Mit nyersz a hitelmentes élettel?

Mit adhat a hitelmentes élet számodra? El tudod képzelni, hogy veszel egy telefont hitel nélkül? Vagy egy mosógépet? Esetleg egy autót? Vagy hitel nélkül megvenni az otthonodat jelentő lakást? Azon szoktál gondolkodni, hogy megéri-e egyáltalán az a több évig tartó elköteleződés, amit egy adott tárgy megvásárlása jelent?

Gondolom te is hallottál már a pénzügyi szabadságról, mint fogalomról. Mit is jelent a pénzügyi szabadság?

“A pénzügyi szabadság nem az anyagi javak megszállott kergetését jelenti. Éppen ellenkezőleg! Azt jelenti, hogy a meglévő vagyonod és a hobbid elegendő jövedelmet termel neked akkor is ha nem dolgozol”  – Szendrei Ádám

10 év alatt elérhető a pénzügyi szabadság

Érdemes belegondolni abba, hogy számodra mit jelentene ha a jelenlegi fizetésed akkor is megkapnád ha nem jársz be dolgozni. El tudod ezt képzelni?

Ramith Sethi amerikai pénzügyi tanácsadó szerint ettől az állapottól 10 évre vagy. Hihetetlennek hangzik, de a módszere működik. “Mindössze” két dolgot kell megtenned.

  1. Megélsz a bevételeid 70%-ból.
  2. Növeled a bevételeid 30%-al.

Az így keletkező 60%-nyi pénzösszeget pedig félreteszed. Ez az összeg pedig 10 év alatt megfelelően befektetve kitermeli azt a vagyont, aminek a hozama nagyságrendileg kitermeli a mai fizetésedet. A folyamat természetesen steril körülmények között lett kiszámolva, ezért ahhoz, hogy a vásárláóértéke is megmaradjon ennek az összegnek mindenképpen szükséges az inflációval korrigálni, a számokat, hogy jövőértéken is rendben legyél.

Mekkora összeg kell a pénzügyi szabadsághoz?

Ez alapvetően attól függ, hogy téged mi tesz boldoggá. Milyen élményekre vagy tárgyakra van szükséged ahhoz, hogy elégedett legyél. Természetesen minél kevesebb dolog elég a boldogságodhoz annál kevesebb pénzre lesz szükséged ezek megvásárlása érdekében.

Ha te és a családod meg tud élni havonta 200.000 Ft-ból, akkor neked ezt kell megteremteni. Itt jön egy kis százalékszámítás, hogy mekkora vagyont termeti meg ezt az összeget. A fenti összegre akkor számíthatsz, ha évente 2,4 millió Ft kamatot kapsz. Ez 5%-os éves kamatot feltételezve azt jelenti, hogy mindösszesen 48 millió Ft-ot kell felépítened.

Gondold végig, hogy mire is van szükséged a boldogsághoz. Ehhez egy kis segítséget kapsz az alábbiakban.

Mennyit dolgozol a tárgyaidért?

Amikor megnézik egy termék vagy szolgáltatás árát a legtöbben nem gondolnak bele, hogy mennyi ideig is dolgoznak azért a pénzért. Egy példán keresztül szemléltetem mire is gondolok.

Géza nettó havi fizetése 250.000 Ft. Egy hónapban átlagosan 20 munkanap van. A napi bére tehát 12.500 Ft. 8 órás munkanappal számolva kijön, hogy 1.563 Ft-ot kap óránként.

Ha egy kiló kenyér 300 Ft, akkor azért a kenyérért Géza nagyjából 12 percet dolgozik.

Lépjünk egy nagyot és lássuk mi jön ki egy telefon esetében. Egy középkategóriás készülék nagyságrendileg 100.000 Ft lehet. Ez közel 64 munkaórát jelent, ami két óra híján 8 munkanap.

Felesleges kacatokra kár hitelt felvenni

Ha viszont szeretne felvágni a haverjai előtt a legújabb készülékkel és egy 400.000 Ft-os telefont választ, akkor már lehet, hogy hitelre lesz szüksége ennek érdekében. Oda is adják neki 19.000 Ft-ért havonta 2 évre. Ez az összeg azt jelenti, hogy minden hónapban a következő két évben 1,5 napot csak azért megy be dolgozni, mert szerette volna megmutatni a haverjainak, hogy neki milyen menő telefonja van.

A legtöbb játék elfut az olcsóbb készülékeken is. Tényleg megéri?

A hitel a legnagyobb akadály a pénzügyi szabadság útján

A legtöbben rendelkezünk valamilyen hitellel. Sokan vagyunk, akiknek több is van. A jelenlegi kommunikáció és a családtámogatási rendszerek is mind-mind hitelfelvételre buzdítanak. Babaváró hitel, CSOK és a hozzá kapcsolódó kedvezményes hitelek, valamint a legújabb lehetőség a Zöld Hitel.

A fogyasztói társadalom nyomásának sem könnyű ellenállni, hiszen folyamatosan érkezik a nyomás ránk a reklámokból. Mindig valami új kell, vagy valamit fel kell újítani, le kell cserélni. Természetesen valamilyen fogyasztási hitel segítségével. Ilyen a személyi kölcsön például.

Aztán igyekszünk megfelelni a szüleink, a barátaink és a szomszédaink által támasztott elvárásoknak is. Pedig ezek jelentős része csak a fejünkben létezik. Nem kell csak azért új autót venned, mert a szomszédod is most cserélte le a sajátját.

A fenti gondolatmenetet követve számoljuk ki, hogy mennyi időt is kell a munkáddal töltened annak érdekében, hogy kifizesd a hiteleidet.

Mennyit dolgozol a hiteleid kifizetéséért?

Lássuk, hogy mennyit kell dolgoznod a hiteleid törlesztő részletének kifizetése érdekében. Az elv ugyanaz lesz mint fentebb.

Béla és a felesége Klári összesen 600.000 Ft bevétellel rendelkeznek havonta. Korábban úgy érezték, hogy szükségük van saját lakásra, autóra, nagyképernyős tv-re és nyaralni is szeretnek járni. Összesen havonta 200.000 Ft-ot fizetnek a hiteleik törlesztésére.

A kettejük egyesített órabére 3.750 Ft. A törlesztőrészlet kifizetése érdekében havonta kicsit több mint 53 órát kell ezért dolgozniuk, vagyis majdnem 7 napot.

El tudod azt képzelni, hogy egyáltalán nincs hiteled és a fenti összeget akár arra is fordíthatod, hogy egy élni érdemes életet teremts magadnak? Észrevetted, hogy ez a 200.000 Ft éppen a 30%-a a bevételeiknek? Vagyis ha nem lenne hitelük, akkor máris tudnák teljesíteni a Ramith Sethi féle terv első felét.

Mi lett volna ha soha nincs hiteled?

Szeretek néha azon gondolkodni, hogy egy-egy helyzetben ha másként döntök, akkor mi alakulhatott volna másképpen az életemben. Az egyik kedvenc gondolatkísérletem, az, amikor a hitelmentes életemet képzelem el. Lássuk tehát mi lett volna ha.

Amikor felvetődik a kérdés, hogy miért nem takarékoskodsz, főleg az első fizetésed megérkezése környékén, amikor még egyáltalán nincs hiteled, akkor a legtöbben azt válaszolják, hogy “alig jövök ki a fizetésemből”. Aztán egy napon, nem is olyan sokkal később, felvételre kerül az első hitel.

Jogosan merül fel a kérdés. Ha nem tudtál takarékoskodni, akkor honnan sikerült előteremteni a törlesztő részletre valót?

Persze én nem fogok ítélkezni, mert amikor én voltam ebben a helyzetben 16 évvel ezelőtt, akkor én is ugyanezt a döntést hoztam meg. Elkerültem otthonról az ország másik végébe Kaposvárra és nagyon indokoltnak tűnt, hogy legyen egy autóm. Pénzem természetesen nem volt rá, így maradt a hitel és sikerült az akkor 120.000 ezer Ft-os fizetésemre egy 20.000 Ft-os törlesztőt bevállalni. Természetesen svájci frank alapon. Azt hiszem 6 év volt a futamidő, de az is lehet, hogy 7, erre nem emlékszem pontosan. Nem is fontos egyébként.

Tételezzük fel, hogy a mai eszemmel döntök abban a helyzetben és autóvásárlás helyett befektetést választok. Ha nem is csinálok mást csak ezt a 20.000 Ft-ot befizetem havonta és nem indexálom (emelek az összegen évente), 8% kamatot feltételezve ma több, mint 7,5 millió Ft lenne a számlámon. Ha pedig folytatom tovább nyugdíjas koromig, akkor 82,5 millió Ft-tal kezdhetném meg a visszavonulásom utáni életet.

A kamatok dolgozhatnak ellened és érted is.

Ehhez képest mi a helyzet most? Az autó már nincs meg. Mivel a tankoláson kívül nem nagyon költöttem rá, hiszen nem volt miből, ezért nagyjából 15 év használat után gyakorlatilag kiesett alólam, míg végül eladtam 100.000 Ft-ért és vettem egy másik autót egy újabb hitelre. Az autócseréről itt olvashatsz.

Természetesen mindenkinek megvan a  saját hasonló története. A múlt azonban elmúlt, azon már nem tudsz változtatni. A helyes kérdés, hogy mit tehetsz most!

Használd azt amid van, ott ahol vagy a legjobb tudásod szerint. Ehhez adok most neked segítséget.

Kezdj bele a hitelgyilkos hadműveletbe

Amilyen gyorsan csak tudod fizesd vissza a hiteleidet. Majd ezt követően kezdj el vagyont építeni. Hidd el, hogy ennél jobb időpontot és lehetőséget keresve sem találhatsz mint a mostani. Februárban érkezik a hat havi fegyverpénz és szintén februárban kapjuk meg az első emelt összegű illetményt.

Ezzel rögtön két legyet üthetsz egy csapásra. A hat havi fegyverpénzzel azonnal megteremtheted a családod biztonságát a vésztartalék formájában, míg a 10%-os béremeléssel beindíthatod a hitelgyilkos hadműveletet.

Ehhez nem kell mást tenned, mint az érkező plusz pénzt azonnal félreteszed azzal a céllal, hogy minél előbb visszafizesd a hiteleidet.

Ha neked már rendelkezésedre áll a vésztartalék, akkor a fegyverpénzt a legjobb ha elsősorban hiteltörlesztésre fordítod. Nullázd ki a hitelkártyád, a folyószámla hitelkeretet. Fizesd ki az áruhitelt, vagy a telefon törlesztőt. Hajts végre elő vagy végtörlesztést a személyi kölcsönnél, az autóhitelnél vagy a lakáshitelnél. Szintén ugyanaz a teendő ha lakáslízinged van. Állítsd be úgy, hogy a lehető legközelebb legyél a lakáspénz összegéhez.

További indulási lehetőségek

Ezzel még nincs vége a lehetőségeidnek, hiszen ha családos vagy, akkor az SZJA visszatérítés szintén jár neked, amivel akár újabb 1,5 millió Ft körüli összeg is érkezhet a számlátokra. Ez szintén meggyorsíthatja a kezdeti lépéseket a hitelgyilkos hadműveletben. 

Abban az esetben ha a fenti összegek mindegyikét felhasználtad már valami más célra, még akkor is ott a lehetőség, hogy egy misszióból hazatérve az ott megkeresett extra pénz segítségével indítsd be a lavinát.

Ezen kívül is keress és ragadj meg minden lehetőséget annak érdekében, hogy plusz bevételhez juss. Vállalhatsz alkalmi munkákat például elmehetsz hetente 1-2 alkalommal ételfutárnak. Ha mindezt biciklivel teszed, akkor még az egészségedért is tettél valamit. Egy másik opció ha elmész vérplazmát adni. Ezért is kaphatsz évente akár 400-500 ezer Ft-ot is.

A lényeg, hogy járj nyitott szemmel és ragadj meg minden lehetőséget annak érdekében, hogy előteremts minden hónapban plusz 30 százalékot a fizetésedhez képest.

Összefoglalás

A pénzügyi szabadság egy olyan élethelyzet aminek az eléréséről sokan álmodnak, de nagyon kevesen tesznek érte. Pedig néhány évnyi odafigyeléssel és önfegyelemmel bárki elérheti.

Ennek az a titka ha pontosan meghatározod, hogy számodra mekkora összeg szükséges ahhoz, hogy boldog legyél. Minél alacsonyabb ez az összeg annál hamarabb tudod elérni.

Érdemes megvizsgálni, hogy egy-egy számodra fontosnak tűnő tárgy, vagy szolgáltatás megszerzése pontosan mennyi munkaórádat is emészti fel. Amikor ez megvan, akkor érdemes átgondolni, hogy ténylegesen megéri-e ezt az árat.

A pénzügyi szabadság vagy anyagi függetlenség elérésének útján a legnagyobb akadályt a hiteleid jelentik. Éppen ezért a hitelek visszafizetése kell, hogy az elsődleges cél legyen ezen az úton.

Egy érdekes gondolatkísérlet megmutathatja neked, hogy mi lett volna ha a hiteleid törlesztésére fordított összeget az első pillanattól kezdve megtakarítod és befekteted. A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy ezt akár most is elkezdheted. Ismeritek a mondást, hogy a legjobb időpont egy fát ültetni 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont azonban most van. Ugyanez igaz a pénzügyeidre is.

Éppen ezért dolgoztam ki a hitelgyilkos hadműveletet, aminek segítségével te is a lehető leggyorsabban tudod felszámolni a hiteleidet.

Hitelgyilkos hadművelet

Iratkozz fel hírlevelemre

Légy te is a pénzügyileg tudatos katonák bajtársa!

Még több érdekesség a témában

Legnépszerűbb blog cikkek

A honvédségi lakhatási támogatások 2022-ben is sok lehetőséget biztosítanak a katonák részére

Honvédségi lakhatási támogatások 2023-ben

A honvédségi lakhatási támogatások sok katona életét teszik könnyebbé. Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legjobb megoldás?

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Ingyenes bankszámla nyitás 2023-ban, így száműzd örökre a bankköltségeket

Te sem szereted a nehezen megszerzett jövedelmed feleslegesen elszórni? Akkor az ingyenes bankszámla nyitás a megoldás.

A lakáslízing számodra is lehetősvé teszi egy 150 millió forintos vagyon felépítését

Hogyan építs 150 milliós vagyont honvédségi lakáslízing és CSOK segítségével?

Létezik megoldás arra, hogy a lakásvásárlás és/vagy gyermekvállalás előtt álló katonák a honvédségi lakáslízinget és a CSOK-ot is igénybe tudják venni? Nézzük!