A katonai karrier különböző szintjeinek vagyonteremtő képessége

A katonai karrier akár a helikopterrel történő repülés lehetőségét is biztosítja

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Napjainkban az egyik legmegbízhatóbb munkahely a Magyar Honvédség. Sokaknak a kollégák közül talán több is, mint munkahely. A hivatásuk. Ebben a cikkben azt járom körül, hogy mivel hálája meg ezt a hivatástudatot a Honvédség. Megéri-e katonának lenni? Milyen katonai karrier lehetőségek közül válogathatsz a Honvédségben?

A mai Magyar Honvédségben két féle katona van. Az aktív és a tartalékos. Az alapvető különbség a kettő között, hogy míg az aktív katonák főállásban végzik a feladataikat, addig a tartalékosok valamilyen tanulmányi vagy munkaviszony mellett időszakosan látják el a katonai feladatokat.

Katonai karrier tartalékosként

A Honvédség Toborzó oldala az alábbi lehetőségeket vázolja fel neked ha érdekel a tartalékos katonai szolgálat.

Területvédelmi Tartalékos

Az ország valamennyi járásában a területi elven szervezett önkéntes tartalékos századok megalakításának célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. A területvédelmi tartalékos katonákat felkészítik a helyi közösség védelmére, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről, valamint protokolláris feladatokra is. Ezáltal jelenlétük emelheti helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, elsősorban a járásban,esetleg a megyén belül. A kiképzés évente összesen 20 nap. A honvédelmi törvény értelmében 3 szerződött éven belül maximum 6 hónapra hívhatóak be, előzetes értesítés alapján.

Ezért cserébe az alábbi juttatásokat kaphatod ha jelentkezel:

 • Szerződéskötési díj (2019. évben bruttó 33 450,-Ft),
 • Rendelkezésre állási díjra (2019. évben bruttó 149 000,- Ft)
 • A tényleges szolgálatteljesítés időtartamára alapilletményt kapnak, ami függ a betöltött beosztástól
 • Nem pénzbeni juttatások:
  • laktanyai elhelyezés
  • térítésmentes élelmezési és ruházati ellátás
  • továbbá utazási költségtérítés.

Speciális Önkéntes Tartalékos

Ez egy teljesen új formája a tartalékos rendszernek, melyet a COVID-19 járvány hívott életre 2020. július 1-jétől. Ez az a szolgálati forma, amellyel a Magyar Honvédség, mint az ország egyik legnagyobb munkáltatója, segíteni kívánja a munkájukat elveszített állampolgárokat. Az új szolgálati formára elsősorban azok a 18 és 50 év közötti állampolgárok jelentkezhetnek, akik vállalják a lakóhelyükhöz legközelebb elhelyezkedő kiképzési helyszínen a hat hónapos kiképzés teljesítését. A speciális foglalkoztatási forma közös megegyezéssel bármikor felmondható. A kiképzés ideje alatt összesen heti 37 óra elfoglaltságot von maga után.
Ha számodra ez megoldás lehet az átmeneti jövedelemkiesésre akkor az alábbi juttatásokra számíthatsz:
 • havi bruttó 161 ezer forint illetmény
 • utazási támogatás
 • napközbeni ebéd

Műveleti Tartalékos katonai karrier

Ez a legáltalánosabb formája a tartalékosoknak. Ebben az esetben is a munkahelyed megtartása mellett látod el a feladataidat, de nemcsak belföldön, hanem akár külföldön is. A honvédség azt várja el tőled, hogy tényleges szolgálatuk során pótolják a humánerőforrás hiányokat. Ilyen esetek lehetnek a huzamosabb ideje feltöltetlen beosztások vagy misszióban résztvevők hazai pótlása, időszakosan jelentkező speciális feladatok, vagy külszolgálati feladatok, természeti vagy ipari katasztrófa helyzetek.

A kiképzésed során az első évben 25 napra, a második évtől 15 napra hívnak be évente. Tényleges szolgálatodra ugyanúgy vonatkozik a honvédelmi törvény, vagyis 3 évente összesen legfeljebb 6 hónapra vagy behívható.

Amit ezért a cserébe a honvédség nyújtani tud:

 • Rendelkezésre állási díj: 2019-ben ez az összeg bruttó 223.500,- Ft
 • Tényleges szolgálatteljesítés időtartama alatt ugyanazok a juttatások illetik meg, mint az aktív katonákat.
 • Napi munkába járás esetén térítésmentes ebéd vagy étkezési hozzájárulás (ha az előbbire nincs lehetőség)
 • Kiképzés, illetve szolgálatteljesítés ideje alatt ruházati ellátás
 • Többlet munkáért túlszolgálati díj
 • Külföldi szolgálatteljesítés esetén szintén ugyanazok a juttatások illetik meg, mint az aktív állományt.

Védelmi tartalékos

Végül, de nem utolsó sorban a védelmi tartalékos állomány. Őket a katonai szervezetek hadi állománytábláiban rendszeresített őr beosztásokba veszik fel, és béke idején a HM Ei Zrt. alkalmazottjaként fegyveres biztonsági őr munkakörben a honvédség kijelölt objektumainak őrzés-védelmi feladatait látják el. Ebben az esetben a tartalékos szolgálat alatt is napi 8 órás, vagy 24/72-es beosztásban állandó munkahelyed a Magyar Honvédség. Ez az egyetlen formája a tartalékos szolgálatnak, amikor a szerződést határozatlan időre kötik. Éppen ebből kifolyólag a juttatásaik is másképpen értelmezhetőek:

 • Szerződéskötési díj: 2019-ben bruttó 20.070,- Ft
 • Az illetményüket a konkrét feladatuk ismeretében kapják
 • Túlórát ugyanúgy fizetik, hiszen ők a munkahelyükön dolgoznak
 • Ruházati ellátást is kapnak

Összefoglalva a tartalékos rendszer előnyeit/hátrányait. Akkor lehet ez egy jó opció a számodra, ha szívesen megismerkednél a katonai élettel, de nem feltétlenül szeretnél rögtön az elején elköteleződni mellette. Természetesen nem ebből fogsz meggazdagodni, de egy szerződés aláírásáért és nem is olyan sok szabadidőért cserébe nem rosszak az ajánlatok. A tényleges szolgálatteljesítés során pedig a juttatások terén egyenlőként vangy kezelve az aktív állománnyal.

A munkahelyüket elvesztettek számára létrehozott tartalékos rendszer szerintem csak akkor jelent igazi segítséget, hak hasonló vagy csak kicsivel magasabb jövedelemed volt korábban. Ha ennek az összegnek a többszörösét termelted meg havonta korábban és erre az életszínvonalra vagy berendezkedve akkor ez az ajánlat nem hiszem, hogy neked szól.

A tényleges munkát végző védelmi tartalékosok esetében pedig azt kell mérlegre tenned, hogy az elvégzendő munkáért cserébe ajánlott bér megfelelő-e.

Katonai karrier aktív állományban

Lásuk az aktív állományt. Ezt a kategóriát tovább bontom két szempont szerint. Az első szempont a munkaviszony jellege a második pedig a viselt rendfokozat.

Munkaviszony szempontjából lehetsz:

 • szerződéses (munkaviszonyuk meghatározott időre szól)
 • hivatásos (munkaviszonyok határozatlan időre szól)

A viselt rendfokozatot alapján az alábbi állománykategóriákat különböztetjük meg:

 • legénységi
 • altiszti/zászlósi
 • tiszti/főtiszti/tábornoki

Az alábbiakban mind az öt csoportot megvizsgálom részletesebben. Majd kísérletet teszek arra, hogy egy átlagos katonai karrieren keresztül bemutassam mit lehet elérni 20 év alatt pénzügyi szempontból.

Szerződéses állomány

A szerződéses katonaként határozott időre vállalsz katonai szolgálatot. A szerződéses katonai szolgálatot első alkalommal a legénységi beosztás esetén minimálisan 3 évre tiszti és altiszti beosztás esetén 5 évre kell vállalni. A szolgálat időtartama közös megegyezés alapján alkalmanként, legfeljebb 10 évvel hosszabbítható meg. A szolgálat felső korhatára megegyezik a nyugdíjkorhatárral.

Ahogy az látható ez egy “szabadabb” szolgálati forma annak minden előnyével és hátrányával. A hétköznapi katonaéletben nincs közöttük különbség. Az első szerződéskötéskor a próbaidő természetesen itt is fennáll, valamint – ahogyan azt a 2021-es juttatásokról szóló cikkemben is említettem – szerződéskötési díjat is kapsz. Továbbá minden szerződéshosszabbítást szerződéshosszabbítási díjjal honorálnak.

Bővebben, illetve specifikusabban a juttatásokról és az illetményről lentebb lesz szó az állománykategóriáknál.

Hivatásos állomány

A hivatásos katonaként főállásban határozatlan időre kötött szerződéssel válsz katonává. Így azok közé tartozol, akiknek a katonaélet nem csak egy munka, hanem életforma – vagyis ahogyan a nevük is mutatja – hivatás. Alapesetben kétféleképpen lehetsz hivatásos katona. Az egyik út az Altiszti Akadémia, a másik pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvéd Tisztképző kara. Az előbbi elvégzése esetén hivatásos altiszté utóbbi esetben pedig hivatásos tiszté válsz.

A tanulmányok elvégzését a honvédség ösztöndíjakkal is támogatja, melyekről most csak annyit, hogy egy altiszt jelölt a 4 félév alatt havi 8 920 – 11 595 Ft illetményt kaphat, míg a tisztjelölt a 8 félév alatt havonta 11 150 – 14 271 Ft adómentes jövedelemhez juthat. Ezen kívül a honvédség több ösztöndíj programmal is segíti a katonai karrierre vágyó fiatalokat, melyekről hamarosan egy külön cikkben olvashattok.

Van két kivétel ezen utak alól. Szerződéses katonaként kérelmezheted a hivatásos állományba vételed, valamint 2020. júniusa óta már a polgári életből is újra lehetséges a hivatásos állományba vétel.

Mutatom konkrétabban is a számokat a másik szempont rendszer alapján.

Legénységi katonai karrier

Amennyiben ebbe az állománykategóriába akarsz tartozni, akkor az elméleti honvédségi piramis legalsó és legszélesebb részének leszel a tagja. Ők azok akik a tényleges fizikai munkát végzik és nagyon széles spektrumon dolgozhatnak a honvédségi kereteken belül. Ez az állománykategória teljes egészében szerződéses állományú katonákból áll. Mivel ez nem egy toborzó cikk, ezért ezen keretek felderítését meghagyom neked és a toborzó irodáknak.

Ha ragyogó tekintetű fiatalként éppen azon gondolkodsz, hogy mihez kellen kezdenie az életeddel és úgy gondolod, hogy szívesen kipróbálnád maad ezen a területen, akkor a piramis legalján közkatonaként kezded meg a katonai karrierjed. A szerződés aláírásakor kapsz 100 000 Ft-ot és onnantól kezdve a nettó alapbéred az első évben 145 000 Ft lesz. (Minden összeget 1 000 Ft -ra kerekítve írok le a továbbiakban.) Amennyiben rendelkezel érettségi vizsgával, akkor ez az összeg 166 000 Ft -ra emelkedik.

Ha őszinte akarok lenni, akkor ettől azért nem vágod földhöz magad. A döntéshozók is érezhették, hogy ez így önmagában kevés lesz, ezért különböző egyéb juttatásokkal is igyekeznek bevonzani a civileket. Lássuk mik ezek.

Egyéb juttatások

 • Munkanapokon ingyenes ebéd vagy 8 000 Ft “ebédpénz” és 4 000 Ft SZÉP kártya havonta. (Az ingyenes ebéd értéke 660 Ft-tal számolva a munkanapok havi számának függvényében 13 – 15 000 Ft)
 • A helyi bérlet 50 %-nak megtérítése
 • 12 alkalomra szóló VOLÁN és MÁV kedvezmény (50%)
 • Bizonyos feltételek mellett a hétvégi hazautazást is megtérítik
 • havonta 4 300 Ft önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás (ha van ilyan megtakarításod)
 • Bruttó 1 000 Ft bankszámla hozzájárulás havonta
 • 24 000 Ft ruhapénz évente
 • ingyenes elhelyezés a laktanyában vagy kedvezményes díjon honvédségi szállón
 • szerződés hosszabbítási díj 0,2 – 1,6 havi fizetésnek megfelelő összeg
 • visszailleszkedési támogatás, ami 1 – 10 havi fizetésnek megfelelő összeg

Ezen kívül a katonai karriered akkor is segíti a honvédség amikor gyermeked születik. A katonai szlengben babakocsi pénznek hívott juttatás, amit éppen az idén emeltek meg 200 000 Ft-ra. Ha már van gyemeked, akkor pedig a nevelési (br 50 000 Ft) és az iskolakezdési (br 37 000 Ft) támogatásra is számíthatsz.

Így is alakulhat egy katonai karrier

Kezdetek

Lássuk miként gondolkodhatsz legénységi állományú katonaként.

Nagyon tudatosan vágsz bele a katonai karrieredbe. Úgy döntesz, hogy a jövedelmed 10 % -át megtakarítod és igyekszel kihasználni minden a honvédség által nyújtott lehetőséget. Továbbá minden béremelésének a felét szintén félre teszed, ezáltal akadályozva meg az életszínvonalad inflálódását.

Az érettségit még nem szerezted meg, de úgy döntesz, hogy élsz a honvédség által évente biztosított lehetőséggel és megszerzed az érettségit amint lehet. Az első évet a kiképzésed és a beilleszkedés viszi el, ezért majd csak a katonai karriered megkezdését követően egy év múlva vágsz bele a kalandba. Az első szerződésed 3 évre szól, amit meg is hosszabbítasz újabb 3 évre. Majd ezt követően így jársz el minden alkalommal, ezáltal begyűjtve a szerződéshosszabbítási díjakat.

A várakozási időket letöltve az első a 3. és a 7. évben előléptetnek, így éred el az állománykategória csúcsát a szakaszvezetői rendfokozatot. Az 5. évben sikeres érettségi vizsgát teszel. Úgy döntesz, hogy az altisztté válás lehetősége nem érdekel, ezért a katonai karriered inkább a misszióba járás irányába tolódik el tudva azt, hogy ez egy remek pénszerzési lehetőség. Ezért a 6. a 8. és a 10. évben is elvállalsz egy-egy külföldi missziós beosztást. Az ezért kapott bérek missziónként eléggé eltérnek, ezért én átlagosan a hazai bér másfélszeresével számoltam.

Családalapítás és egy új karrier kezdete

A következő néhány évben megállapodsz és családot alapítasz. Ennek hatására a jövedelmed a családi pótlékkal és az adókedvezménnyel növekedni fog, de a kalkulációm során én ezzel nem számoltam, mert nem tudhatjuk, hogy miként alakulnak hosszú távon a jogszabályok. Ugyanakkor a jelenlegi szabályzók alapján havi több mint 22 000 Ft plusz bérre számíthatsz egy gyermek érkezése esetén is.

15 évnyi katonáskodás után úgy döntesz, hogy még öt évig fogsz szolgálni és ezt követően egy új utat választasz magadnak. Azért, hogy ezt az időt minél jobban kihasználd és az új, katonai karrier utáni, életed megalapozhasd, ebben az 5 évben még két missziós szolgálatot vállalsz.

A 20. évben a szerződésed lejártakor felveszed a visszailleszkedési támogatást és belevágsz az új életedbe.

Ez egy táblázat, melyben egy legénységi állományú katona karrierje során kapott bevételei és megtakarításai szerepelnek

A 20 év alatt meghozott tudatos döntéseidek hála megtakarítasz nagyjából 12,5 millió Ft-ot. A honvédség pedig kicsivel több mint 1 millió Ft-ot fizetett be neked az önkéntes nyugdíjpénztári számládra. A kalkuláció természetesen nagyon elnagyolt és inkább lefelé kerekít, valamint nem számol béremelésekkel, családi állapot változással és még nagyon sok más tényezővel. Inkább csak egy váz, ami mentén el indulhatsz a tervezésben.

Altiszti katonai karrier

Altisztté két úton lehet válhatsz. Egyrészt, ahogyan már fentebb említettem az Altiszti Akadémia elvégzését követően, másrészt pedig legénységi állományú katonából. Az utóbbi azért lehet érdekes karrier lehetőség mert egy 10 év szolgálati viszonnyal rendelkező őrmester alapbére havonta nettó 40 000 Ft-tal magasabb, mint egy szakaszvezetőé. Ez pedig elég jelentős különbség.

Lássuk, hogy ha a fentebb említett gondolkodásmódot, altisztként viszed végig, akkor meddig juthatsz el 20 év alatt. Természetesen ebben az esetben az érettségi megszerzése nem érdekes, hiszen az altiszt képzés bemeneti követelménye az érettségi.

Ez egy táblázat, melyben egy altiszt állományú katona karrierje során kapott bevételei és megtakarításai szerepelnek

Az altisztként az előléptetések közötti várakozási idők is hosszabbak, ezért a bérek is valamelyest lassabban emelkednek. Ugyanakkor a katonai karrier fontos elemeként számon tartott külföldi missziók nagyobb lökést tudnak adni a megtakarításaidnak.

Hivatásos vagy szerződéses katonai karrier?

Szintén fontos különbséget tenni a hivatásos és a szerződéses katona között, mert előbbi esetében nem számolhatsz a szerződés hosszabbítási díjakkal az évek során, sem a karriered végén kapható visszaillesztési támogatással. Ez összességében több millió Ft különbséget is jelenthet a megtakarítások között.

Megvizsgáltam azt az esetet is, amikor legénységi katonaként úgy döntesz, hogy a katonai karriered 10. évében altisztté válsz. Ez az egy döntés a 20. év végére mintegy 4 millió Ft többlet megtakarítást eredményezhet, ahhoz képest, mintha végig a legénységi állomány tagja maradtál volna.

Ez egy táblázat, melyben egy legénységiből altisztté váló katonai karrier során kapott bevételei és megtakarításai szerepelnek

Hasonlítsd össze a két katonai karriert pusztán anyagi szempontból. A legénységi állományból lett szerződéses altisztét és az altiszti akadémiát végzett hivatásos altisztét. Pusztán csak az anyagiakra koncentrálva a különbség 2,5 millió Ft, amit két dolog okoz. A szerződéshosszabbítási díjak és a visszeillesztési támogatás leszereléskor.

Tiszti katonai karrier

Végül vizsgáljuk meg azt az esetet, ha abba az állományba akarsz kerülni, akik közül a piramis csúcsán lévők is kikerülnek. Első pillantásra is kitűnik, hogy egy kezdő hadnagy és egy kezdő őrmester alap fizetése között milyen kicsi a különbség. Mindösze 25 000 Ft. Miközben a 10 éves múltra visszatekintő őrmester már csak 16 000 Ft-tal van elmaradva. Ezen talán lehetne még dolgozni egy kicsit.

Ez egy táblázat, melyben egy tiszti katonai karrier során kapott bevételei és megtakarításai szerepelnek

Az olló az előléptetések alkalmával kezd el nagyobbra nyílni. A tiszti állomány tagjaként ugyanis egy-egy előléptetésed akár 40 000 Ft -tal magasabb jövedelmet eredményez. Ebből kifolyólag a megtkarítási képességed is növekszik és a hivatásos tiszti katonai karrier 20. évére, akár a 20 millió Ft-ot is elérheted. A kalkuláció alap gondolatmenete természetesen továbbra is változatlan.

Ebben a táblázatban már nem vettem külön a szerződéses és a hivatásos tiszteket. A különbség természetesen itt is megvan, hiszen a szerződéshosszabbítási díjak ebben az esetben is járnak a szerződéses katonának.

Amennyiben szeretnél személyre szabottabban kalkulálni, akkor az általam használt kalkulátorért írj nekem és már küldöm is.

A katonai karrier során igénybe vehető egyéb pénzügyi juttatások

A fenti bérek önmagukban – bár az utóbbi években sokat emelkedtek – szerintem még mindig nem elég magasak. Éppen ezért vannak további elérhető juttatások, melyeket igénybe vehetsz. A következőkben ezeket mutatom be három nagy csokorba szedve címszavakban néhány gondolattal kísérve.

Béren kívüli juttatások

Ezeket nagyrészt már átvettük a legénységi állomány esetében, most csak ismétlés jelleggel, illetve kiegészítve az altisztekre és tisztekre vonatkozó külön szabályokkal.

 • A tisztek és altisztek évente 15 000 Ft ruházati illetményt kapnak, további 24.000 Ft-ot pedig sportruházat vásárlásra. A vásárlást igazoló számla bemutatása ellenében ez a juttatás adómentes.
 • A legénységi állományú katonák 24.000 Ft ruházati illetményt kapnak, ami szintén adómentes lehet.
 • A legénységi állományú katonák választhatnak, hogy a szolgálatteljesítés napjain a térítésmentes ebédet kérik, vagy a 8.000 Ft összegű pénzösszeg juttatást és a 4.000 Ft összegű, vendéglátás alszámlára feltöltött SZÉP-kártya juttatást.
 • Önkéntes Nyugdíjpénztári tagként, havi 4.300 Ft-os önkéntes nyugdíjpénztári támogatás kapnak.
 • Mindenki számára biztosított egész évben a helyi bérlet 50 százalékának kifizetése.
 • Minden katona jogosult évente 12 oda-vissza útra szóló 50 százalékos kedvezményre a Volán és a MÁV járatain.

Vissza nem térítendő juttatások

Segélyek:

 • Parancsnoki segély: Évente egy alkalommal adható, legfeljebb bruttó 38 650 Ft
 • Magasabb parancsnoki segély: Rendkívül súlyos anyagi helyzet esetén, legfeljebb bruttó 115 950 Ft
 • HM Közigazgatási Államtitkár (HM KÁT) által engedélyezett segély: A megasabb parancsnoki segély összegét meghaladó igény esetén.
 • MH Szociálpolitikai Közalapítvány által adható segély:  Elsősorban nagycsaládosok, vagy rászoruló családok részére adható 38 650 Ft, mely bizonyos esetekben gyermekenként 5 000 Ft-tal emelkedik.
 • Egyéb segélyek a szakszervezeti tagok részére elérhetőek.
 • Temetési segély: jelenleg 38.650.- Ft adható a katona elhalálozása esetén, vagy az állomány tagjának, ha a vele közös háztartásban élő házastársa, élettársa vagy egyenes ágbeli rokona elhalálozott.
 • Az intézményes temetési segélyt (3 havi bér) a Honvédség folyósítja akkor ha az állomány tagjának halála szolgálatteljesítés közben, illetve szolgálati kötelmekkel összefüggő okból következik be.
 • Emelt összegű temetési segély: Legfeljebb 193.250.- Ft. Kifizetését a miniszter engedélyezheti kérelemre, különös méltánylást érdemlő esetekben. Hősi halottá” minősítés esetén, a miniszter hivatalból is engedélyezheti a magasabb intézményes temetési segély kifizetését.

A segélyekről bővebben itt olvashatsz.

Támogatások

 • Házastársi jövedelem kiegészítés: Ezt a kiegészítést, akkor kaphatja meg egy katona ha áthelyezés, vezénylés miatt más belföldi városba költözik, és vele tart a házastársa, akinek emiatt kiesik a jövedelme.
 • Születési támogatás: Akkor kapja a katona, amikor gyermeke lesz, akár születés, akár örökbefogadás útján. Gyermekenként bruttó 200 000 Ft a gyermekszületési támogatás.
 • Tanévindítási hozzájárulás: Családi pótlékra jogosító gyermek után kapják, minden év szeptemberében. Összege bruttó 37 000 Ft.
 • Nevelési támogatás: Ha a tárgyév augusztus 1-jén szolgálati viszonyban áll a katona akkor, a bruttó 50 000 Ft/gyermek nevelési támogatás minden év szeptemberében kerül kifizetésre.
 • Munkába járási utazási költségek megtérítése: a költségek 86%-os mértékében
 • Áthelyezéssel összefüggő költözködési és egyéb költségtérítések: Áthelyezéskor az átköltözéssel kapcsolatos költözködési és egyéb költségtérítéseket kaphatnak.
 • Áthelyezettek munkába járási költségtérítése: Amennyiben a katona különélővé válik egy áthelyezés miatt, akkor a Honvédség megtéríti a hazautazásokkal kapcsolatos helyközi utazási költségek teljes összegét.
 • Bankszámla hozzájárulás: Bruttó 1000 Ft/hó összeget kapnak a bankszámla költségeire.

Amennyiben szeretnéd bővebben is megismerni ezeket a támogatási formákat és érdekel az igénylés menete, akkor ebben a cikkben sok hasznos információt fogsz találni. A havonta elérhető illetménykiegészítésekről, pedig itt olvashatsz bővebben.

Visszatérítendő támogatások

 • Illetményelőleg: Saját kérelemre illetményelőlegben részesülhet a katona, ha átmeneti jelleggel kedvezőtlen anyagi helyzetbe kerül, vagy életkörülményei javítása érdekében az illetményelőleget tartós fogyasztási cikkek beszerzéséhez, lakhatási feltételeinek javításához kívánja felhasználni.
 • Parancsnoki illetményelőleg: A parancsnoki illetményelőleg legfeljebb a minimálbér ötszörösének megfelelő (bruttó) összeg lehet, amely visszafizetésének időtartama legfeljebb 6 hónap.
 • Magasabb parancsnoki illetményelőleg: A parancsnoki illetményelőlegtől nagyobb összegű, illetve hosszabb, legfeljebb 12 havi törlesztési idejű illetményelőleget a parancsnok engedélyezhet. Az engedélyezett összeg a távolléti díj másfélszeresét nem haladhatja meg.
 • Családalapítási támogatás: A családalapítási támogatás kérelemre adható kamatmentes, visszatérítendő támogatás. Igénybe veheti, ha még nem töltötte be a 35. életévét és legfeljebb öt éve házastársi (élettársi) viszonyban él.

A visszatérítendő támogatásokról bővebben itt olvashatsz.

Záró gondolatok a katonai karrier kapcsán

Ahogy minden állami, vagy önkormányzati szerv, úgy a Magyar Honvédség is, nagyon kötött jogszabályi keretek között végzi a tevékenységét. Természetesen ennek minden előnyével és hátrányával.

A katonai karriered legnagyobb előnye a biztonság és a kiszámíthatóság. Ezalatt azt értem, hogy a fizetésed minden hónapban menetrendszerűen megérkezik a bankszámládra. Ráadásul minden szükséges adót és járulékot is megfizetnek utánad.

További előnye a rengeteg egyéb pénzbeni és természetbeni juttatás. Utóbbiakról, most nem is esett szó, de két példát azért megemlítek. A kedvezményes üdülési lehetőségek és a Honvéd Kórház szolgáltatásainak igénybevétele.

A hátránya ugyanakkor az alacsony bérezés. Főleg ha legénységi állományúként tervezel, akkor nehéz elképzelni, hogy a havonta kapott – nem egészen 150 000 Ft – induló jövedelemből meg lehet élni. Persze ha azt vesszük, hogy elméletileg a célcsoport 18 – 20 éves fiatalok, akkor persze nem rossz indulásnak. A tényleges versenyképességet a célcsoport által elérhető bérek összehasonlítása adná, de ez most nem vizsgáltam.

A fenti felsorolásba igyekeztem mindent belevenni, de természetesen előfordulhat, hogy kihagytam valamit. Illetve a lakhatási támogatások rendszerét direkt nem érintettem. Egyrészt, mert arról már készült egy részcikk, másrészt azt a témát tovább fogom folytatni.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor