Miért fontos a vésztartalék?

A vésztartalék összegyűjtésének alapja a malacperselyben gyűjtögetett pénz, ami a képen is látható.

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Mi is az a vésztartalék? Alapvetően egy olyan könnyen hozzáférhető pénzösszeg, amit előzetesen félreteszel egy bizonyos élethelyzet bekövetkezésének esetére. Mert azzal remélem mindenki egyet ért, hogy nem váratlan élethelyzetek vannak hanem felkészületlen emberek.

Korábban már írtam az autócserénkről és arról, hogy ennek kapcsán milyen tapasztalatokat szereztem. A napokban az ágyunk ment tönkre, és annak a cseréjére is sor került. Erről bővebben az alábbi Facebook bejegyzésben olvashatsz. Miért is írom most ezt le? Mert az ágycsere kapcsán jutott eszembe a vésztartalékok meglétének fontossága, amiről ez a bejegyzés szól.

lonely 1510265 1280 1 1024x872 1
Kerüld az aggódást, gyűjts vésztartalékot.

Háztartási eszközök pótlása

Az első a háztartási eszközök pótlására létrehozott vésztartalék. Ennek az alapnak alapvetően kettős szerepe van. Egyrészt megakadályozza, hogy újabb rossz hiteleket vegyél fel, amikor tönkremegy valamilyen nagyobb értékű berendezésed (hűtő, mosógép, ágy). Másrészt a pótlást vagy javítást a lehető legrövidebb időn belül meg tudod oldani, hiszen a szükséges összeg a rendelkezésedre áll.

Mekkora legyen ez az összeg? Én úgy gondolom, hogy legalább 200 000 Ft, de az optimális inkább 300 000 Ft lenne. Utóbbi összeg megléte esetén akkor is elég nyugodt lehetsz ha egy héten belül tönkre megy a hűtőd és a mosógéped is, mert elég jó minőségben tudod ezeket pótolni. Egy alternatív megoldás ha sok ilyen nagyobb értékű eszköz van a háztartásodban vagy az átlagos életkoruk már 5 év felett van, akkor megelőzendő a bajt kezdj el célzottan gyűjteni a cseréjükre. Válaszd ki az új álom hűtődet, írd fel az árát és kezdj el rá gyűjteni. Ha ne adj Isten bekövetkezne a baj, mielőtt a pénz összegyűlne, akkor is kevesebbet kell felhasználnod a vésztartalékodból.

waste 4326821 1280 1024x717 1
Halmozódó gondok

A hathavi vésztartalék

Lássuk a nagyobb falatot. Amikor összegyűlt a 300 000 Ft, akkor el kell kezdeni jövedelemkiesés esetére félretenni. Ezt abban az esetben használod fel ha a családodban valamilyen oknál fogva a havi bevételek összege visszaesne az eddig megszokottakhoz képest. Ilyen eset lehet a munkahelyed elvesztése, vagy egy tartósabb betegség, amikor csak a jövedelmed töredékét kapod. Elég ha véletlenül nem sikerül felkészülnöd a fizikai állapotfelmérésre és máris körön kívül találhatod magad.

Mekkora legyen ez az összeg? Ez mindenki számára más és más. A saját számod úgy tudod meghatározni, ha tudod, hogy egy adott hónapban mennyi a kiadásaid összege. Ennek kell legalább a háromszorosa, optimálisan a hatszorosa, ha pedig nagyon biztonságban szeretnéd tudni magad, akkor a tizenkétszerese. Magyarán 3, 6 vagy 12 hónapig úgy is meg tudj élni ebből az összegből, ha egyetlen Forint bevételetek sincs. Amennyiben gyermekvállalásban gondolkodtok, akkor a babaváró hitel felvétele lehet jó alapja a vésztartalékodnak.

Néhány példa a számok kedvelőinek.

Havi kiadásaid:

100 000 Ft

300 000 Ft

500 000 Ft

6 havi vésztartalék:

600 000 Ft

1 800 000 Ft

3 000 000 Ft

12 havi vésztartalék:

1 200 000 Ft

3 600 000 Ft

6 000 000 Ft

Az érzés, amikor teljes biztonságban vagy.

Az érzés, amikor teljes biztonságban vagy.

Néhány hasznos tipp

Katonaként annak érdekében, hogy az induló összeg minél korábban meglegyen, érdemes átnézni, hogy milyen egyéb juttatások vehetőek igénybe, amelyek közül némelyik felhasználható a vésztartelék megalalpozására. A juttatásokról itt olvashatsz bővebben. Célszerű olyan helyet találni ennek a pénzösszegnek, ahol nincs szem előtt, de mégis könnyen hozzáférhető. Az sem baj ha legalább az infláció mértékét elérő kamatot is kapsz érte, valamint a lehető legkisebb az elvesztés kockázata. A kisebb összeg esetén akár a készpénz is jó megoldás, hiszen ha évente hozzá teszel 10 000 ft-ot, akkor már meg is van a megfelelő hozam és te sem rokkansz bele. Természetesen ha neked az otthon tartott pénz kísértés, akkor nyugodtan tedd be egy megtakarítási számlára, vagy hasonlóra, a lényeg, hogy ne nyúlj hozzá. A nagyobb összeg esetében már fontos, hogy hozamot is termeljen, mert 3 millió Ft esetén a 3% -os infláció már az első évben 90 000 Ft-ot jelent. Szóval nem baj ha ezt nem te teszed hozzá, hanem valaki más ad rá kamatot. Én a magam részéről a Magyar Államkincstárnál tartom a vésztartalékom, mert nagyon kis költséggel tudok hozzájutni akkor is a pénzemhez ha fel kell törnöm idő előtt a lekötést. Én a rövidebb távú állampapírokat preferálom, erre a célra, mert kisebb az esélye, hogy 1 éven belül történik valami, mint annak, hogy 5 éven belül. Még egy nagyon fontos szabály a végére, ha bármelyik vésztartalék alapodból fel kell használnod, akkor amint a vész elhárult, azonnal kezd el visszatölteni a keretet és egészen addig, míg újra teljes nem lesz, függeszd fel az egyéb célú megtakarításaid. Bízom benne, hogy hasznos volt számodra ez a néhány gondolat. Amennyiben úgy gondolod, akkor a hozzászólások között oszd meg velünk, hogy te hol tartasz a fenti pénzösszegek összegyűjtése terén.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor