Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Megosztom a cikket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák. Ez egy nagyon várt tájékoztató volt, mert nagyon sok kolléga szerette volna ha újabb honvédségi béremelés kerülne bejelentésre.

Aki még nem látta: a teljes anyag itt érhető el.

A cikknek nem célja az intézkedések megítélése, pusztán az elhangzottak tényszerű felsorolása és egy szubjektív vélemény megfogalmazása.

A katonák versenyképes jövedelemre számíthatnak

A tájékoztató elején a miniszter kitért arra, hogy a jelenlegi járványhelyzet a katonákra is többlet feladatokat rótt, amiket olykor erőn felül teljesítve el is végeznek, amiért természetesen köszönet illeti őket.

paramedic 5716757 640
Jár a köszönet a katonáknak az erőn felüli teljesítményükért.

Éppen ezért 2021 -ben a haditechnikai fejlesztés mellett a katonákra kívánja helyezni a fő fókuszt. Ezzel személy szerint teljesen egyet értek, mert minden munkáltató legfőbb értéke a személyi állománya. Annyira tud bármelyik cég sikeres lenni, amennyire megbecsüli az embereit.

A Minisztérium célja a kiszámítható életpálya és a hozzá tartozó versenyképes jövedelem biztosítása. Ez azonban nem jelent sajnos honvédségi béremelést. Gondoskodni kívánnak az aktív katonaállomány mellett a velük együtt dolgozó civilekről – honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők, munkavállalók – is. Azzal kapcsolatban, hogy egy katona számára a karriere során milyen egyéb juttatások érhetőek el itt olvashatsz bővebben.

A célok elérésének keretet szab természetesen az ország teherbíró képessége.

Lássuk tehát a számokat.

Honvédségi béremelés helyett szinten tartották a katonák juttatásait

Minden szerződéses szolgálatra jelentkező katonának a szerződéskötés után 100 ezer forintos szerződéskötési díjat folyósítanak. Ez véleményem szerint egy jó dolog, mert a munkakeresés ezen fázisában, már gyakran felélik a tartalékiakat az álláskeresők – már ha volt nekik egyáltalán – és ez a kvázi 0. havi fizetés sokat tud segíteni a munkába állásukkor. (A vésztartalékról itt olvashatsz bővebben)

A katonák és a honvédelmi alkalmazottak részére – összhangban a kormány családügyi politikájával – családalapítási, iskolakezdési és lakhatási, valamint nyugdíj-előtakarékossági hozzájárulást biztosítanak. Az itt felsorolt tételek mind megvoltak 2020 -ban is, szóval ezen a ponton azt lehet tudni, hogy ezek közül nem vesztettünk el semmit.

Kedvezményes regenerációs lehetőségeket és ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat biztosítanak. A regenerációs lehetőségek 2020-ban a járványhelyzet miatt inkább csak elméletiek voltak, de a korábbi években nagyon sokan éltek a lehetőséggel. A Honvéd Kórház pedig – véleményem szerint – az ország egyik legjobb kórháza, szóval az igénybevétel lehetősége mindenképpen vonzó lehet. Összességében egyébként mindkettő megvolt eddig is, szóval továbbra is fenntartják az eddigi juttatásokat.

Ezután egy kis múltidézés következett. Először a 2015-től 2019-ig végrehajtott ütemezetten megvalósuló átlagosan 50 százalékos honvédségi béremelés került szóba. Itt azért célszerű tisztázni az átlagos szó jelentését. A béremelés ugyanis nagyobb mértékű volt – szerintem jogosan – az alacsonyabb rendfokozatban lévőknél, mint a piramis csúcsán található főtiszteknél.

Szóba került a 2019 végén adott bruttó 500 ezer forintot melyet, munkánk elismeréseként kaptunk. Itt a bruttó szó hiánya azért szembetűnő volt.

2019-ben döntött a kormány arról is, hogy 3 évente 6 havi illetménynek megfelelő többletjuttatást biztosítanak a katonáknak. Az ehhez szükséges forrást időarányosan elkülönítik a HM költségvetésében. Ez akár honvédségi béremelés is lehet, ha valóban megvalósul, mert jelen állás szerint továbbra is ígéret szintjén létezik, de nagyon bizakodó vagyok, hogy tényleg meg is fog valósulni. Bár erre legkorábban 2022 végén lehet számítani, szóval azért ne költsük el előre.

A honvédségi béremelés mellett megmarad a bérkiegészítése

Ezt követően a legtöbb félreértésre okot adó rész következett. A miniszter elmondta, hogy 2020-ban a hivatásos és szerződéses katonák, valamint az önkéntes tartalékos állomány egységesen további 10 százalékos bérkiegészítésben részesült, ami nem épült be a bérükbe, de ezt az összeget 2021-ben is megkapják. Ezt több kolléga értelmezte úgy, hogy idén újabb 10 %-os honvédségi béremelés történik. Viszont ez a döntés igazából azt jelenti, hogy 2021-ben nem fog csökkenni a számlánkra érkező pénz. Magyarán ez is egy szinten tartó intézkedés.

Szerencsére tovább tudják folytatni a honvédelmi alkalmazottak – 2019-ben kezdett, 4 éves, 35 százalékos – honvédségi béremelését. Ennek első 20 százalékát 2019-ben kapták meg a dolgozók, míg a fennmaradó 15 százalékot, 3 évre lebontva 5-5-5 százalékban biztosítják. Ez tehát 2021-ben 5% -os emelést jelent a 2018 -as állapothoz képest. Ez örömteli hír.

Az egészségügyi dolgozók, valamint a honvédelmi nevelésben és katonai oktatásban részt vevő pedagógusok honvédségi béremelését illetően túl sok konkrétum nem hangzott el, ezért nehéz megmondani, hogy ez pontosan kiket érint, illetve mit is jelenthet ez számszerűsítve. Az emelés ténye persze önmagában bizakodásra ad okot.

Növekvő támogatásokkal segítik a katonák gyermekvállalást

A béren kívüli juttatások kapcsán elmondta, hogy meg tudják őrizni a béren kívüli juttatások korábbi szintjét, illetve két támogatási forma esetében még növelni is sikerült ezeket. A gyermekeket nevelő szülők 2021-től a korábbi 30 ezer forint helyett 50 ezer forint nevelési támogatást kapnak. Itt célszerű hangsúlyozni, hogy ez gyermekenként értendő.

A másik terület pedig a gyermekvállalást buzdítja, mert a katonák és honvédelmi alkalmazottak számára a korábbi 70 ezer Ft körüli összeget, gyermekenként 200 ezer forintra növelték a születési támogatás (közkeletű neve a katonák körében a babakocsi pénz) esetén.

A következő érintett terület a lakhatási támogatás rendszere. Véleményem szerint a Honvédség ezen a területen eddig is kiemelkedően szerepelt és ezt idén úgy tűnik tovább tudja fejleszteni. A bürokrácia csökkentése ezen a területen és a nyugállományú katonák támogatása is pozitív változás, de a lakáspénz kiterjesztése a legénységi állományra és a családokat támogató emelés is az üdvözlendő intézkedések között szerepel.

Az emelés mértéke a következőképpen alakul:

  • A házaspárok, illetve bejegyzett élettársi kapcsolatban élők 20 000 Ft -tal kapnak többet
  • Míg a gyermekek után járó támogatás mértéke 5 000 Ft-ról 10 000 Ft-ra növekszik.

Ez gyakorlatilag egy két gyermeket nevelő házaspár esetén havonta 30 000 Ft plusz bevételt jelent. A témáról bővebben itt olvashatsz.

A jövő generáció és a nyugállományúak is több odafigyelést kapnak

A fiatalok megszólítása kapcsán említett 6 különböző ösztöndíjrendszert később egy külön cikkben fogom elemezni. Most csak annyit, hogy saját példámon keresztül is tudom, hogy milyen nagy segítség tud lenni egy középiskolás vagy főiskolás számára ez a 8 ezer forinttól akár 130 ezer forintig terjedő ösztöndíj.

A honvédségi béremelés a jövő katonái számára lesz csak elérhető?
A jövő katonáira is jobban figyelnek.

A nyugállományú katonák elismerésének egyik kifejezése az obsitos és veterán programok bevezetése. Ezek révén 2021-ben a nyugállományú katonák számára is elérhetővé teszik azokat a kedvezményeket, amelyek eddig csak az aktív állomány tagjait illették meg. Ennek kapcsán kíváncsi vagyok, hogy pontosan mit is fog jelenteni, mert nem kaptunk róla túl sok információt.

Összességében elmondható a 2021 éves juttatások kapcsán, hogy a nagy részüket sikerült a tavalyi szinten tartani. A tényleges emelések pedig elsősorban a családos katonákra fókuszálnak. Lakáspénz emelése, babakocsi pénz, nevelési támogatás emelése. Az újonnan megjelenő célok pedig elsősorban a toborzást kívánják segíteni. Ez természetesen egy érthető cél.

Összegző gondolatok

Alapvetően nem vagyok elégedetlen a miniszter 2021 -re elmondott terveivel, de azért két dolog szöget ütött a fejembe.

Az egyik az, hogy a katonákra – ahogy az ország nagy részére is – többlet terhet rótt a járványhelyzet, melyet az első gondolatokban el is ismert a miniszter. Ezeket a többlet terheket pedig nagyrészt a járandóságok szinten tartásával ellentételezték. A megemelt jutattások elsősorban a katonák azon részét érintik, akik éppen családalapításon gondolkodnak vagy már családosok.

Figyelembe véve azt, hogy mennyien vesztették el a munkájukat, vagy kerültek létbizonytalanságba (éttermek, szállodák dolgozói, hogy csak egy példát említsek) ezek azért nem mondhatóak rossz eredménynek.

Vajon a honvédségi béremelés után futnak a katonák?
Most jó lenni katonának?

A másik dolog az infláció. Ennek kapcsán most nem a hivatalos inflációs adatokat szeretném megosztani, hanem a saját tapasztalatom. Élelmiszerboltba átlagosan hetente egyszer megyek vásárolni. Ezen vásárlások alkalmával 1 évvel ezelőtt nagyságrendileg 20 és 25 ezer forintot fizettem. 2020 második felétől 25 és 35 ezer közé ment fel ez az összeg. A vásárlási szokásaim és a vásárolt termékek köre nem változott, de a drágulás így is nagyon tetten érhető.

Bízom benne, hogy 2021 mindenki számára legalább úgy sikerül, mint ahogyan elképzelte.

Oszd meg a posztot ismerőseiddel, barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több cikk a témában

Vajon lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben? A menetelő katonák nagyon hálásak lennének érte.

Lesz-e honvédségi béremelés 2021-ben?

Néhány nappal ezelőtt Dr. Benkő Tibor Magyarország Honvédelmi Minisztere egy online sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy 2021 -ben milyen juttatásokra számíthatunk mi, katonák.

Szeretnél többet megtudni szolgáltatásaimról?

Foglalj online időpontot!

Andrejcsik Gábor