Honvédségi lízingszerződés módosítása! Megéri?

Nem olyan könnyű eldönteni, hogy megéri-e a honvédségi lízingszerződés módosítása

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Amennyiben élsz a honvédségi lízingszerződés adta lehetőséggel, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikket. Amint tudod március 15 -én változott a HM lakásrendelet. Bővebben olvashatsz a változásokról itt is. Ezzel kapcsolatban egyre többen kérdezitek, hogy megéri-e módosítani a szerződést, annak érdekében, hogy maximálisan kihasználd a számodra elérhető lakáspénz összegét.

Mikor célszerű módosítani a honvédségi lízingszerződésem?

Mielőtt a honvédségi lízingszerződés módosításáról beszélgetnénk, először azt kell megvizsgálni, hogy milyen mértékben érintett téged a lakáspénz összegének módosítása. Erről bővebben itt olvashatsz. Amennyiben nem vagy házas, vagy nincs élettársad, akkor nem változik az összeg. Ha nincsenek gyermekeid, akkor sem változik az összeg. Ebben az esetben természetesen nem kell foglalkoznod a témával.

Szintén felesleges a honvédségi lízingszerződés módosításán gondolkodnod, ha a havi törlesztőrészleted meghaladja a maximális lakáspénzed összegét. Ilyen esetben március 15. -től automatikusan a magasabb összegre vagy jogosult, de ennek mielőbbi érvényesítése érdekében egy nyilatkozatot kell kitöltened.

Amennyiben a március 15. -i változások esetedben jelentősen megemelték a lakáspénz összegét, aminek köszönhetően a törlesztő részletedet jelentős mértékben meghaladó lakáspénzre vagy jogosult, akkor itt az idő utána számolni, hogy mi a módja a honvédségi lízingszerződés módosításának és milyen költségeket kell viselned a cél érdekében.

Mielőtt belevágnál a szerződés módosításába azt is célszerű megvizsgálni hogy mennyi futamidő van még vissza. Minél kevesebb annál kevésbé éri meg a szerződést módosítani. Én személy szerint úgy gondolom hogy legalább 4-5 év legyen vissza a futamidőből. Amennyiben ennél kevesebb van nem feltétlenül éri meg vesződni a  honvédségi lízingszerződés módosításával.

A honvédségi lízingszerződés módosításának folyamata

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy melyik lízingcégnél van a honvédségi lízingszerződés kötve. Az állomány nagy részének az OTP vagy a Takarék Bank (korábbi nevén FHB) lesz a válasz. Lehetnek azonban olyanok is, akik még az Erste Lízing segítségével oldották meg a lakhatási problémáikat.

Erste lízing esetében

Mivel az Erste évekkel ezelőtt kivonult a lízing piacról, és már csak a meglévő ügyleteik kezelésével foglalkoznak, ezért talán náluk lesz a legnehezebb megoldani a honvédségi lízingszerződés módosítást. Első lépésként keresd meg az ügyfélszolgálatukat és kérj tőlük segítséget. Én próbaképpen felhívtam a megadott telefonszámot, hogy érdeklődjek általánosságban az eljárás menetéről. Annyi információt kaptam, hogy a szerződés módosítását személyesen kell bankfiókban kezdeményezni. A díja pedig nagyságrendileg néhány 10 000 Ft körül lesz. Mivel az ügyfélszolgálatos kicsit meglepődött a kérdés felvetése kapcsán, ezért semmiképpen nem kezelném tényként a fent leírtakat. Már csak azért sem, mert éppen a fentebb linkelt oldalukon olvashatod, hogy a fiókhálózatukban azonnali ügyintézés nem lehetséges.

Az OTP és a Takarék ugyanakkor folyamatosan köti az új szerződéseket és kezeli a meglévőket így ennek a két banknak az esetében egészen konkrét információk állnak a rendelkezésre mind a folyamatokat, mind pedig a díjakat illetően.

OTP lízing esetében

Az OTP bank esetében a folyamat egy e-mail írásával kezdődik, amelyben kérni kell egy kalkulációt. A kalkulációban vagy a futamidőt kell megjelölni, vagy pedig a havi törlesztőrészlet összegét. Az e-mail megválaszolása az OTP részéről akár 30 nap is lehet, szóval nem árt gyakorolni a türelmet. Amennyiben a kapott kalkuláció elnyeri a tetszésed, akkor kell összeszedni az új hitelbírálathoz szükséges dokumentumokat. Ez a gyakorlatban olyan, mintha egy új lízinget igényelni. Személyes okmányok, igénylési dokumentumok, jövedelem igazolások, közművektől 0-ás igazolások és lakásbiztosítás is szükséges hozzá.

A honvédségi lízingszerződés módosításának a díja ugyanakkor nem olyan eget rengetően magas. Az alábbi két tételből áll össze:

  • Szerződésmódosítás díja: 11 020 Ft
  • Közjegyzői díj: Függ a hitel összegétől is, de nagyságrendileg 50 000 Ft körül lehet. A pontos adatot majd a közjegyző fogja megmondani.

Takarék lízing esetében

Hasonlóan a fenti esethez a folyamat itt is egy e-mail megírásával kezdődik. Tartalmát tekintve szintén ugyanaz a helyzet. Vagy futamidőre, vagy törlesztő részletre kell kérni a kalkulációt. Fentebb ugyan nem említettem, de természetesen mindkét esetben meg kell adnod a honvédségi lízingszerződés számát is.

A válasz megérkezését követően a Takarék esetében is elő kell készülnöd a bírlatra. Ez annyit jelent, hogy összeszeded a fentebb említett dokumentumok Takarék Bankos megfelelőjét és eljuttatod őket a bankfiókba.

A szerződésmódosítás díja itt sem határozható meg fixen, mert a fennálló tőke 1,5 %-át, de legalább 75 000 Ft -ot kell fizetned érte. 5 millió Ft az összeghatár ami alatt 75 000 Ft -ot fogsz fizetni.

Ha szeretnél segítséget kérni a szerződésed módosításához, akkor írj nekem és segítek.

Példák a honvédségi lízingszerződés módosításának díjaira

Természetesen mindenkinek a saját felelőssége, hogy meghozza a döntését a honvédségi lízingszerződés módosítását illetően. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, szeretnék néhány példát mutatni .

Az OTP esetében a szerződésmódosítási díj fix összeg, ezért a közjegyzői díjon fog múlni, hogy mennyibe kerül a szerződésmódosítás. Ezzel kapcsolatban a 22/2018 IM rendelet az irányadó. Tettem egy kísérletet, hogy a jogszabályban foglaltak értelmezésével kapcsolatban, de nem igazán jártam sikerrel. Ezért maradok a fentebb említett 50 000 Ft körüli összegnél. Magyarán az OTP esetében a szerződés módosítás teljes költségét 60 000 Ft -ra becsülöm.

A Takarék Bank esetében a szerződésmódosítás összege függ a  fennálló tőketartozástól.  Ahogy fentebb említettem 5 millió forint összegig fixen 75 000 Ft -ba kerül a honvédségi lízingszerződés módosítása.  Az 5 millió forint feletti összegeknél 1,5% százalékkal kell számolni Ez azt jelenti hogy minden 1 millió Ft 15 000 Ft költségbe kerül neked. Vagyis 6 millió Ft esetén 90 000 Ft; 10 millió Ft esetén pedig 150 000 Ft-ba kerül a lízingszerződésed módosítása. Amennyiben 20 millió Ft -tal tartozol még, akkor 300 000 Ft költséggel kell számolnod. A táblázat segít a te tartozásodhoz tartozó díj megállapításában:

Ez egy táblázat a Takarék Bank honvédségi lízingszerződés módosítási díjairól

A fentiekből már könnyű kiszámolni hogy ha 10 000 Ft tal növekedett a lakáspénzed összege, akkor harminc hónap, 20 000 Ft -os növekedés esetén pedig 15 hónap alatt termeli ki a költségeket.

Záró gondolatok

Azt is hozzá kell tenni, hogy ez a visszatermelés csak elméleti, hiszen a pénzt a szerződés módosításakor neked meg kell fizetned, miközben a támogatást csak a törlesztőrészlet kifizetésére kapod meg. Amit ténylegesen nyersz, az a futamidődnek a csökkenése. Vagyis hamarabb érsz a szerződésed végére.  Ezért amikor a kalkulációt vizsgálod, azt mérlegeld, hogy a költségekért cserébe, mennyi idővel korábban tudod lezárni a honvédségi lízingszerződésed.

Bízom benne, hogy sikerült néhány támpontot adnom a kezedbe gondolatébresztés gyanánt annak érdekében, hogy végig tudd gondolni, számodra megéri-e módosítani a honvédségi lízingszerződésedet.

Amennyiben továbbra is bizonytalan vagy, esetleg nem kaptál választ minden felmerülő kérdésedre, vagy szeretnél személyesen tőlem kérdezni, akkor kattints ide és írd meg, hogy mi foglalkoztat.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor