24-es főút mentén. Tömegközlekedéssel is jól elérhető, mert a bejárattól pár száz méterre van egy buszmegálló is.

Elhelyezkedéséből adódóan elsősorban a téli sportok szerelmeseinek lehet ideális. Ugyanakkor a szubalpin éghajlatú vidék levegője nagyon jó az asztmatikus és légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek.

matrahaza_honved_udulo_telen

Ha szereted a teljesítmény jellegű túrákat, akkor jó helyen jársz Mátraházán, mert tele van ilyen lehetőségekkel. Közel van a Kékestető és a Galyatető is, valamint Mátraszentistván, ahol a téli sportok központját alakították ki.

A szálláslehetőséget 4 különböző épületben oldják meg, ezáltal akár kisebb csoportok közös elhelyezése is megoldható. Ezzel kapcsolatban remek tapasztalatokat szereztünk, amikor egy baráti társasággal érkeztem oda, valamint egy másik alkalommal, amikor csapatépítés céljából vettük igénybe a honvéd üdülő szolgáltatásait.

Amikor újra látogatható lesz az intézmény az a tervem, hogy minden évben legalább 1-2 alkalommal a családommal elmenjük ide.

Kattints ide, hogy megtudd mivel várnak téged Mátraházán.

Buják Honvéd Üdülő

A felsorolás végéhez közeledve azok a helyek jönnek sorba, ahol vagy nem jártam, vagy csak 1-1 alkalommal. Ezek közül az első a Bujákon található honvéd üdülő. Pihenés céljából nem voltam az üdülőben, csak 1-1 napra mentem oda dolgozni.

Buják Nógrád megyében található nagyjából 3000 fős település. Az üdülő egész évben nyitva van. Ami miatt nekem tetszett, az a hely maga. Nagyon szép és csendes, gyakorlatilag az erdő közepén található. Az épület és a szobák jó állapotúak és nagyon finomakat ettem ott. A hangulata olyan volt, mintha egy vadászházban lettem volna.

Összességében 3 épületben 26 szobával rendelkezik az üdülő.

A környék látnivalói közül meg kell említeni a Bujáki Várat, ami – ha jól emlékszem – látható az üdülőből. Egy jó kis kirándulást biztosan megéri szervezni oda.

Ha szeretnél még többet megtudni az üdülőről, akkor kattints ide.

Bánk Honvéd Üdülő

Az egyetlen honvéd üdülő, ahol még egyáltalán nem voltam az a Nógrád megye délnyugati részén található Bánk községben lévő. Ez olyannyira pici üdülő, hogy csak önellátással lehet igénybe venni. Minden eddig említett hely saját konyhával és étteremmel rendelkezik. A vendégek ugyanakkor menüt vehetnek igénybe egy helyi étteremben.

Személyes tapasztalatok hiányában csak az tudom mondani, hogy kattints ide és nézd meg milyen lehetőségek rejlenek ebben a tóparti üdülőben.

Erdőbénye Honvéd Üdülő

Végül, de nem utolsó sorban visszatérünk Borsod megyébe. Ezen belül is egy méltán híres borvidék közelébe. Ez a Tokaji borvidék és az Erdőbényén található honvéd üdülő.

Egyetlen alkalommal volt szerencsém eltölteni itt 1 vagy 2 éjszakát. Nagyon jó élmény volt. Jellegét tekintve egy kastélyszállóhoz tudnám hasonlítani, amit remekül visszaad a szálláskínálat. A 13 szoba mellett 5 lakosztály és 6 különálló villaépület várja a látogatókat.

Ha jól emlékszem, akkor ez az egyetlen honvéd üdülő, amelynek a wellness részlegében beltéri medence is található.

Mivel közel 15 éve jártam ott utoljára, ezért nem kezdek bele nagy élménybeszámolóba. Amire emlékszem, hogy részt vettünk egy remek borkóstolós vacsorán egy környékbeli pincében, valamint a medencében is remekül szórakoztunk.

Terveim szerint ide szeretnék még visszatérni a családdal, mert ki akarom próbálni a villaépületek egyikét.

Amennyiben neked is felkeltette az érdeklődésed, akkor kattints ide és tudj meg többet a honvéd üdülő által kínált szolgáltatásokról.

Mennyibe kerülnek?

Az átlagos körülményeket tekintve, úgy gondolom, hogy ahol faházak vannak, azok jó színvonalúak. Egyik sem új építésű, ezért az idő látszik rajtuk, de mindegyik helyre szívesen megyek ha úgy adódik.

Ahol kő épületek vannak, ott nagyjából kettő vagy három csillagos színvonalra tehető az átlag. Természetesen ki lehet fogni ettől jobb és rosszabb körülményeket is. A leginkább talán a hazánkban oly divatos “retro” kifejezést használnám a létesítményekre.

Számomra az egyetlen hátulütője a honvéd üdülőknek, hogy sok kolléga választja őket és emiatt egy-egy beszélgetés keretein belül gyakran kerülnek szóba munkahelyi események, problémák. Emiatt nehéz teljesen kikapcsolódni.

Lássuk az árképzést. A példában mindig egy négyfős családot veszek alapul, amely két felnőttből és két gyermekből áll és mindig a főszezoni árakkal. Ha jól tudom, akkor a katona és a családja is igényjogosultnak tekinthető, ezért én a rájuk vonatkoztatott árakkal kalkulálok. A lentebb látható táblázatban található adatok az üdülők honlapján elérhető árlisták alapján készültek és csak tájékoztató jellegűek. A konkrét ár függ az ellátás mértékétől, a gyermekek életkorától és az igényjogosultságtól. Foglalás előtt mindenképpen tájékozódj a kiválasztott honvéd üdülő elérhetőségein.

Az összes honvéd üdülű árait tartalmazó táblázat.

 

Összefoglalás pénzügyileg tudatos szemlélettel

A honvéd üdülők a nyaralást elég sokféleképpen teszik lehetővé. Azok is megtalálják a számításukat, akik az aktív pihenést részesítik előnyben és azok is, akik nyugodtabb körülmények között a világtól kicsit elbújva szeretnek feltöltődni.

A szobaárak – kevés kivételtől eltkintve – mindenhol tartalmazzák a teljes ellátást, ami reggelit, ebédet és vacsorát is tartalmaz. Ha ezt szeretném összehasonlítani a piacon elérhető szálláshelyekkel, akkor nagyon egyértelműen az üdülők felé billen a mérleg nyelve.

2021 augusztusában 1 hét Csopakon reggelivel és vacsorával az árban 2 felnőtt és 2 gyermek esetén közel 480 ezer Ft. Ugyanitt ellátás nélküli apartmanok 250 ezer Forinttól érhetőek el. Ha ezzel szembe állítjuk az alig 60 ezer Ft szállásdíjat teljes ellátással, még akkor is sokkal jobb ha “csak” faházakban tudunk megszállni.

Az idén sajnos nem tudtuk úgy alakítani a nyaralási terveinket, hogy igénybe tudjuk venni bármelyik honvéd üdülő szolgáltatásit. Ezért a Balaton partján egy apartmant választottunk önellátással. Ennek az ára közel 300 ezer Ft volt és akkor még nem is számoltam bele az étkezéseinkre elköltött pénzt.

A személyes véleményem az, hogy sokkal szívesebben költöm a pénzem élmények gyűjtésére. Éppen ezért a szállásra kifizetett pénzt igyekszem a lehető legalacsonyabban tartani. A teljes ellátás pedig abban segít, hogy a család egyik vagy másik tagja ne a tűzhely mellett állva töltse el a nyaralásra szánt idő egy részét.

Meggyőződésem, hogy ár-érték arányban a honvéd üdülők a legjobb lehetőségek közé tartoznak.

Letölthető a katonai fizikai állapotfelmérés ponttáblázat

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Katonai missziók fizetése 2022-ben

Katonai missziók: Fizetés 2022-ben

A katonai misszió a szakmai mellett pénzügyi szempontból is jelentős hatást gyakorol az életedre, mert 6 hónap után akár 3 millió Ft is lehet a számládon.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor