Illetményelőleg a honvédségben és a családalapítási támogatás

Az illetményelőleg mint visszatérítendő honvédségi támogatás.

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A katonai karrier során elérhető juttatásokról már írtam címszavakban. A múlt héten indult sorozatban bővebben kifejtem ezeket a honvédség által biztosított béren kívüli juttatásokat. Az első részben a visszatérítendő juttatásokról volt szó. Ma pedig a visszatérítendő támogatások következnek. Igazság szerint ezek inkább kölcsönök, mintsem támogatások, hiszen ahogyan a nevük is mutatja, ezeket vissza kell fizetni. Mindösszesen kettő van belőlük az illetményelőleg és a családalapítási támogatás.

Az illetményelőleg

A visszatérítendő támogatásokat a “12/2013. (VIII. 15.) HM rendelet az egyes pénzbeli, természetbeni és szociális juttatásokról” nevezetű jogszabály szabályozza. További információkat tartalmaz a témában a “15/2015. (IV. 30.) HM utasítás az illetményekkel és illetményen kívüli juttatásokkal kapcsolatos egyes eljárási szabályokról” szóló utasítás. Ez utóbbi helyen találhatóak meg például az igényléshez szükséges formanyomtatványok alapjai is.

Az illetményelőleg – éppen úgy, mint a segély – több “szintű” támogatás. Lehet parancsnoki és magasabb parancsnoki.

Először lássuk, hogy miként veheted igénybe ezt a kölcsönt és mekkora összegre számíthatsz.

A parancsnoki illetményelőleg

Amennyiben szeretnél ilyet igényelni, azt megteheted az igénylőlap benyújtásával. Ebben meg kell mondanod, hogy mekkora összegre lenne szükséged és milyen futamidőre. Persze azt nem árt tudni, hogy ez az összeg nem lehet nagyobb, mint a minimálbér ötszöröse, míg a futamidő nem lehet hosszabb, mint 6 hónap. Valamint az utolsó törlesztőrészletnek be kell érkeznie december 5. -ig.

Bár a jogszabály nem említi, hogy az illetményelőleg a nettó vagy a bruttó minimálbér ötszöröse lehet-e maximum, de én élek a gyanúperrel, hogy a nettóról van szó. Ebből könnyen kiszámolható, hogy nagyságrendileg 555 000 Ft -hoz lehet így hozájutni.

Ha ezt elosztjuk a maximális 6 hónapos futamidővel, akkor ki is jön, hogy fél évig a fizetésed 92 500 Ft-tal lesz kevesebb. Ahogyan azt olvashattad korábban a katonai karrierről szóló cikkemben is a katonák alapbére, azért nincs az egekben. Ha legénységi állományú katonaként például felvennéd a maximális összeget, akkor a 150 – 160 000 Ft-os havi illetményedből kézhez kapsz 58 – 68 000 forintot. Érdekes fél év állna előtted annyi biztos.

Természetesen nem kell a maximális összeget igénybe venned kevesebbet is lehet. Hiszen az illetményelőleg célja éppen az, hogy segítsen ha átmeneti pénzzavarba kerülsz, vagy szeretnéd javítani az életkörülményeidet.

Később elolvashatod, hogy milyen esetekben célszerű ezt a megoldást választani.

Az illetményelőleget katonaként, honvédelmi alkalmazottként és közalkalmazottként is igényelheted.

Mire célszerű figyelned illetményelőleg igénylésekor

Vannak olyan esetek amelyek, nem teszik lehetővé az igénylést.

  • Ha még tartozol egy korábbi illetményelőlegeddel, vagy nem tudják levonni a törlesztőt
  • Próbaidős vagy
  • 1 éven belül kaptál illetményelőleget

A visszafizetést már a kiutalást követő hónapban el kell kezdened és havonta teljesítened kell. A honvédség majd automatikusan le fogja vonni a törlesztő összegét az illetményedből.

Amennyiben a munkaviszonyod megszűnik mielőtt vissza fizeted a tartozásod, akkor a leszerelés napján a teljes fennálló tartozásod ki kell egyenlítened. Magyarán a sereg addig nem enged el, amíg nem törleszted hiánytalanul a felvett illetményelőleget.

Ez alól kivétel, ha elhunysz, mert akkor elengedhetik a fennálló tartozást.

Amennyiben áthelyeznek, vagy a seregen belül változik meg a jogviszonyod, ez a fizetési ütemezést nem befolyásolja.

A magasabb parancsnoki illetményelőleg

A magasabb parancsnoki illetményelőleg két dologban térhet el a parancsnoki illetményellegtől.

  • Az első az összeg nagysága, ami több is lehet, mint a minimálbér ötszöröse.
  • A második a futamidőben, ami több is lehet, mint hat hónap, de így sem mehet tovább, mint december 5. -e.

Családalapítási támogatás

Térjünk most rá a másik visszatérítendő támogatásra (hitelre). Ez a családalapítási támogatás. A nevéből adódóan ezt egy bizonyos élethelyzet anyagi szükségleteinek kiegészítésére szánják.

A katonai karriered során egy alkalommal igényelheted ezt a támogatást. Egy alap feltételnek kell mindenképpen megfelelned. 5 évnél kevesebb ideje élsz házastársi, vagy élettársi kapcsolatban.

Amikor megérkezik az új kis jövevény, akkor a családalapítási támogatás jobb mint az illetményelőleg

A felső határa a családalapítási támogatásnak az összegét tekintve – ugyanúgy, mint az illetményelőleg esetében – a minimálbér ötszöröse. A futamidő pedig nem lehet hosszabb, mint négy év. A havi törlesztőrészlet így kevesebb, mint 12 000 Ft lesz, mivel ez egy teljesen kamatmentes támogatási forma.

Kizáró tényező lehet még:

  • a próbaidő
  • ha kevesebb van hátra a szerződésből, mint 1 év
  • bármi oknál fogva a törlesztőrészlet levonása nem lehetséges

A törlesztés ebben az esetben is a folyósítást követő hónapban kezdődik. Ha a szerződésedből kevesebb van hátra, mint 4 év, akkor a szerződésed lejárta lesz a határidő A jogviszony megszűnésének esetére ugyanaz igaz, mint az illetményelőleg esetén.

Illetményelőleg vagy családalapítási támogatás?

Amennyiben még abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy mindkét lehetőségre jogosult vagy és úgy ítéled meg, hogy számodra ez segítség lehet, akkor természetesen a családalapítási támogatás a jobb megoldás.

Illetményelőleg: Szükségem van rá?

Ennek az oka nagyon egyszerű. Mindkét esetben ugyanakkora maximális összegre vagy jogosult, de lehetséges futamidő nyolcszor hosszabb a családalapítási támogatásnál, mint az illetményelőleg esetén.

Mi helyett válaszd?

Amennyiben a honvédség által nyújtott segély összege már nem jelent megoldást, akkor az eddig tárgyalt két lehetőség egyike segíthet újra talpra állni.

Ha már mindenképpen kis összegű hitelt szeretnél felvenni, akkor természetesen akár gyorskölcsönről, akár áruhitelről van szó, biztosan jobb megoldás az illetményelőleg, vagy a családalapítási támogatás.

A miért megválaszolásához nem kell túlságosan sokat gondolkodni. Egy gyorskölcsön esetében a THM 15% – 25% között mozog és 550 000 Ft esetén nagyságrendileg 680 – 690 000 Ft -ot kell visszafizetned 2 év alatt. Miért lennél önmagad ellensége, ha van jobb megoldás?

Mi lehet az az élethelyzet, amikor jól jöhet a fenti két megoldás egyike? Én személy szerint akkor vettem igénybe a családalapítási támogatást, amikor a lakodalmunk volt és őszintén szólva nem tudom megmondani, így közel 12 év távlatából, hogy mire költöttük el a pénzt.

Klasszikusan az áruhitel helyett lesz célszerű megoldás az illetményelőleg. Ha például háztartási gépet vennél vagy cserélnél, esetleg új bútorokra van szükségetek.

Ugyanakkor nagyon nem javaslom TV, játékkonzol vagy telefon vásárlása esetén. Ezen tárgyak megvásárlása a szükségtelen és rossz kategóriában vannak nálam. Egy kivétel van, a telefon, ami a szükséges, de rossz csoportba került. Mindig mikor telefont kell cserélnem, akkor olyan, mintha a fogam húznák.

A családalapítási támogatás kapcsán van még egy felhasználási javaslatom. Tedd meg vele az első lépést korai nyugdíjad felé vezető úton. Annak érdekében, hogy megtudd, pontosan mit is jelent ez , kattints ide és vedd fel velem a kapcsolatot.

Összefoglalás

Az illetményelőleg és a családalapítási támogatás a honvédség két kis összegű kölcsönfelvételi lehetősége. Az elérhető összeg mindkét esetben a mindenkori minimálbér ötszöröse, a futamidő pedig 6 hónap vagy 4 év.

Bár lehetnek olyan élethelyzetek, amikor úgy tűnik, hogy egy személyi kölcsön jellegű hitel lehet a jó megoldás, de ez az esetek nagy többségében csak mélyíti azt a gödröt, amiben eddig is álltál. Ugyanakkor ha már ilyen hitelben gondolkodsz, akkor célszerű ezt a kamatmentes megoldást választani.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor