A honvédség béren kívüli juttatásai

A honvédség béren kívüli juttatásai sokat segíthetnek a katonáknak a pénzügyi tudatosság útján előrehaladni

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Vissza nem térítendő támogatások

A honvédség béren kívüli juttatasai már megjelentek egy blogcikkemben címszavakban. A most induló sorozatban jobban megismertetem ezeket a támogatásokat, amelyeken keresztül a honvédség a bölcsőtől a koporsóig gondoskodik a katonáiról, illetve azok családjairól

A honvédség béren kívüli juttatásai jogalapja

A honvédség béren kívüli juttatásai többek között a “12/2013. (VIII. 15.) HM rendelet az egyes pénzbeli, természetbeni és szociális juttatásokról” valamint a “7/2013. (VII. 25.) HM rendelet a kegyeleti gondoskodásról és az ehhez kapcsolódó egyes szociális feladatokról” nevezetű jogszabályban leírtak szabályozzák. A sorozatban nem a jogszabályok felépítésének rendjét követem. Az első részben a vissza nem térítendő támogatásokkal foglalkozom. A második részben a visszatérítendő béren kívüli juttatásokat veszem sorra. A harmadik és egyben befejező rész pedig a havonta kapott pénzbeli juttatásokkal foglalkozik.

Segélyek

A segélyeket a jogszabály a szociális támogatások körébe sorolja és több típusa is van.

A parancsnoki, a magasabb parancsnoki és a HM közigazgatási államtitkár által engedélyezett segély

Jogosultság szempontjából a katonák, a tényleges szolgálatot teljesítő tartalékosok a honvédelmi-, és a közalkalmazottak, valamint a tiszt-, és altisztjelöltek is jogosultak erre a segélyre.

A segély célja, hogy enyhítse a súlyos anyagi megterheléssel járó körülményeit az igénylő katonáknak. Az összege függ attól, hogy ki hagyja jóvá az adott segélyt.

A parancsnoki segély a felszámítási alap (38 650 Ft) 120%-a azaz 46 380 Ft. A tiszt-, és altisztjelöltek esetében ez az összeg a felszámítási alap 50%-a lehet, ami 19 325 Ft.

A magasabb parancsnoki segély a felszámítási alap 360% -a lehet, ami 139 140 Ft. Aki még ennél is nagyobb összeget szeretne az a HM közigazgatási államtitkárához fordulhat.

A képen az összefogás szimbólumaként 6 ember fogja egymás kezét

A kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatvány alkalmazásával, a szolgálati út betartásával annak kell címezni akitől a segélyt kapni szeretnénk és – írásban, papír alapon vagy elektronikus úton – a pénzügyre kell benyújtani. Részletesen ki kell fejteni a segély megállapítását megalapozó körülményeket – különös tekintettel a szociális helyzetre, családtagok számára és jövedelmi viszonyaira, valamint a lakáskörülményekre -, és csatolni kell ennek alátámasztására a megfelelő igazolásokat, bizonylatokat.

Az államtitkár engedélyezheti a keret terhére történő kifizetést a nyugdíjas katonáknak, vagy azok özvegyének. Az állomány elhunyt tagja után a hátramaradt özvegyének, szüleinek. Míg az árváinak társadalombiztosítási ellátást folyósítanak. Szintén kaphatod ezt a honvédség által biztosított béren kívüli juttatást ha a szolgálati viszonyod a munkáddal összefüggő baleset, vagy beegség miatt szűnt meg és/vagy megkaptad a Hazáért Érdemjelet.

Az igénylés még nem jelenti azt, hogy meg is kapod ezt a pénzt, mert a parancsnokok részére egy keretösszeg áll rendelkezésükre, amit felhasználhatnak.

Mikor érdemes a fenti segélyeket igényelned? Természetesen mivel “ingyen” pénzről van szó, ezért bármikor. Ugyanakkor azt ne felejtsd el, hogy a te igénylésed elveheti a lehetőséget olyan valakitől, akinek a fenti összegek tényleges segítséget nyújthatnak.

Ha szeretnéd elkerülni azokat a helyzeteket, amikor erre a segélyre ténylegesen szükséged lehet, akkor igyekezz gondoskodni magadról és a családodról egy megfelelően menedzselt vésztartalék felépítésével.

Avatási segély

Ezt a segélyt a honvéd tiszt-, és altiszt jelöltek kapják, a tiszti illetve altiszti állományba vételüket megelőző napon. Az összege: 18 552 Ft. Ez az összeg nagyságrendileg fedezheti a költségeit annak, hogy eljuss az első szolgálati helyedre.

A honvédség béren kívüli juttatásai gyermekek után

Ezen az úton nem a jogszabály felépítését követem, hanem időrendben haladok végig.

Születési támogatás

Az erre való jogosultság elég egyértelmű. Ha gyermeked születik, vagy örökbefogadsz egy legfeljebb 6 hónapos gyereket, akkor születési támogatást kapsz. Ezt nevezik babakocsi pénznek is. Ez az egyik olyan támogatási forma, amit ebben az évben megemeltek. Erről bővebben olvashatsz a katonák 2021-es bevételeiről szóló cikkemben.

A támogatás összege gyermekenként bruttó 200 000 Ft. A tiszt-, és altisztjelöltek esetében 133 000 Ft.

Az igénylés menete: Kérelmet kell beadni a parancsnoknak címezve – írásban, papír alapon vagy elektronikus úton – a személyügy útján. Folyósítási feltétel a születési anyakönyvi kivonatot vagy az örökbefogadásról szóló határozatot, a lakcímkártya, TAJ kártya és adókártya bemutatása. Valamint a gyermek saját háztartásban történő eltartásáról írásban nyilatkozni szükséges. Ezen okmányokat gyakran már az igényléskor bekérik

Nevelési támogatás

Ez a honvédségi béren kívüli juttatásai közül a rendszeresen ismétlődőek közé tartozik. Évente egy alkalommal jár neked, akár a gyermeked 25 éves koráig, bizonyos feltételek fennállása esetén. Gyermekenként bruttó 50 000 Ft az összege.

a honvédség béren kívüli juttatásai segítenek akkor is amikor új taggal bővül a család

Feltételek: Augusztus 1 -én állományban kell lenned. A gyermeked után a családi pótlék jogosultság fennáll vagy ha nem áll fenn, akkor még tanulmányokat folytat, amit igazolni is tud.

Tanévindítási hozzájárulás

Nagyon hasonló, mint a nevelési segély. Ugyanúgy évente egy alkalommal jár neked, ugyanúgy augusztusban fizetik ki legkorábban. A gyermeked tanköteles korában jár ez a juttatás számodra, valamint a tanköteles korán túl, abban az esetben ha tudod igazolni a tanulmányait. Az összege bruttó 45 000 Ft.

Az igénylés menete mindkét esetben annyira hasonló, hogy jellemzően egy dokumentum kitöltésével tudod igényelni mindkettőt. Ha le akarom egyszerűsíteni a dolgot, akkor annyit kell megjegyezni, hogy mikor a gyermeked még nem jár iskolába, akkor a nevelési támogatás jár neked, amikor pedig már iskolába jár, akkor mindkettő honvédségi béren kívüli juttatás igénybe vehető.

A honvédség béren kívüli juttatásai áthelyezés esetén

Házastársi jövedelem-kiegészítés

Ennek a honvédségi béren kívüli juttatásnak eléggé speciálisak a jogosultsági feltételei. Először is szolgálati érdekből át kell, hogy helyezzenek egy másik városba. A házastársadnak, vagy élettársadnak veled együtt kell költöznie. A költözést megelőzően rendelkeznie kellett jövedelemmel. Az új helyen vagy nem talált munkát, vagy ha talált is, ez a jövedelem kevesebb kell legyen, mint, amit az előző helyen kapott.

Ez a támogatási forma maximum 3 éven keresztül vehető igénybe az alábbi maximális mértékben sávosan (alapesetben a jövedelmek különbsége határozza meg kifizetésre kerülő összeget):

  • első 12 hónap: A minimálbér 75% -a
  • második 12 hónap: A minimálbér 60% -a
  • a harmadik 12 hónap: A minimálbér 50% -a

A jogosultság fennállását 3 havonta igazolni szükséges. Amennyiben változás áll be a jogosultságban, akkor azt 8 napon belül kell bejelenteni.

Igényelni a parancsnoknak benyújtott kérelemmel lehetséges a pénzügyi szolgálat útján.

A honvédség béren kívüli juttatásai halál esetén

Temetési segély

Végül, de nem utolsó sorban említsük meg azt is, amiről nem szívesen beszélünk, mégis az életünk része. A honvédség béren kívüli juttatása a temetési segély is, ami egy elég speciális segély. Kettő esetben lehet kérelmezni.

Első esetben ha a katona hal meg, akkor a vele egy háztartásban élő házastársa, élettársa, illetve ha ilyen nincs, akkor az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó.

A második esetben pedig, ha a katona házastársa, élettársa, vagy egyenes ágbeli rokona hunyt el. Ilyenkor mérlegelik a szociális körülményeket is.

Az igénylést számlák csatolásával együtt kell beadni, a kapható összeg pedig az illetményalap (38 650 Ft) 100 %-a.

Vannak esetek, amikor úgynevezett intézményes temetési segélyt folyósít a honvédség, ami jellemzően azokban az esetekben történik, amikor a szolgálati kötelmekkel összefüggésben következik be a haláleset.

Végül még egy gondolat a témakörhöz. Vannak olyan esetek, amikor a Miniszter jóváhagyása mellett magasabb összegű intézményes temetési segélyt folyósítanak. Ennek az összege az illetményalap ötszöröse lehet maximum. Összegszerűen: 193 250 Ft.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor