5 indok, hogy miért TBSZ-ben (Tartós Befektetési Számlán) tartsd a megtakarításaid

5 ok, hogy miért nyiss TBSZ számlát

Megosztom a cikket!

A TBSZ (tartós befektetési számla) a legális adóelkerüléshez kiválóan használható és minden pénzügyileg tudatos katona eszköztárában ott kell legyen. Nem csodálkozom ha még nem hallottál róla, mert sajnos nem igazán verik nagy dobra a létezését. Ennek elsődleges oka, hogy nem egy olyan termékről van, amin az ingyenes pénzügyi tanácsadók sokat keresnének. Lássuk miről is van szó.

TBSZ jelentése

A TBSZ számlának két típusa van:

  • Tartós Befektetési Számla
  • Tartós Betéti Számla

Az MNB retorikájában a számla szó helyén gyakran a szerződés szó szerepel, de ugyanarról van szó. A betéti számla egyébként a bankbetétek kiváltására szolgál, míg a befektetési számla tulajdonképpen egy speciális értékpapírszámla. A cikkben a továbbiakban a befektetési számláról fogok beszélni, de a nagy része ugyanúgy vonatkozik a betétire is. Az alapvető különbség az elérhető termékek köre.

TBSZ számla működése

Ahogy említettem a TBSZ számla egy speciális értékpapírszámla amiből, egy személy, egy pénzintézetnél, egy naptári évben, egy darabot nyithat.

A számla egy úgynevezett gyűjtőévvel indul. Legyen ez mondjuk 2022. Az idei év december 31. -ig tudsz befizetést eszközölni a Tartós Befektetési számládra. Amennyiben ezt a pénzt azonnal befekteted, akkor már a gyűjtőévben is járnak a hozamok, osztalékok.

A gyűjtőév letelte után indul el a megtakarítás első szakasza, ami három év. A fenti példát tovább folytatva 2023.01.01 és 2025.12.31 között. Ha ebben az időszakban bármi oknál fogva ki kell venned pénzt a számládról, akkor 15% -os kamatadó terheli és a számla azonnal megszűnik.

Amit a köznyelv kamatadónak nevez, az tulajdonképpen SZJA, amit a kamatjövedelmek után kell megfizetni. 2022-ben a mértéke 15%.

A TBSZ számla működése

A 3. év végén kezdődik el a TBSZ számla igazi haszna. Ekkor van lehetőséged először kivenni pénzt a Tartós Befektetési számládról. Bármilyen egyéb alkalommal akár egyetlen Ft levétele is a számláról a számla megszűnését eredményezi. Ha így teszel, akkor a kamatadó mértéke 10% lesz. Ha nem szünteted meg a számládat ezen a ponton, akkor elindul egy újabb 2 éves időszak, ami a példában 2026.01.01 – 2027.12.31 között tart. Ha ebben a két éves időszakban kellene bármi oknál fogva megszüntetni a számládat, akkor már a 10%-os kamatadó vonatkozik rád, amit a következő évi adóbevallás során kell bevallanod és kifizetned. Ehhez természetesen az igazolást a számlavezető pénzintézet fogja kiállítani a számodra.

Az 5. év lejártakor két dolgot tehetsz. Vagy felveszed a keletkezett hozamot kamatadómentesen, vagy nyilatkozol, hogy elkezdesz vele egy új TBSZ időszakot – gyűjtőév nélkül – 2028.01.01 -én.

TBSZ nyitás

Egy TBSZ nyitás nem bonyolultabb, mint egy bankszámla, vagy értékpapírszámla megnyitása. Amire szükség van hozzá, hogy nálad legyenek a személyes okmányaid és a nyitáskor elhelyezz rajta minimum 25.000 Ft-ot. Ahogyan az már fentebb szóba került, egy személy, egy pénzintézetnél, egy naptári évben csak egy TBSZ számlával rendelkezhet. Így ha te szeretnéd a vagyonod több Tartós Befektetési számla között megosztani, akkor két lehetőséged van.

  • Több pénzintézetnél nyitsz TBSZ számlát
  • Házastársad, vagy élettársad nevére nyitsz Tartós Befektetési Számlát ugyanannál a pénzintézetnél.

Utóbbi azonban nyilván kockázatosabb, mert ha a TBSZ számla 5+1 éve alatt elválnak útjaitok, akkor nehéz lesz visszaszerezni a pénzed, így én inkább az első megoldást javaslom.

Ki nyithat Tartós Befektetési Számlát?

TBSZ számlát minden magyar állampolgár – amennyiben elmúlt 18 éves – bármikor nyithat, hiszen rendelkezésére áll érvényes személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél és lakcímkártya valamint adószám. Külföldi állampolgárok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha rendelkeznek útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, magyarországi tartózkodási engedéllyel és magyar adóazonosító jellel.

TBSZ gyűjtőév

A TBSZ 0. éve az úgynevezett gyűjtőév. Ez azért fontos, mert a Tartós Befektési Sámla gyűjtőéve minden esetben az adott naptári év december 31. -ig tart. Ha tehát januárban nyitod meg a számlát akkor is, és ha decemberben, akkor is.

Miért érdekes ez? Mert egyes szolgáltatóknál a Tartós Befektetési Számla nyitásának lehet díja. Éppen ezért, ha neked az a stratégiád, hogy egész évben gyűjtögeted a pénzt és majd csak decemberben egy összegben fekteted be, akkor ne nyiss TBSZ számlát januárban, hanem elég lesz decemberben. Ezáltal megspórolsz néhány ezer Ft-ot magadnak. Ha nem tudod miként kezdj el megtakarítani, akkor ezt a cikket mindenképpen olvasd el.

Természetesen ha az adott szolgáltató nem számít fel számlavezetési díjat a TBSZ számlára, akkor meg lehet nyitni már januárban is a számlát. Valamint akkor is nyisd meg a számlát minél hamarabb, ha a befizetett összeget azonnal befekteted, hiszen már a gyűjtőévben is jár minden kamat és árfolyamnyereség a számodra.

A lényeg, hogy figyelj oda a költségekre.

TBSZ adózása

A TBSZ adózása már fentebb szóba került. Ha sikerül kivárni a Tartós Befektetési számla lejártát, akkor mentesülsz a 15%-os kamatadó fizetési kötelezettség alól. Az alábbi két képen azt látod, hogy ez mit is jelent számodra.

2 millió Ft-ot fektetsz be, 10 éves időtartamra. A hozam 10%-os, van egy 999 Ft-os számlavezetési költséged és 2,2%-os egyéb éves költséged. Az infláció átlagosan 3,5%.

Befektetés hozama kamatadóval

Az első képen kamatadóval számolunk: A 10. év végére 3,6 millió Ft lesz a számládon, ami annyit fog érni, mintha ma 2,6 milliód lenne. Az egésznek a nettó hozama 6,26%

Befektetés teljesítménye TBSZ számlával

A második táblázat kiveszi a kamatadót a képből. Az eredmény elég látványos, hiszen 4,2 millió Ft lett a számládon, ami jelenértéken 2,99 millió. Az ügylet nettó kamata 7,76%

Döntsd el, hogy megéri-e ez neked.

NYESZ TBSZ átalakítás

A NYESZ (nyugdíj előtakarékossági számla) működéséről már volt szó. Itt  egy jelenleg fennálló további előnyét szeretném bemutatni. Ez pedig az, hogy átalakítható TBSZ számlává. Ennek a folyamata nagyon egyszerű. Meg kell szüntetni a NYESZ számládat és a rajta lévő értékpapírokat és pénzt át kell vezetni a TBSZ számládra.

Ez akár költségmentes is lehet. Ugyanis ha ilyet kezdeményezel, akkor a tárgyévben és a megelőző évben igénybe vett adókedvezményt 20%-al növelten kell visszafizetned. Ha tudatosan készülsz erre és nem veszed igénybe az adójóváírást, akkor nem is kell semmit visszafizetni. Miért jó ez?

Mert jelen állás szerint ha nyitsz egy NYESZ számlát. 3 éven keresztül igénybe veszed a 20%-os adójóváírást, majd két évet kihagysz. Ezt követően átvezeted a számlát Tartós Befektetési Számlára és máris felveheted a pénzed kamatadó mentesen.

Persze ha most csak ezért nyitsz egy NYESZ számlát, majd ezt lehetséget megszüntetik, akkor benn ragadsz egy olyan termékben, amit nem is szeretnél használni és a terveidhez képest nagyon rugalmatlan.

TBSZ számla megszüntetése

A TBSZ számla kétféleképpen szűnik meg. Egyrészről lejár az 1+5 éves időszak és nem hosszabbítod meg. Másrészről a 3. év végi lehetőségen kívül bármikor kifizetést kezdeményezel, vagy a 3. év végén az egyenleg 25.000 Ft alá csökken a pénzkivételt követően.

Összefoglalás avagy 5 indok a TBSZ számla nyitása mellett

  1. Adókedvezményt, vagy adómentességet biztosít

A Tartós Befektetési számla legfontosabb előnye, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén nem kell megfizetni a kamatadót. A gyűjtőévet követő 3. év letelte után csak 10% a kamatadó, az 5. év végén pedig 0%, vagyis kamatadó mentessé válik. A fenit példán látható volt, hogy ez akár 1,5% -os nettó hozam többletet jelenhet.

2. Örökölhető

A TBSZ számla örökölhető, ráadásul nagyon kedvező feltételekkel, hiszen öröklés esetén automatikusan úgy veszik, mintha letelt volna az 5 éves időszak, ezért a Tartós Befektetési Számlán lévő pénz kamatadó mentesen felvehető.

3. A NYESZ számla TBSZ számlává alakítható

Amennyiben rendelkezel NYESZ számlával és az ott felhalmozott vagyonra nagyon indokolt esetben korábban lenne szükséged, akkor a NYESZ számla TBSZ számlává alakítható. Ha erre tudatosan készülsz, akkor mindezt akár költségmentesen teheted meg.

4. Minimális kezdőtőkével indítható

Sokan megrettennek a befektetéstől, mondván, hogy nincs rá elegendő pénzük. A TBSZ számla, akár 25.000 Ft induló tőkével is megnyitható, ami a gyűjtőév során tetszőleges mértékig növelhető. A befektetett összegre járó hozamok már a gyűjtőévben is jóváírásra kerülnek.

5. Széles körű befektetési termékek tartására nyújt lehetőséget.

Attól függően, hogy melyik szolgáltatót választod a Tartós Befektetési számlád vezetésére, attól függ majd, hogy milyen termékkört érhetsz el a befektetési céljaid megvalósításához. Szintén a szolgáltatótól függ majd a számlavezetési díj és a számlához tartozó egyéb költségek mértéke is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy melyik mellett döntesz.

Amennyiben legalább középtávon tervezel megtakarítani, akkor gyakorlatilag kötelező, hogy nyiss egy TBSZ számlát, mert ezzel a legnagyobb szívességet önmagadnak teszed. Ha pedig szeretnél megtudni, hogy milyen egyedi lehetőség adódik a fegyveres szervek tagjainak, akkor írj egy üzenetet.

Hitelgyilkos hadművelet

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor